Ебботт і Костелло зустрічають доктора Джекіла та містера Гайда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ебботт і Костелло зустрічають доктора Джекіла та містера Гайда
англ. Abbott and Costello Meet Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Жанр науково-фантастичний фільм, гумористична наукова фантастика, кінокомедія[1], пародійний фільмd, комедійний фільм жахівd, кросовер і екранізація літературного твору[d]
Режисер Charles Lamontd[1][2]
Сценарист Sidney Fieldsd
На основі Дивна історія доктора Джекіла і містера Хайда
У головних
ролях
Bud Abbottd[2], Lou Costellod[2], Борис Карлофф[2], Craig Stevensd[2], Helen Westcottd, Henry Cordend, John Dierkesd, Реджинальд Денні, Marjorie Bennettd[3], Ел Ферґюсонd[3], Генк Манн[3] і Jimmy Aubreyd[3]
Художник John P. Austind
Кінокомпанія Universal Pictures
Дистриб'ютор Universal Pictures і Netflix
Тривалість 73 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 1953
IMDb ID 0045469

«Ебботт і Костелло зустрічають доктора Джекілла і містера Хайда» (англ. Abbott and Costello Meet Dr. Jekyll and Mr. Hyde) — американський фільм 1953 року, знятий у жанрі чорної комедії. Продовження пригод Ебботта і Костелло: попередній фільм — «Ебботт і Костелло вирушають на Марс» (Abbott and Costello Go to Mars), наступний — «Ебботт і Костелло зустрічають поліцейських з Кістоуна» (Abbott and Costello Meet the Keystone Kops). За мотивами повісті «Химерна пригода з доктором Джекілом та містером Гайдом» (1886) Роберта Льюїса Стівенсона.

Сюжет[ред. | ред. код]

Слім і Таббі — американські поліцейські, послані в Лондон для підвищення кваліфікації.

В Гайд-парку відбувається сварка між Брюсом Адамсом і його колегою Вікі Едвардс. Їхнє з'ясування стосунків закінчується в поліцейській дільниці, але опікун Вікі — доктор Генрі Джекілл — витягає їх звідти. Сам доктор Джекілл проводить вдома експерименти: після прийняття спеціального зілля він перетворюється на своє зле відображення — містера Хайда. Джекілла відвідують думки про вбивство, коли він бачить, що його Вікі і Брюс подобаються одне одному.

Слім і Таббі підозрюють доктора в небезпечних експериментах, і Таббі навіть вдається застати його на гарячому в музеї воскових фігур, але той встигає перетворитися на людину до приходу свідків. Після цього Джекілл запрошує друзів-американців до себе, де пригощає Таббі своєї настоянкою, і той на час перетворюється на гігантську мишу. Слім і Таббі намагаються повідомити Скотленд-Ярду про небезпечного вченого, але їм ніхто не вірить.

Вікі повідомляє докторові Джекіллу про свій намір вийти заміж за Брюса, і містер Хайд тут же намагається її вбити, однак дівчину рятує наречений, хоча саме чудовисько й тікає. Таббі випадково вводить собі сироватку доктора, і сам стає монстром на зразок містера Хайда. Брюс кидається навздогін за містером Хайдом, а Слім — за Таббі, і кожен упевнений, що переслідує справжнє і єдине чудовисько. Гонитва Брюса закінчується в будинку Джекілла, де останній випадає з вікна, розбивається на смерть, і всі можуть споглядати, після трансформації, його справжню личину. Слім же хапає Таббі-чудовисько, доставляє його в поліцейський відділок, де той, перш ніж повернутися в людську форму, встигає вкусити кількох поліцейських. Ті, перетворившись на монстрів, переслідують Сліма і Таббі-людину.

В ролях[ред. | ред. код]

Факти[ред. | ред. код]

  • Фільм двічі виходив на DVD: 4 жовтня 2005 року («Ебботт і Костелло: Найкраще.Випуск 4») і 28 жовтня 2008 року («Ебботт і Костелло: Повна колекція Universal Pictures»).
  • Зйомки фільму проходили з 26 січня по 20 лютого 1953 року. У Великій Британії фільм отримав суворий рейтинг «Х», обумовлений сценами за участю містера Хайда, проте пізніше демонструвався на дитячих телеканалах[4][5].
  • Борис Карлофф у фільмі зіграв лише «половину» свого персонажа: ледь трансформація закінчувалася, містера Хайда грав каскадер Едді Паркер[en][6].


Прем'єрний показ у різних країнах[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б http://www.imdb.com/title/tt0045469/
  2. а б в г д http://www.allocine.fr/film/fichefilm_gen_cfilm=49973.html
  3. а б в г ČSFD — 2001.
  4. Боб Фурманек и Рон Фурманек. Abbott and Costello in Hollywood, 1991. (Нью-Йорк, вид. Perigee Books) ISBN 0-399-51605-0
  5. Эбботт и Костелло встречают доктора Джекилла и мистера Хайда [Архівовано 17 жовтня 2018 у Wayback Machine.] на сайті horror-movies.ru
  6. IMDB — trivia. Архів оригіналу за 1 травня 2013. Процитовано 17 жовтня 2018.