Діоскор Александрійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Діоскор Александрійський
грец. Διόσκορος Α΄ ὁ Ἀλεξανδρείας
Народився 390
Александрія, діоцез Єгипетd, praetorian prefecture of the Eastd, Стародавній Рим
Помер 4 вересня 454[1][2]
Чанкири, Чанкири (іл)[3]
Поховання Чанкири
Країна  Візантійська імперія
Місце проживання Saint Mark's Coptic Orthodox Cathedrald
Діяльність патріарх, католицький священник
Знання мов латина і коптська
Посада патріарх
Конфесія Міафізитство і католицька церква[4]

Діоскор Александрійський (грец. Διόσκορος Α΄ ὁ Ἀλεξανδρείας, помер 4 вересня 454, Гангри) — патріарх (архієпископ) Александрійський (27.06.444—13.10.451), наступник по кафедрі і, можливо, родич св. Кирила, хоча відомий переслідуваннями його племінника священика Афанасія, який виступив обвинувачем Діоскора на Халкидонському соборі.[5] Святий давньосхідних церков, крім Ассирійської Церкви Сходу, Стародавньої Ассирійської Церкви Сходу, Вірменської апостольської церкви, яка в той же час визнає святим його архідиякона і наступника як глави монофізитів Тимофія II Елура, в основному, поділяв його богословські погляди, але прийняв в євхаристійне спілкування православних протеріан, проти чого свого часу заперечував Діоскор. За часів Тимофія II радикальні послідовники Діоскора утворили церкву діоскоріян.[6]

Біографія[ред. | ред. код]

Набув в церковній історії популярності через захист єретика Евтиха (Євтихія) і участю в монофізитській смуті. Євтих, засуджений за єресь на помісному константинопольському соборі 448 року під головуванням Флавіана, патріарха Константинопольського, знайшов сильних покровителів в особі всемогутнього міністра Хрисафія і самого імператора Феодосія Молодшого. До них приєднався і Діоскор.

Евтихіанство розвинулося з крайнощів александрійських поглядів, і Діоскор як представник александрійської церкви і александрійської богословської школи вважав за потрібне взяти його під своє заступництво в боротьбі з протилежною антіохійською христологією. Крім того, до богословського протистояння домішувалася боротьба за ієрархічну першість. Єпископи Константинополя, нової столиці Імперії, навіть не будучи патріархами, придбали першість честі між усіма єпископами Сходу і мали великий вплив на всі церковні справи. Александрійська церква, як давніша і до того ж апостольського походження, могла вважати за собою більше прав на таку першість, і тому у деяких александрійських єпископів помічалося суперництво з єпископами константинопольськими. До їх числа належав і Діоскор. Він знав, що александрійський єпископ Феофіл судив єпископа константинопольського Івана Золотоустого, а Кирило АлександрійськийНесторія. Справа Євтиха для нього уявлялася зручною нагодою провести інтриги проти константинопольського патріарха Флавіана і стати його суддею.

Спонукуваний сильною придворною партією, імператор скликав у 449 р. Вселенський собор в Ефесі для обговорення справи Євтихія. Головування на соборі було надано Діоскору, який явно зловживав своїм становищем: противники Євтиха від собору були усунені, його явні прихильники і противники Флавіана були запрошені на собор, навіть якщо за канонами вони і не мали на те права. Флавіан перед собором з'явився підсудним; його засудили за введення нових догматів і заслали, після чого він невдовзі помер. Разом з ним були засуджені Євсевій Дорилейський (обвинувач Євтиха на константинопольському соборі), Домен Антіохійський, Феодорит Киррський, Іва Едеський та ін. єпископи. Папа Лев I Великий був відлучений від церковного спілкування. В той же час Євтиха було повністю виправдано.

Проте торжество Діоскора було нетривалим. Слабкі протести проти собору на Сході були посилені папою Левом. Він зібрав собор в Римі і засудив «ефеський розбій» (latrocinium Ephesenum), Діоскора і Евтиха, про що і написав кліру, сенату і народу Константинополя. В 450 р. Феодосій помер, і престол зайняв Маркіян, який одружився з Пульхерією, сестрою Феодосія, шанувальницею Флавіана. За розпорядженням нового імператора у 451 р. зібрався новий вселенський собор у Халкидоні. На першому ж засіданні цього собору, відомого як Четвертий Вселенський, відбувся суд над «розбійницьким собором в Ефесі. Показаннями свідків були встановлені неправди і насильства, до яких вдавався Діоскор. Не з'явившись після триразового запрошення, він був засуджений за підтримку Євтиха, порушення канонів, відлучення Льва та інші злочини[7].

Засудження, надіслане Халкідонським собором Діоскору: «Святий, великий і вселенський собор, благодаттю Божою за велінням найблагочестивіших і боголюбивих імператорів наших зібрався в вифинском місті Халкидоні, в церкві святої і добропереможної мучениці Євфімії, — Діоскору. Дізнайся, що ти — за презирство божественних канонів і за твій непослух цьому святому і вселенського собору, а крім того, крім інших твоїх проступків, в яких ти винен, за те, що, бувши в третій раз викликаний цим святим і великим собором, згідно з божественним канонами, для відповіді на висунуте проти тебе звинувачення, ти не з'явився, — цього місяця жовтня в тринадцятий день святим і вселенським собором позбавлений єпископства і відчужений від усякої церковної посади».

Після собору Діоскор був засланий в Пафлагонію, в Гангри, де і помер 4 вересня (7 тота) 454 р.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Bell A. Encyclopædia BritannicaEncyclopædia Britannica, Inc., 1768.
  2. а б https://www.britannica.com/biography/Dioscorus-patriarch-of-Alexandria
  3. http://www.newadvent.org/cathen/05019a.htm
  4. Catholic-Hierarchy.orgUSA: 1990.
  5. Евагрий Схоластик. Історія Церкви. http://www.agioskanon.ru/hist-evagriy/002.htm [Архівовано 18 серпня 2014 у Wayback Machine.]
  6. А. В. Храпов Диоскор Александрийский. Православная энциклопедия. — М. : Церковно-научный центр «Православная энциклопедия», 2007. — Т. XV. — С. 373-376. — ISBN 978-5-89572-026-4.(рос.)
  7. Діяння Вселенських Соборів. Казань, 1908. Т. III. С. 252-253.

Література[ред. | ред. код]

  • Диоскор // Энциклопедический словарь Брокгауза и Ефрона : в 86 т. (82 т. и 4 доп.). — СПб., 1890—1907.

Науково-богословська література[ред. | ред. код]