Евдам (сатрап Індії)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Евдам
Народився 4 століття до н. е.
Помер 316 до н. е.
Діяльність військовослужбовець
Знання мов давньогрецька
Посада сатрап

Евдам (дав.-гр. Εὔδημος ; страчений у 316 році до н. е.) — македонський воєначальник і сатрап.

Біографія[ред. | ред. код]

Під час походу Александра Великого Евдам був таксіархом загону фракійців. Згодом зайняв важливу посаду при правителі північної Індії Філіппе. На думку В. Хеккеля[en] Філіп був сатрапом, а Евдам керував військом фракійців, які забезпечували його владу. Після загибелі Філіїпа в 326 році до н. е. від рук найманців, що збунтувалися, цар доручив Евдаму разом з раджею Таксилом управління сатрапією Філіпа [1] [2] [3] [4].

Діодор Сіцилійський назвав Евдама винуватцем смерті давнього ворога Таксіла раджі Пора [5]. У 318 році до н. е. Піфон убив сатрапа Парфії Филипа і поставив на його місце свого брата Евдама [6]. Захоплення Парфії не призвело до очікуваного посилення Піфона. Сатрапи сусідніх областей об'єдналися та оголосили йому війну. Очевидно, вони побоювалися, що захоплення Парфії є лише першим кроком Піфона з захоплення нових володінь. Діодор поіменно перераховує членів антипіфонівської коаліції. Серед них був і Евдам, який привів п'ятсот вершників, триста піших воїнів та сто двадцять слонів [5] [3].

Згодом Евдам зі своїм військом приєднався до армії Евмена, що бореться з Антигоном. Під час битви при Паретакені 316 року до н. е. він знаходився на лівому фланзі [7] [3]. Саме на цьому фланзі розгорнулися основні бої. Антигон зміг повернути на втечу війська Евдама. Евмен був змушений задіяти резерви та війська з правого флангу, щоб не допустити поразки [8].

Діодор Сіцилійський писав, що Евмен підкупив Евдама видавши йому 200 талантів, офіційно на утримання слонів [9]. Плутарх, навпаки, стверджував, що Евмен позичив у Евдаму велику суму грошей. Тому коли проти Евмена виникла змова, Евдам повідомив про це воєначальнику оскільки боявся остаточно втратити дані в борг гроші [10] [3].

Після битви при Габієні 316 року до н. е. Евдам потрапив у полон до Антігона і був страчений [11] [3].

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

Первинні джерела
Дослідження