Духлата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Духлата
болг. Духлата
Натічні утворення в печері Духлата
Характеристики
Тип карстова
Гірські породи вапняк
Довжина 18 200 м
Глибина 53 м
Розташування
Країна  Болгарія
Місцевість Вітоша
Карти розташування
Духлата. Карта розташування: Болгарія
Духлата

Мапа

CMNS: Духлата у Вікісховищі
Вхід до печери

Духлата (болг. Духлата) — печера в західній Болгарії, належить до карсту гірського масиву Вітоша. Складена доломітами середнього тріасу. Маючи сукупну довжину коридорів 18200 м, є найпротяжнішою печерою країни. У 1962 році оголошена національним пам'ятником. У печері мешкає 6 видів кажанів.

Печера розташована на південно-західному схилі масиву, на лівому березі річки Струми, на північний захід від села Боснек в Пернікської області. Вхід знаходиться край дороги між Боснеком і Чуйпетлово. Глибина печери складає 53 м[1], вона була утворена підземною течією Струми. Печеру добре вивчено і картовано, усередині численні натічні утворення. Коридори утворюють складний лабіринт, в якому можна виділити декілька рівнів, на нижніх течуть декілька струмків[2]. Назва печери походить від звуків, що видаються вітром на вході (болг. духам — «свистіти»).

У печері мешкають представники 22 видів тварин[3]. В основному це веслоногі ракоподібні (Copepoda), 2 види вищих ракоподібних з підкласу бокоплавів (Amphipoda), один вид з надкласу синкаридів (Syncarida), один представник водяних кліщів. Відмічений один з видів псевдоскорпіонів, Neobisium kwartirnikovi. З тринадцяти видів кажанів, які водяться на території природного парку Вітоша, в печері мешкають шість[2].

Доступ до печери обмежений для відвертання антропогенного впливу на крихку підземну екосистему — відвідування можливо лише дослідниками або досвідченими спелеологами за наявності дозволу від дирекції природного парку[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Duhlata Cave. The Caves in Bulgaria. Архів оригіналу за 18 червня 2014. Процитовано 22 марта 2016.
  2. а б в Protected areas. Official site of Vitosha Nature Park (болг.). Архів оригіналу за 27 жовтня 2017. Процитовано 22 марта 2016.
  3. Duhlata Cave. Get to know Bulgaria (болг.). Архів оригіналу за 15 жовтня 2017. Процитовано 22 марта 2016.

Посилання[ред. | ред. код]