Електро (персонаж)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Електро
Історія
Видавець Marvel Comics
Дебют «The Amazing Spider-Man» №9 (лютий 1964)
Автор(и) Стен Лі
Стів Дітко
Характеристики
Справжнє ім'я Максвелл «Макс» Діллон
Позиція зло
Вид людина
Псевдоніми Струс
Майстер електрики
Місце проживання Нью-Йорк
Місце народження Ендікотт
Громадянство США США
Актор Джеймі Фокс
Зловісна шістка, Frightful Fourd і Emissaries of Evild
Людина-павук

Електро (англ. Electro), справжнє ім'я Максвелл «Макс» Діллон (англ. Maxwell «Max» Dillon) — вигаданий персонаж, що з'являється в американських коміксах видавництва Marvel Comics. Створений Стеном Лі та Стівом Дітко, він був представлений у «The Amazing Spider-Man» №9 (лютий 1964) як супротивник супергероя Людини-павука. З того часу Електро став одним з найвідоміших ворогів павука, хоча він також вступав у конфлікти з іншими героями, особливо з Шибайголовою. Він є одним із засновників Зловісної шістки та лідером початкового втілення Емісарів Зла, перших команд суперлиходіїв, які протистояли Людині-павуку та Шибайголові відповідно.

В оригінальній версії історії Макс Діллон був лінійним працівником електричної компанії, який став злочинцем після того, як під час роботи на лінії електропередач в нього влучила блискавка і він перетворився на живий електричний конденсатор. Суперсили Електро обертаються навколо контролю електрики, яку він може поглинати, щоб «заряджати» себе і ставати більш потужним, отримуючи додаткові здібності, такі як політ і посилені фізичні атрибути. З моменту свого зародження персонаж зазнав кількох змін у дизайні, від початкового зелено-жовтого костюма до сучасного вигляду з синьою шкірою та лисою головою.

За час, поки Макс Діллон був мертвий між 2016 і 2021 роками, була введена друга Електро, на ім'я Френсін Фрай.

Крім коміксів, Електро з'являвся в різних адаптаціях Людини-павука, включаючи художні фільми, телевізійні серіали та відеоігри. Джеймі Фокс зіграв цього персонажа у повнометражних фільмах «Людина-павук 2» (2014) та «Людина-павук: Додому шляху нема» (2021).

Історія публікації[ред. | ред. код]

Втілення Електро у виконанні Макса Діллона було створено Стеном Лі та Стівом Дітко, і вперше з'явилося в коміксі «The Amazing Spider-Man» №9 (лютий 1964)[1][2][3]. Персонаж також відомий як член Жахливої четвірки, що бореться з Фантастичною четвіркою[4]. Він також є першим головним лиходієм Marvel, який був написаний в історії публікацій як борець з Шибайголовою[5][6], навіть будучи засновником і лідером команди суперлиходіїв, які протистоять йому, Емісари Зла[7].

Друге втілення Електро, Френсін Фрай, було створене Деном Слоттом і Умберто Рамосом, і вперше з'явилося в «The Amazing Spider Man» Том 3 №2 (липень 2014), хоча вона не стала Електро до «The Amazing Spider Man» Том 4 №17 (жовтень 2016).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Manning, Matthew K. (2012). 1960s. У Gilbert, Laura (ред.). Spider-Man Chronicle Celebrating 50 Years of Web-Slinging. Dorling Kindersley. с. 24. ISBN 978-0756692360. Electro charged into Spider-Man's life for the first time in another [Stan] Lee and [Steve] Ditko effort that saw Peter Parker using his brilliant mind to outwit a foe.
  2. DeFalco "1960s" in Gilbert (2008), p. 98
  3. Lee, Stan (w), Ditko, Steve (p), Ditko, Steve (i). «The Man Called Electro!» The Amazing Spider-Man #9 (February 1964)
  4. TOP 100 COMIC BOOK VILLAINS: #87 - Electro. IGN (англ.). Архів оригіналу за 9 травня 2009. Процитовано 3 січня 2014.
  5. Lee, Stan (w), Orlando, Joe (p), Coletta, Vince (i). «The Evil Menace of Electro» Daredevil #2 (September 1964)
  6. Booke, M. Keith (ред.). Daredevil. Encyclopedia of Comic Books and Graphic Novels: Two Volumes. с. 134.
  7. Lee, Stan (w), Colan, Gene (p), Tartaglione, John (i). «Electro and his Emissaries of Evil» Daredevil Annual #1 (September 1967)

Посилання[ред. | ред. код]