Діаграма пакетів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
UML Package diagramm

Діаграми пакетів уніфікованої мови моделювання (UML) відображають залежності між пакетами, з яких і складається модель.

Пакет (package) — елемент моделі, який використовують для групування інших елементів моделі. Елементи моделі, які входять до складу певного пакету, називаються членами пакету. Пакет володіє усіма своїми членами. Про членів пакету кажуть, що вони є у власності пакету, тобто належать йому. Якщо певний пакет видаляється з моделі, то з неї також видаляються усі члени, що знаходяться у власності цього пакету.

Огляд[ред. | ред. код]

Окрім стандартних відношень залежності в UML існує два спеціальних види залежності, які визначено між пакетами:

  • Імпорт пакету
  • Злиття(суміщення, об'єднання) пакету

Імпорт пакету — це відношення між тим простором імен (неймспейс — namespace), який здійснює імпорт, і пакетом, який вказує на те, що простір імен додає назви членів пакету до їхнього власного простору імен. За-замовчуванням, незауважена залежність між двома пакетами інтерпретується як відношення «імпорт пакету».

Злиття пакету — направлене відношення між двома пакетами, яке показує, що вміст двох пакетів має бути об'єднано. Це дуже схоже на «узагальнення» у тому значенні, що первинний елемент ніби додає характеристики цільового елементу до своїх власних, з чого випливає елемент, який містить у собі характеристики обох елементів.

UML 2.0 Package diagramm
Пакет з use case

Застосування[ред. | ред. код]

Діаграми пакетів можуть використовувати пакети, які містять прецеденти для демонстрації функціональності програмного забезпечення системи. Діаграми можуть використовувати пакети, які показують різноманітні шари програмного комплексу для ілюстрації його архітектури, що складається з різних шарів. Залежності між цими пакетами можуть бути наділені позначками / стереотипами, щоби вказати механізм зв'язку між шарами.

Посилання[ред. | ред. код]