Евоки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Евоки (англ. Ewoks) — раса маленьких волохатих двоногих істот з лісистого супутника планети Ендор у вигаданому всесвіті «Зоряних війн», що створив Джордж Лукас. Вони відрізняються цікавістю і винахідливістю. Відомі тим, що допомогли Альянсу повстанців здолати сили Галактичної Імперії в Битві біля Ендору, посприявши знищення генератора щита і, як наслідок цього, другої «Зірки Смерті».

Біологія та зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Евоки — розумні гуманоїдні ссавці. Ріст евоків становив приблизно 1 метр, що забезпечує перевагу при спробі сховатися. Евоки покриті хутром з голови до ніг, найчастіше коричневого і чорного кольору. Деякі евоки мали майже біле або червонувате хутро. У більшості евоків забарвлення шерсті монотонне, хоча у деяких на хутрі були смуги. У евоків великі блискучі очі, маленький чорний ніс і руки з трьома пальцями, один з яких протистояв двом іншим. Попри свої невеликі розміри, евоки були фізично досить сильними, щоб перевершувати бойову підготовку людей.

Реконструкція будиночка евоків

Ці істоти всеїдні. Для полювання і битв застосовували примітивну зброю: списи, пращі і ножі; як транспорт ними використовувалися планери, бойові фургони і бордоки. Хоча в мистецтві виживання в лісі і створенні примітивних конструкцій, на зразок планерів і катапульт евоки досягли дуже багато чого, на момент виявлення Імперією вони тільки готувалися вийти з кам'яної доби. Але евоки швидко вчилися, коли стикалися з більш досконалою технікою, що мала простий механічний пристрій.

Евоки вступали в контакт з багатьма розумними расами Ендора, наприклад, з юззумами, гупінами, рептилоїдами і тиками. Споріднені дулоки, що живуть на болотах, вічно створювали евокам проблеми.

Деяких евоків вивозили з рідної планети як домашніх тварин або рабів. Інші покидали планету з власної волі, зрушені цікавістю, що почастішало після Битви біля Ендора, яка призвела до появи на лісистому супутникові Ендора торговельного поселення Нової Республіки.

Історія створення[ред. | ред. код]

Ліс, в якому відбувалися зйомки сцен на Ендорі

Джордж Лукас планував включити до фільму «Повернення джедая» расу примітивних істот, які, менше з тим, роблять внесок у перемогу над потужною у військово-технологічному плані Галактичною імперією. Спочатку він хотів, щоб дія розгорталася на рідній планеті вукі — Кашиїк, проте потім передумав і створив нову расу істот, які, на противагу високим вукі, були невеликого зросту. Ідею поразки високотехнологічних сил Імперії від евоків Джордж Лукас засновував на діях комуністичних партизанів у В'єтнамі проти американських військ.

Свою назву евоки отримали по назві індіанського племені мівоків, які проживають в на території національного парку Редвуд, в якому відбувалися зйомки сцен на місяці Ендор. Також слово «евоки» є результатом гри букв в слові «вукі» («Wookiee» — «Ewok»)[1]. Слово «евоки» жодного разу не звучить у фільмі, хоча використовувалося в сценарії.

При озвучуванні мови евоків використовувалися записи на тибетській і калмицькій мові[2].

Евоків грали актори-карлики, в тому числі, наприклад, Філ Фондакаро, його брат Сел[3], Кенні Бейкер і його дружина.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. [http: //www.nytimes.com/1997/01/26/ movies / the-names-came-from-earth.html? pagewanted = 3 & src = pm The Names Came From Earth] (англ.). The New York Times. 26 January 1997. Процитовано 2012-06 -24.
  2. M1 Журнал Culture, Canadian Anthropology Society, 1991. Vol. XI № 1-2. Архів оригіналу за 17 серпня 2016. Процитовано 4 вересня 2016.
  3. Сел Фондакаро (англ.) на сайті imdb.com

Посилання[ред. | ред. код]