Едм Маріотт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едм Маріотт
фр. Edme Mariotte
Народився 1620[1][2][…]
Діжон
Помер 12 травня 1684(1684-05-12)[2][4][…]
Париж, Королівство Франція[1]
Країна  Франція
Діяльність хімік, католицький священник, ботанік, фізик
Галузь фізика
Членство Французька академія наук

CMNS: Едм Маріотт у Вікісховищі

Едм Маріотт (фр. Edme Mariotte; 1620, Діжон — 1684, Париж) — абат, французький фізик і ботанік XVII століття, народився в Бургундії 1620 року.

Біографія[ред. | ред. код]

Видання творів Маріотта Œuvres de M. Mariotte (1717)

Проживав поблизу Діжона і був пріором в містечку Сан-Мартен-су-Бон (St. Martin sous Beaune). Маріотт був одним із фундаторів (1666) і перших членів Академії наук, заснованої в Парижі. Помер в Парижі 1684 року.

До найважливіших праць Маріотта належить його «Essais de physique» (4 випуски, 1676—1681); з них найвідоміший другий випуск: «De la nature de l'air» (1679), що містить виклад відомої залежності між пружністю газу та його об'ємом; той самий закон був винайдений на 17 років раніше Бойлем і зазвичай його називають «законом Бойля-Маріотта».

Інші «Essais» стосуються питань природи і руху рідин, падіння тіл і т. д.; четвертий є цікавою монографією про кольори і барви з фізичної та фізіологічної перспективи; серед великої кількості цікавих спостережень Маріотта слід зазначити відкриття їм сліпої плями в оці.

Збірник "Recueil des ouvrages de MM. de l'Académie des Science «(Париж, 1693) і перший том» «Histoire et Mémoires de l'Académie» містять багато статтей Маріотта з гідродинаміки; виходячи з висновків Галілея і Торрічеллі, Маріотт приходить до важливих висновків про перебіг рідин, про труби, про тиск всередині труб, про рівновагу рідких тіл і т. д.

Праці Маріотта були опубліковані у виданні «Œuvres de Mariotte» (2-ге видання, 2 т. Лейден, 1717 і 2 т. Гаага, 1740).

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Adrien Davy de Virville (dir.) (1955). Histoire de la botanique en France. SEDES (Paris) : 394 p.
  • Mirko Grmek, " Le débat sur le siège de la perception visuelle ", in La première révolution biologique, Réflexions sur la physiologie et la médecine du XVIIe siècle, Paris, Payot, 1990, chap. 8, p. 189 sq.
  • Sophie Roux, L'Essai de logique de Mariotte. Archéologie des idées d'un savant ordinaire, Paris, Classiques Garnier, 2011.

Посилання[ред. | ред. код]