Едвард Коп

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Едвард Ковп)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Едуард Дрінкер Коп
Edward Drinker Соре
Народився 28 липня 1840(1840-07-28)
Філадельфія (США)
Помер 12 квітня 1897(1897-04-12) (56 років)
Філадельфія (США)
·невідомо
Місце проживання США
Країна США США
Діяльність геолог, палеонтолог, зоолог, викладач університету, іхтіолог, анатом, ботанік, мандрівник-дослідник, герпетолог, натураліст
Галузь палеонтологія, зоологія
Заклад Пенсільванський університет
Аспіранти, докторанти Генрі Ферфілд Осборн
Членство Баварська академія наук
Національна академія наук США
Megatherium Clubd[1]
Батько Alfred Coped
У шлюбі з Annie Pim Coped
Діти Julia Cope Collinsd
Нагороди
Автограф

CMNS: Едвард Коп у Вікісховищі
Ілюстрація Копа (1870) до опису деяких плазунів, включаючи реконструйованого Elasmosaurus (на передньому плані)

Едвард Дрінкер Коп (англ. Edward Drinker Соре; 28 липня 1840 — 12 квітня 1897) — північноамериканський натураліст, палеонтолог і порівняльний анатом, член Національної академії наук США, багатьох інших американських та європейських академій. Отримав золоту медаль Бігсбі від Лондонського геологічного товариства (1879) за внесок у вивчення палеонтології хребетних.

Біографія[ред. | ред. код]

Будинок, в якому жив Едвард Коп

З 1864 по 1867 р. — професор в Haverford College в Філадельфії, пізніше професор геології та палеонтології в Пенсільванському університеті; проводив дослідження в Канзасі, Вайомінгу, Нью-Мексико, здійснив ряд експедицій в західні штати. Результатом цих праць було створення колекції з більш ніж 1000 вимерлих хребетних, з якими Коп познайомив науку, щонайменше, з 600 видами. Ним були відкриті 56 видів динозаврів, у тому числі Amphicoelias, Camarasaurus та Coelophysis. Багато хто з цих тварин описані в доповідях науковим товариствам у Філадельфії, у звітах Геологічної служби США і в інших виданнях.

Ілюстрація з книги Копа The Vertebrata of the Tertiary Formations of the Far West.

Коп також видав дослідження про риб, земноводних, плазунів і ссавців різних частин світу і зробив спостереження над анатомією цих тварин, які, у зв'язку з його палеонтологічними дослідженнями, привели його до нових поглядів на їх систематизацію. Він же з 1869 р. надрукував ряд статей по еволюції, статті пізніше об'єднані під одним загальним заголовком «The Origin of the Fittest».[2] В американській палеонтології Коп — один з основоположників неоламаркізму.

Коп був одним зі старших редакторів журналу «American Naturalist».

Період суперництва Едварда Копа з іншим відомим палеонтологом Чарльзом Маршем, в американському палеонтологічному товаристві відомий під назвою «костяні війни». Обидва вчених змагалися в тому, хто знайде найбільш сенсаційні рештки динозаврів.

У 1993 р. Роберт Бекер, виявивши, що таксон Homo sapiens не має типового екземпляра, вказав як такого Едварда Копа, і описав його череп.

Едвард Коп відкрив кілька еволюційних законів, відомих як «закони Копа» (див., наприклад: Марков О. В. та ін. 2008: 68-72, 117–118, 120 −122).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://siarchives.si.edu/featured-topics/megatherium/introduction
  2. Dingus, Lowell (2018). King of the dinosaur hunters : the life of John Bell Hatcher and the discoveries that shaped paleontology (вид. First Pegasus books edition). New York. ISBN 978-1-68177-865-5. OCLC 1023547501.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Коп[недоступне посилання з липня 2019]

Література[ред. | ред. код]

  • Великие противостояния в науке. Десять самых захватывающих диспутов — Глава 7. Коуп против Марша: Спор из-за окаменелостей / Great Feuds in Science: Ten of the Liveliest Disputes Ever / Хал Хеллман. — М.: Диалектика, 2007. — 320 с.