Діаконенко Костянтин Пантелеймонович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діаконенко Костянтин Пантелеймонович
Народився 1861(1861)
с.Лютенька, Гадяцького повіту. Російська Імперія.
Помер 1925?
СРСР.
Громадянство СРСР
Національність українець
Діяльність професор медицини, педіатр.

Діаконенко Костянтин Пантелеймонович (1861-після 1925) - професор медицини, педіатр.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився 1861 року в с.Лютенька, Гадяцького повіту, у сім'ї священника. Був сином священника лютенської Миколаївської церкви Діаконенко Пантелеймона та братом Діаконенко Івана Пантелеймоновича, в подальшому священника цієї ж церкви.

Отримав базову освіту у першій чоловічій гімназії м. Полтави.

Будучи студентом медичного факультету Київського університету, став членом українського гуртка "політиків". За участь у вересневих 1884 в студентських заворушеннях з нагоди 50-річчя університету заарештований 9 вересня. Звільнений з 3-го курсу університетської комісією без права надходження протягом трьох років до інших вищих навчальних закладів, притягнутий до дізнання як один з керівників студентських заворушень. Висланий етапним порядком у м. Лютенька.

За циркуляру департаменту поліції від 7 грудня 1885 (1884?) перебував під негласним наглядом поліції.

За агентурними даними 1888 належав до Московського гуртка. Підозрювався разом з студентом Яценко в посилці в Полтаву 50 ескізу "Самоврядування".

З огляду на це за ним встановлено спостереження. У 1890 закінчив університет з званням лікаря. Після закінчення був спочатку ординатором в університетській клініці, потім лікарем початкового училища в Москві.

В книзі "Четки памяти" Миколи Носова згадується, що Діаконенко К.П. проживаючи в Москві дружив з російським письменником Михайлом Булгаковим і очевидно став прообразом професора Преображенського в повісті "Собаче серце", так як крім викладацької роботи на медицинському факультеті МГУ займався ще й медицинською практикою, приймав хворих вдома.

Батько - Діаконенко Пантелеймон Іванович (1818 р.н.), в 1848 році вперше згадується в метричних книгах як священник Миколаївської церкви м. Лютенька.

Брат - Діаконенко Іван Пантелеймонович, священник Миколаївської церкви м. Лютенька кінець 19 ст., початок 20 ст.

Племінник - Дяконенко(Діаконенко) Констянтин Іванович, народився 1896 року в с. Лютенька. .Проживав у м. Гадяч Полтавської обл. Рахівник «Заготутильсировини». Заарештований 5 травня 1938 р. Засуджений Особливою трійкою при УНКВС Полтавської обл. 9 травня 1938 р. за ст.ст. 54-2, 54-10 ч. 1, 54-11 КК УРСР до розстрілу з конфіскацією майна. Вирок виконано 4 червня 1938 р. Реабілітований Полтавським обласним судом 1 серпня 1958 р. [РІ-2, Полтавська обл.]

Племінник - Діаконенко Олександр Іванович, в Першу світову війну - лікар ( не мав чину), молодший лікар 42-го Якутського піхотно полку. 29.03.1915г. " Пожалован за отличия в делах против неприятеля Ст. 3 с мб. ВП".

Джерело[ред. | ред. код]