Ділянки прискореної еволюції генів людини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Зо́ни акселера́ції в люди́ни (HAR-області, англ. Human accelerated regions, HARs) — 49 сегментів людського генома, що значно відрізняються від аналогічних сегментів у еволюційних предків людини. Ці області не зазнавали великих змін протягом всієї еволюції хребетних, але в людини за останні кілька мільйонів років темп їх зміни в 70 разів перевищив швидкість мутації геному в цілому. Повідомлення про виявлення HAR-областей з'явилися в серпні 2006 року. Зони були пронумеровані у порядку послаблення їх відмінності від аналогічних областей геному шимпанзе. HAR—області можуть містити інформацію про зміни, що призвели до еволюції людського мозку, розвитку мови і абстрактного мислення.

Дослідження зон прискореного розвитку тільки почалося, однак деякі з них активуються одночасно з уже відомими генами, що впливають на процеси нейронального онтогенезу. Генетична експресія зони HAR1, яка містить два РНК-гена, HAR1R і HAR1F, спостерігається в нейронах Кахаля-Ретціуса з сьомого по дев'ятнадцятий тиждень внутрішньоутробного розвитку плоду, одночасно з виробленням в цих нейронах білка рилін, що відповідає за міграцію і правильне позиціонування нових нервових клітин в корі мозку. HAR1 є прикладом найбільш швидкого темпу еволюційного зміни — з 118 складових її пар основ, 18 відрізняються від аналогічного регіону в геномі шимпанзе.

Характеристика областей HAR1-HAR5, з Pollard et al., 2006.[1]

Гени в HAR-областях[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • FOXP2 — ген, ймовірно пов'язаний з виникненням мови
  • ARHGAP11B

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Pollard KS, Salama SR, King B, Kern AD, Dreszer T, Katzman S, Siepel A, Pedersen JS, Bejerano G, Baertsch R, Rosenbloom KR, Kent J, Haussler D (October 2006). Forces shaping the fastest evolving regions in the human genome. PLoS Genet. 2 (10): e168. doi:10.1371/journal.pgen.0020168. PMC 1599772. PMID 17040131. Архів оригіналу за 14 травня 2020. Процитовано 27 жовтня 2011.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]