Ель-Дорадо (аеропорт)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжнародний аеропорт Ель-Дорадо
Aeropuerto Internacional El Dorado
ІАТА: BOG  • ICAO: SKBO
Загальні дані
4°42′05″ пн. ш. 74°08′49″ зх. д. / 4.701388888916677722° пн. ш. 74.1469444444717851° зх. д. / 4.701388888916677722; -74.1469444444717851Координати: 4°42′05″ пн. ш. 74°08′49″ зх. д. / 4.701388888916677722° пн. ш. 74.1469444444717851° зх. д. / 4.701388888916677722; -74.1469444444717851
Тип громадський
Оператор OPAIN S.A.
Обслуговує
Розташування
Висота над р. м. 2 628 м / 8 361 фт
Вебсайт elnuevodorado.com
Злітно-посадкові смуги
Напрямок Довжина Тип поверхні (PCN)
м фт
13L/31R 3 800 12 467 асфальт
13R/31L 3 800 12 467 асфальт
Статистика (2008)
Кількість пасажирів 13,4 млн.
Грузообіг 578 тис. т
Число рейсів 248 816
Ідентифікатори і посилання
6300736
10061755
BOG. Карта розташування: Колумбія
BOG
BOG
Мапа
CMNS: Ель-Дорадо у Вікісховищі

Міжнародний аеропорт Ель-Дорадо (ісп. Aeropuerto Internacional El Dorado) (IATA: BOGICAO: SKBO) — аеропорт спільного базування, розташований за 15 кілометрів на захід від колумбійської столиці Боготи. Входить до списку перших п'ятдесяти аеропортів світу за такими показниками: пасажиропотік (третє місце в Латинській Америці з 25 009 483 пасажирами в 2013 році), вантажообіг (перше місце в Латинській Америці і 33-е в світі з об'ємом в 622 145 метричних тонн в 2013 році), число зльотів і посадок повітряних суден (друге місце в Латинській Америці і 45-е в світі з показником в 304 330 операцій в 2011 році).

Ель-Дорадо — найбільший аеропорт Колумбії, на його частку припадає майже половина всіх злетів і посадок повітряних суден, що здійснюються в країні.

У 2015 році порт отримав нагороду рейтингової компанії Skytrax в номінації «Кращі співробітники аеропортів Південної Америки»[2].

Історія[ред. | ред. код]

Проект пасажирського терміналу аеропорту був розроблений на замовлення уряду генерала Густаво Рохаса Пінілья, зведення ж терміналу почалося в 1955 році. Будівля була здана в експлуатацію в кінці 1959, замінивши собою тимчасові споруди по обслуговуванню пасажирів і літаків. Новий комплекс складався з декількох рульових доріжок, місця для обслуговування лайнерів, паркувальних зон, залів для прибуття і відбуття пасажирів. На другому поверсі аеровокзалу розташовувався зал відправлення з ресторанами і бізнес залами. Третій поверх присвячувався головним чином під офіси авіакомпаній і інших сервісних служб аеропорту.

Четвертий і п'ятий поверхи терміналу займала адміністрація порту, на шостому розташовувалися співробітники місцевої метеостанції і аеронавігації аеропорту. Сьомий і восьмий поверхи займали служби забезпечення наземного руху (злітно-посадкової смуги, рульові доріжки) і повітряного руху відповідно. Дев'ятий поверх будівлі відводився під службу енергопостачання і, нарешті, на десятому поверсі знаходилася диспетчерські служби аеропорту.

До 1973 року міжнародний аеропорт Ель-Дорадо обслужив три мільйони чоловік і обробив майже п'ять мільйонів одиниць різних вантажів. У тому ж році був зареєстрований рекордний ріст пасажирів на внутрішніх і міжнародних напрямках аеропорту, що природним чином підняло питання про необхідність будівництва другої злітно-посадкової смуги. У 1981 році національний авіаперевізник Avianca добудував в аеропорту власний пасажирський термінал «Puente Aéreo» для обслуговування своїх високонавантажених маршрутів в Калі, Медельїн, Маямі і Нью-Йорк. Термінал відкрив сам президент Колумбії Хуліо Сесар Турбай. У 1990 році на третій поверх будівлі головного терміналу переїхав офіс управління цивільної авіації Колумбії. У тому ж році на території аеропорту були побудовані будівлі Центру досліджень повітроплавання і Національного центру аеронавігації. У 1998 році відбулося офіційне відкриття другої злітно-посадкової смуги аеропорту.

