Дінарх

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дінарх
Народився 361 до н. е. або 360 до н. е.
Коринф
Помер між 292 до н. е. та 290 до н. е.
Афіни
Місце проживання Стародавні Афіни
Діяльність політик, красномовець
Знання мов давньогрецька
Батько Сострат

Дінарх (*Δείναρχος, 361 до н. е. або 360 до н. е. —між 292 до н. е. та 290 до н. е.) — давньогрецький політик, логограф, один з десяти аттичних ораторів.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у м. Коринф. Про його молоді роки мало відомо. Він в юному віці перебрався до Афін. З 335 році до н. е. він виступає у судах як логограф. З огляду на те, що був метеком не міг виступати у Народних зборах. Тим не менш увійшов до промакедонської партії. Готував виступити для противників Демосфена. У 324 році до н. е. тим самим сприяв вигнанню останнього з Афін (справа Гарпала, скарбничого Олександра Македонського).

Після поразки партії Демосфена та встановлення контролюю Македонії над Афінами політичний вплив Дінарха зріс. Особливо це відчувалася у 317–307 роках до н. е. під час урядування Деметрія Фалернського, друга Дінарха.

У 307 році до н. е. після відновлення демократії в Афінах Деметрієм Поліоркетом, Дінарх вимушений був піти у вигнання. Він перебирається до м. Халкіда (о. Евбея). У 292 році до н. е. він зміг повернутися до Афін, але невдовзі помер (між 292 та 290 роками до н. е.)

Промови[ред. | ред. код]

Всього у доробку Дінарха є 58 промов. Переважно вони мають політичний зміст, хоча деякі торкаються повсякденних справ (спадок, конфлікт між окремим громадянами). Стиль відзначався емоційністю та гнучкістю.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Ian Worthington: A Historical Commentary on Dinarchus. Rhetoric and conspiracy in later 4th century Athens. University Press, Ann Arbor, Mich. 1992, ISBN 0-472-09487-4