Романюта Едуард Едуардович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Едуард Едуардович Романюта
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження 23 жовтня 1992(1992-10-23) (31 рік)
Місце народження Тернопіль, Україна
Роки активності 1996 — тепер. час
Громадянство Україна Україна
Національність Українець
Професія співак, автор, телеведучий, музикант, актор
Інструменти вокал, скрипка, фортепіано, гітара
Жанр поп, денс-поп, поп-рок, R&B, соул
romanyuta.com.ua
CMNS: Файли у Вікісховищі

Едуа́рд Едуа́рдович Романю́та (нар. 23 жовтня 1992, м. Тернопіль) — український співак, автор пісень, музикант, актор, телеведучий.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився в Тернополі. Творчою діяльністю почав займатися з чотирирічного віку. Вже у віці п'яти років виступав в Національному палаці мистецтв України, у Києві, де за професійні досягнення його особисто відзначає Президент України Л. Кучма. У 1999—2002 роках бере участь в «Президентських ялинках», що проводяться в Києві, давши понад 170 виступів. У 2014 році закінчив Тернопільський національний економічний університет.

У дитячому віці Едуард стає володарем Гран-прі міжнародних пісенних конкурсів: «Перлина Півдня» (Україна), «Італійська магія» (Італія), лауреатом I премії міжнародних конкурсів «Пісенна магія» (Болгарія), «Слов'янський базарчик» (Україна), «Італійська магія» (Італія), переможцем всеукраїнських конкурсів «Зірки на сцену», «Пісенний вернісаж», «Слов'янський базарчик», «Сонячний Скіф» та ін. Всього на його рахунку 3 міжнародних Гран-прі, перемоги на 7 міжнародних та 18 всеукраїнських пісенних конкурсах. У 2000 році Едуард Романюта головував у журі від України в міжнародному дитячому пісенному конкурсі «Слов'янський базарчик» у Вітебську, Білорусь, де виступив і як гість.

У 2003 році випустив свій дебютний альбом «Барви рідної землі», на підтримку якого проводить грандіозний шоу-концерт. Всього на рахунку Едуарда чотири концертні програми, що включають понад 50 пісень.

У 2004 році, за вагомий внесок у розвиток музичної культури України, Едуард Романюта був нагороджений Прем'єр-міністром України грамотою і медаллю. Серед його нагород є національні титули «Дитина року», «Юне обдарування» та ін.

Через деякий час на Едуарда починають звертати увагу міжнародні видавці. Так, у 2012 році, разом зі шведськими видавцями «Cosmos Music Group», «Famous music» і «19 songs» Едуард випускає сингл «I'll never let go». З цим треком співак стає фіналістом українського національного відбору на «Євробачення 2012», а кліп на цю пісню набирає мільйони переглядів на YouTube. Завдяки цій пісні Едуард Романюта став переможцем в номінаціях «Краща пісня іноземною мовою» та «Відео року» на церемонії премії «OE Music Awards».

У результаті співпраці зі шведськими видавцями Едуард Романюта випускає в 2012 році ще 3 треки: «Betray» спільно з «Starlab Publishing», «Conspiracy» разом із «Snowflake Music Publishing», також, у співпраці з «Cosmos Music Publishing», виходить реліз синглу «Get real with my heart», з яким Едуард, беручи участь в українському національному відборі на «Євробачення 2013», в фіналі посідає третє місце. Відео на пісню «Get real with my heart» було відзнято компанією «Hollywood World Studious» в Лос-Анджелесі, Каліфорнія, США та з успіхом набирає численних переглядів на каналах YouTube і Vevo.

У 2012 році брав участь в шоу Першого Національного Українського каналу «10 + 10», де виконував дуети з Софо Геловані, згодом представницею Грузії на «Євробачення 2013».

У 2013 році успішна співпраця та спільні виступи з групами «t.A.T.u» — Київ Stereo Plaza і «Парк Горького» на Автомотофесті, Київ — Льодовий стадіон.

У 2013 році, спільно зі шведськими видавцями «Universal Music Publisher», артист випускає трек «Nightmare». У цьому ж році у співпраці з «Roasting House Music», «Jazzell Music» і «Wicked Night Music» виходить трек «Reckless». Також у 2013 році виходить композиція «No regrets» на слова і музику британських авторів. Нещодавно, Едуард Романюта випустив аудіо-візуальний альбом «Conspiracy», до якого увійшли 13 треків і 7 відео[1].

Євробачення 2015[ред. | ред. код]

Едуард Романюта на Євробаченні-2015

У 2014 році шведськими паблішерами «The Kennel» спеціально для українського відбору на «Євробачення-2015» була створена пісня «I Want Your Love». Однак Україна відмовилася від участі в конкурсі, і Едуард Романюта вирішив представити пісню на молдавському відборі[2].

У 2015 році переміг в національному відборі Республіки Молдова і отримав право представляти її на 60-му ювілейному конкурсі пісні «Євробачення-2015» у Відні (Австрія). За результатами жеребкування, Едуард виступив в першому півфіналі під першим номером, але до фіналу конкурсу не пройшов[3].

Одночасно з творчою діяльністю співак здобув вищу освіту і отримав два дипломи Магістра з відзнакою. В даний час навчається в аспірантурі ТНЕУ і працює над кандидатською дисертацією — «Міжнародна конкуренція податкових систем і політика оподаткування України в контексті євронтеграції»[4].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "…на все заради грошей" – Едуард Романюта. ТСН.ua. 11 вересня 2018. Процитовано 20 травня 2023.
  2. "Євробачення" у Відні відкриє українець Едуард Романюта. www.ukrinform.ua (укр.). 19 травня 2015. Процитовано 20 травня 2023.
  3. Оголошено результати першого півфіналу Євробачення 2015. www.unian.ua (укр.). Процитовано 20 травня 2023.
  4. Едуард Романюта став викладачем. doba.te.ua. Процитовано 20 травня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]