Діалектика Просвітництва (книга)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Діалектика Просвітництва»
Автор Макс Горкгаймер, Теодор Адорно
Назва мовою оригіналу Dialektik der Aufklärung
Країна Німеччина
Мова німецька
Тема філософія, соціологія
Жанр монографія
Видавництво Social Studies Association, Inc.
Видано 1944, 1947

Діалектика Просвітництва (нім. Dialektik der Aufklärung, англ. Dialectic of Enlightenment) - колективна праця німецьких філософів Макса Горкгаймера і Теодора Адорно, яка вперше вийшла друком німецькою мовою у 1944 році у США. Одна з програмних книг неомаксистської філософії Франкфуртської школи, яка заклала основи соціальної критичної теорії.

Видання[ред. | ред. код]

Вперше книга вийшла друком у 1944 р. під назвою "Філософські фрагменти" (нім. Philosophische Fragmente) у видавництві Social Studies Association, Inc. в Нью-Йорку. Доопрацьований варіант вже під назвою "Діалектика Просвітництва" побачив світ у 1947 р. у видавництві Querido в Амстердамі та перевидано у 1969 р. у видавництві S.Fischer GmbH.

Існує два видання книги англійською мовою. Перше у перекладі Джона Камінга побачило світ у 1972 р. у нью-йоркському видавництві "Herder and Herder", тоді як друге підготовлене на основі остаточного тексту зібрання праць Горкгаймера у перекладі Едмунда Джефкота вийшло друком у 2002 р. у видавництві "Stanford University Press".

Опис[ред. | ред. код]

Основною ідеєю праці "Діалектика Просвітництва" є показати як наростаюча раціональність засобів і цілей тягне за собою панування формальної раціональності, нівелювання цінностей, що в підсумку призводить до занепаду суспільства, руйнування культури. Просвітництво прагнуло зруйнувати міфи, уяву та магію та інші форми нераціонального пізнання за допомогою знання. Проте наростання ступеня раціоналізації світу пов'язано з усе більш зростаючим придушенням життєвих засад людського існування. Просвітництво випалює навіть останні залишки почуття власної гідності. У результаті автори приходять до парадоксальної тези про, що "сам міф стає Просвітництвом, а Просвітництво перетворюється, відповідним чином, у міфологію".

Примітки[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Видання[ред. | ред. код]

  • Max Horkheimer und Theodor W. Adorno: Dialektik der Aufklärung. S. Fischer, Frankfurt 1969, Nachdruck als Taschenbuch 1988, ISBN 978-3-596-27404-8.

Посилання[ред. | ред. код]