Діабе Кіссе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діабе Кіссе
Народився невідомо
Помер бл. 800
Національність солінке
Титул гана
Конфесія анімізм

Діабе (Дінґа) Кіссе (д/н — бл. 800) — засновник імперії Гана.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з правлячого роду народу солінке, що близько 750 року утворив союз Вагаду. Невідомо, коли саме Діабе очолив цей союз. Можливо він перебував в залежності від держави Авкар. Носив титул каямага (кайа-маха), що на той час перетворився на своєрідне військове звання (за різними версіями — очільника союзу Вагаду або одного з командуючих війська Авкару).

Близько 790 року повалив Серерську династію, зайнявши місто Кумбі. Прийняв титул гана, щодо значення якого точаться дискусії (ймовірно походить від слова маха чи маган, що значить володар). За ним уся держава дістала назву імперія Гана (переважно в ісламських істориків). Солінке продовжували її називати Вагаду.

Також впровадив культ Великого Змія, що моживо вже існував в союзі Вагаду. Тепер його було поширено на усі землі, підвладні гана, що одночасно став верховним жерцем цього культу.

Відновив політику завоювань областей навколо Нігеру. Розділив підвладні землі на області, які очолювали тунка, та залежні племена чи володіння. Після смерті Діабе Кіссе до влади прийшла династія Вагуе.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Gravrand, Henry, La civilisation Sereer, Cosaan: les origines, Nouvelles Editions Africaines, 1983, pp 75-76, ISBN 2723608778
  • Youba Bathily, Après l'Empire du Ghana. Entre les Empires du Ghana et du Mali. Editions Mieruba, 2019, 174 pages, ISBN 9781796800616