Електричний сом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Електричний сом
Malapterurus microstoma
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Остаріофізи (Ostariophysi)
Ряд: Сомоподібні (Siluriformes)
Родина: Електричні соми (Malapteruridae)
Рід: Електричний сом (Malapterurus)
Lacépède, 1803
Синоніми
  • Anacanthus Minding 1832
  • Malopterurus Agassiz, 1846
Посилання
Вікісховище: Malapterurus
Віківиди: Malapterurus

Електри́чний сом (Malapterurus) — рід риб родини Електричні соми ряду сомоподібні. Має 18 видів. Наукова назва походить від грецьких слів mala, тобто великий, pteron — «плавець», та oura — «хвіст».

Опис[ред. | ред. код]

Загальна довжина представників цього роду коливається від 30 до 122 см, при максимальній вазі у 20 кг. Деякі види відомі тільки з музейних експонатів. Голова широка, сплощена зверху, коротка. Морда закруглена. Очі маленькі, зір дуже поганий. Ніздрі широко розставлені. Рот переважно широкий. Зуби широкі. Губи товсті. Мають 3 пари вусів. Зяброві отвори вузькі, обмежені з боків. Тулуб подовжений і циліндричний, черево доволі велике й масивне. Кількість хребців коливається від 35 до 45. Плавальний міхур має 2 подовжені задні камери. Спинний плавець відсутній. Жировий плавець великий, розташований навпроти закінчення анального плавця. Грудні, черевні та хвостовий плавці закруглені на кінці. Найбільшим з них є останній. Анальний плавець доволі довгий.

Забарвлення спини й боків сірувато-коричнювате з довільно розкиданими з боків чорними плямочками. Черево має прозоро-білий або кремовий колір. Задня частина хвостового стебла має темно-коричневу або чорну вертикальну риску. Анальний і хвостовий плавці наділені кремовими облямівками.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
1. Як риби створюють електричні розряди // Канал «Цікава наука» на YouTube, 25 березня 2020.

Це бентопелагічні риби. Віддають перевагу каламутним і чорним водам, стоячим водоймам. Зустрічаються в бухтах, у гирлах річок, прибережній зоні. Ведуть малорухливий спосіб життя, вдень ховаються під корчами або в ущелинах. Активні в сутінках і вночі. Це хижі риби, які приголомшують жертву потужним електричним ударом. Також свою зброю застосовують при захисті території і при обороні. У великих дорослих риб заряд сягає до 600 Вт. Здобич вони знаходять за допомогою слабких електричних імпульсів. Живляться переважно рибами, а також безхребетними.

Самиця відкладає ікру в глибокі отвори — 3 м завглибшки на глибині 1—3 м.

Розповсюдження[ред. | ред. код]

Мешкають у водоймах західної та центральної Тропічної Африки (від Сенегалу до Танзанії), а також у басейні річки Ніл.

Тримання в акваріумі[ред. | ред. код]

Потрібна ємність від 100 літрів. На дно насипають великий річковий пісок або дрібну гальку. Декорувати можна великими каменями неправильної форми. Для сома обов'язково потрібне укриття, в якому він буде проводити денний час. Між собою можуть ужитися тільки молоді особини, але з віком між ними будуть відбуватися жорстокі бійки, які приведуть до загибелі більш слабких особин. З цієї ж причини не можна підселити до них і інших риб.

Годують сомів у неволі шматочками риби, креветками, мідіями, кальмарами, яловичим серцем. Жодного сухого харчу соми не їстимуть. Схильні до ожиріння, тому годують їх не більш як 1 раз на 2 дні. Деякі любителі тримають їх без фільтрації і аерації. Тільки воду підмінюють. З технічних засобів цілком годиться внутрішній фільтр середньої потужності для створення помірної течії. Температура тримання повинна становити 20—25 °C.

Види[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Roberts, T.R., 2000. A review of the African electric catfish family Malapteruridae, with descriptions of new species. Occas. Pap. Ichthyol. 1:1-15.
  • Norris, S.M., 2002. A revision of the African electric catfishes, family Malapteruridae (Teleostei, Siluriformes), with erection of a new genus and descriptions of fourteen new species, and an annotated bibliography. Ann. Mus. R. Afr. Centr., Sci. Zool., 289:1-155.
  • Nelson, Joseph S. (2006). Fishes of the World. John Wiley & Sons, Inc. ISBN 0-471-25031-7.