Головний хаб Avianca[ред. | ред. код]

10 грудня 1998 року флагманський перевізник Avianca офіційно відкрила свій головний хаб в міжнародному аеропорту Ель-Дорадо, запропонувавши до послуг пасажирів більше шести тисяч щотижневих регулярних рейсів. З того моменту і по теперішній час компанія здійснює як на власних рейсах, так і на код-шерингових маршрутах з авіакомпаніями-партнерами Delta Air Lines, Iberia, Air Canada, Lufthansa та Air France.

Порт працює в режимі повноцінного хаба Avianca, забезпечуючи прості стикування по внутрішніх маршрутах (такими, як Медельїн[en]Сан-Андрес[en]), з внутрішніх на міжнародні напрямку (наприклад, з Калі[en] в Лос-Анджелес), з міжнародних на внутрішні напрямки (наприклад, між Форт-Лодердейл[en] і Баранкілья), між зовнішніми рейсами (наприклад, Париж — Гуаякіль[en]), а також між зовнішніми маршрутами по код-шерінгом такими, як Атланта — Картахена[en] (Delta Air Lines і Avianca).

Інфраструктура хаба полегшує стикування транзитним пасажирам, пропонуючи послуги окремих стійок реєстрації, автобуси між будівлями терміналів, а також виділену зону очікування для стикувальних міжнародних рейсів з метою уникнення проходження митного та імміграційного контролю в Колумбії.

Термінал Puente Aéreo[ред. | ред. код]

У 1981 році Avianca прийняла в експлуатацію будівлю власного пасажирського терміналу Puente Aéreo (укр. Аероміст). Спочатку авіакомпанією передбачалося обслуговування в її терміналі високонавантажених маршрутів в Калі, Медельїн, Маямі та Нью-Йорк, проте Avianca до 2005 року перенесла і всі свої внутрішні рейси, а міжнародні маршрути в Маямі і Нью-Йорк, навпаки, винесла назад в будівлю основного (загального) пасажирського терміналу.

У 2006 році на замовлення Avianca були проведені роботи з капітального ремонту «Puente Aéreo». При цьому, авіакомпанія взяла до уваги деяку невизначеність на той момент в подальшу долю аеровокзального комплексу — в якості одного з варіантів подальшого розвитку аеропорту розглядався проект зі знесення всіх терміналів (включаючи вантажні) і зведення на їх місці нової великої і сучасної будівлі вантажно-пасажирського терміналу. Тому виконані в 2006 році роботи носили характер тимчасових — дешевих, але ефективних. Так, наприклад, доріжки до літаків для пасажирів оброблені плиткою поверх колишніх рульових доріжок; пасажири при цьому, слідуючи пішки до літака, перетинали смуги руху автобусів, багажних візків та іншого перонного транспорту. Далі на гейті вони піднімалися по сходах алюмінієвої конструкції і заходили в літак. Подібні схеми були нормою в 1950-60-х роках на зорі розвитку комерційної авіації, проте в XXI столітті вони повністю застаріли.

Термінали[ред. | ред. код]

Зона відправлення міжнародних рейсів в терміналі 1
JetBlue на старій міжнародній злітній смузі

Головним терміналом є Термінал 1 (Т1). Конструкція термінала має форму малої літери «h» і складається з двох головних конкорсів: міжнародного на північній стороні та внутрішнього на південній стороні. У міжнародному конкорсі є три великі зали підвищеної комфортності для клієнтів авіакомпаній LAN Airlines, Avianca та American Airlines, а також від «El Dorado Lounge» від Mastercard[3], велика зона дьюті-фрі, пункт прокату автомобілів, квиткові каси, банкомати, телефони, камери схову і навіть невелике казино. На всій площі Т1 функціонує безкоштовний Wi-Fi.

Новий термінал має кілька зон реєстрації пасажирів, включаючи кіоски самостійної реєстрації, а також істотно збільшену в порівнянні з колишнім терміналом зону імміграційного контролю. Для власників біометричних паспортів і членів програми Global Entry встановлено окремі стійки прискореного передпольотного огляду на міжнародні рейси. Обидва конкорса обладнані численними ескалаторами, траволаторами і ліфтами. Термінал 1 експлуатує 32 виходу на посадку (гейти): 17 для внутрішніх рейсів, 10 для міжнародних напрямків та ще 5 працюють у віддаленому режимі.

