Егодистонічна статева орієнтація

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Егодистонічна статева орієнтація
Спеціальність психіатрія і психологія
Симптоми тривожність
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 F66.1

Егодистонічна статева орієнтація — психічний розлад, при якому пацієнт висловлює стійкий та непереборний потяг змінити свою сексуальну орієнтацію з причини наявності у нього психологічних порушень і розладів поведінки і може домагатися лікування, щоб змінити її. Пацієнт чітко усвідомлює свою гомо-, бі- чи гетеросексуальність, але відмовляється приймати її, негативно реагуючи агресією, тривогою, депресією або страхом [1].

Психічним розладом тут вважається не наявність у людини певної сексуальної орієнтації (гомо-, бі- або гетеросексуальної), а його внутрішня потреба у зміні цієї орієнтації і пов'язані з цим переживання і депресії[2] .

Пояснення[ред. | ред. код]

Слід відрізняти егодистонічну статеву орієнтацію від інших діагнозів, які мають схожі симптоми:

код діагноз Пояснення відмінностей від F66.1
F64.2 Розлад статевої ідентифікації в дитячому віці Це захворювання діагностується лише у дітей допубертатного віку і не може бути діагностованим у підлітків, які досягли пубертатного віку.
F64.0 Транссексуалізм При цьому діагнозі у пацієнта виникає бажання зробити корекцію статі .
F66.0 Сексуальний розлад в період статевого дозрівання При цьому діагнозі у пацієнта спостерігаються сумніви і невпевненість у своїй статевій або сексуальній ідентифікації.

Причини і наслідки[ред. | ред. код]

Егодистоніча сексуальна орієнтація може бути як гомо-, так і гетеросексуальною, а також - бісексуальною. Таким чином, говорять про егодистонічну гомо-, бі- або гетеросексуальність.

Інша річ, що в гетеросексистському суспільстві важко собі уявити справжнього гетеросексуала, що бажає змінити свої сексуальні вподобання і шукає психологічну та медичну допомогу для того, щоб змінити свою сексуальну орієнтацію. Таким чином, на практиці егодистонічна сексуальна орієнтація найчастіше спостерігається у гомосексуалів. Пацієнти, які страждають цим розладом, не можуть прийняти в собі свою гомосексуальність, що пов'язано значною мірою з гетеронормативними стандартами в суспільстві і, як наслідок, внутрішньою гомофобією. В результаті чого деякі особи з егодистонічною гомосексуальністю намагаються «вилікуватися», вступають в гетеросексуальні відносини, навіть створюють сім'ї з партнерами протилежної статі і заводять дітей. Однак, за зовнішнім «лікуванням» часто ховається емоційна і сексуальна незадоволеність, депресія і соціальна ізоляція або анонімні одностатеві сексуальні контакти (що пов'язано з високим ризиком зараження інфекціями, що передаються статевим шляхом). [3] [4] У частини осіб з егодистонічною сексуальною орієнтацією мотивом зміни гомосексуальної орієнтації на гетеросексуальну виступає не дискримінація соціального оточення, а особисте неприйняття пацієнтами своєї орієнтації, наприклад, бажання мати гетеросексуальну сім'ю і дітей. Через цей внутрішній конфлікт можуть виникати розлади настрою, які часто супроводжуються суїцидальною поведінкою [5].

Обстеження та лікування[ред. | ред. код]

Для діагностики егодистонічної статевої орієнтації проводяться такі дослідження: [6]

  • Дослідження сексуальної самоідентифікації.
  • Дослідження особливостей емоційно-особистісної сфери та міжособистісної взаємодії.
  • Клініко-психопатологічне дослідження для виключення шизофренії, шизотипічних та шизоафективних розладів.

Лікування пацієнтів має на меті підвищення їхньої соціально-психологічної та сексуальної адаптації і включає психотерапію в індивідуальній, парній, сімейній та груповій формах. Якщо егодистонічна сексуальна орієнтація виникла як один із проявів психічного розладу, то проводиться лікування основного захворювання.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. МКБ-10 Класс V. Архів оригіналу за 22 жовтня 2018. Процитовано 23 серпня 2020.
  2. Monarch Disease Ontology release 2018-06-29sonu — 2018-06-29 — 2018.
  3. Kurt Wiesendanger: Schwule und Lesben in Psychotherapie, Seelsorge und Beratung: Ein Wegweiser, Vandenhoeck & Ruprecht, 2000, ISBN 3-525-45878-9, S. 20
  4. Klaus M. Beier, Hartmut A. G. Bosinski, Kurt Loewit: Sexualmedizin, Urban & Fischer Bei Elsevier, 2005, ISBN 3-437-22850-1 S. 14f.
  5. Ягубов М.И., Кибрик Н.И. Проблемы классификации половых расстройств (расстройств половой идентификации, сексуальных предпочтений и половых дисфункций) // Социальная и клиническая психиатрия : журнал. — М. : Медпрактика-М, 2014. — Т. 10, № 3 (21 квітня). — С. 46-47. — ISSN 0869-4893. Архівовано з джерела 17 травня 2019.
  6. Эгодистоническая сексуальная ориентация — симптомы болезни, профилактика и лечение. Архів оригіналу за 24 вересня 2020. Процитовано 23 серпня 2020.