Закон зворотного зв'язку взаємодії людина - біосфера

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Екологічний бумеранг)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Закон бумеранга, закон зворотного зв'язку взаємодії людина - біосфера П. Дансеро ( четвертий закон Б. Комонера) - «ніщо не дається задарма» - описує постійний зворотний зв'язок між природою і людиною. Хід історичних змін зв'язків між природою і людиною приводив до одночасних змін в природі і формах господарювання; форми господарювання змінювалися внаслідок тих труднощів, які виникали від змін у природі. У свою чергу зміни в господарстві викликали ланцюгові реакції в природі. За Б. Комонером,

... глобальна екосистема являє собою єдине ціле, в рамках якого нічого не може бути виграно або втрачено і яка не може бути об'єктом загального поліпшення: все, що було витягнуто з неї людською працею, повинно бути повернене. Платежу за цим векселем не можна уникнути, він може бути тільки відстрочений.

Екологічний бумеранг – вираз для позначення скрутній ситуації, викликаної недотриманням екологічних законів, у результаті чого вплив на природу, що здійснюється людиною, обертається проти неї.[1]

Наприклад, суцільна вирубка лісів в античній Месопотамії зумовила катастрофічні зміни в кліматі, сільському господарстві; перевипас в аридних зонах призвів до опустелювання великих територій; будівництво в 1948 р. Асуанської (Єгипет) греблі призвело до засолення ґрунтів, різкого скорочення рибальства в зоні впадання Нілу в Середземне море, евтрофування самого Асуанського водосховища; глобальне забруднення атмосфери призвело до виникнення парникового ефекту, утворення кислотних дощів і т. п.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бумеранг екологічний // Словник-довідник з екології : навч.-метод. посіб. / уклад. О. Г. Лановенко, О. О. Остапішина. — Херсон : ПП Вишемирський В. С., 2013. — С. 29.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]