Зона «Puente Aéreo» слугує як Термінал 2 (Т2). До 29 квітня 2018 року він слугував ексклюзивним терміналом компанії Avianca для внутрішніх рейсів, після цього вона перемістила їх до Т1.

Авіакомпанії та напрямки станом на березень 2022[ред. | ред. код]

Авіакомпанія Пункт призначення
Aerolíneas Argentinas Буенос-Айрес-Есейса
Aeroméxico Мехіко
Air Canada Монреаль-Трюдо,[4] Торонто-Пірсон
Air Europa Мадрид
Air France Париж–Шарль де Голль
American Airlines Даллас/Форт-Верт, Маямі, Нью-Йорк–Кеннеді
Avianca Арменія, Аруба, Асунсьйон,[5] Барселона, Барранкілья, Букараманга, Буенос-Айрес-Есейса, Вальєдуар, Вільявісенсіо, Вашингтон-Даллес, Йопаль, Калі, Канкун, Картахена, Кіто, Кукута, Кюрасао, Форт-Лодердейл — Голлівуд, Гватемала, Іпіалес (починається 16 травня 2022), Ла-Пас, Летісія, Ліма,[6] Лондон-Гітроу (відновлюється 28 березня 2022), Лос-Анджелес, Мадрид, Манісалес, Медельїн–ХМС, Мехіко, Маямі, Монтерія, Монтевідео,[7] Нейва, Нью-Йорк–Кеннеді, Орландо, Панама–Токумен, Пасто, Перейра, Попаян, Пунта-Кана, Ріо-де-Жанейро — Галеан,[8] Ріоача, Сан-Андрес, Сан-Хуан, Сан-Сальвадор, Санта-Марта, Сантьяго-де-Чилі, Віру-Віру, Санто-Домінго – Лас-Амерікас, Сан-Паулу-Гуарульюс, Сінселехо, Торонто-Пірсон, Тумако, Флоренсія
Avianca Costa Rica Сан-Хосе–Хуан Сантамарія
Avianca Ecuador Гуаякіль, Кіто
Avianca El Salvador Сан-Сальвадор
Avianca Express Арменія, Барранкабермеха, Сінселехо, Флоренсія, Ібаге, Манісалес, Нейва, Попаян, Вільявісенсіо, Йопаль
Avior Airlines Барселона, Валенсія, Каракас, Маракайбо
Copa Airlines Панама–Токумен
Delta Air Lines Atlanta, Нью-Йорк–Кеннеді
EasyFly Арменія, Барранкабермеха, Флоренсія, Манісалес, Нейва, Перейра, Попаян, Пуерто-Асіс, Кібдо, Йопаль
Iberia Мадрид
JetBlue Форт-Лодердейл — Голлівуд, Нью-Йорк–Кеннеді (закінчується 30 квітня 2022), Орландо
JetSmart Сантьяго-де-Чилі
KLM Амстердам1
LATAM Brasil Сан-Паулу-Гуарульюс
LATAM Chile Маямі, Сантьяго-де-Чилі
LATAM Colombia Арменія, Барранкілья, Букараманга, Вальєдуар, Калі, Картахена, Кукута, Летісія, Медельїн–ХМС, Монтерія, Нейва,[9] Пасто, Перейра, Сан-Андрес, Санта-Марта, Йопаль
LATAM Ecuador Кіто (починається 27 березня 2022)
LATAM Perú Ліма
Lufthansa Франкфурт-на-Майні
Plus Ultra Líneas Aéreas Мадрид (з 2 липня 2022)[10]
SATENA Агуачіка, Апартадо, Араука, Буенавентура, Вільявісенсіо, Вілльягарсон, Ініріда, Іпіалес, Кібдо, Ла-Макарена, Медельїн–Олая Еррера, Міту, Піталіто, Пуерто-Асіс, Пуерто-Карреньйо, Сан-Хосе-дель-Ґуав'яре, Сан-Вісенте-дель-Кахуан, Саравена, Сінселехо, Таме, Тумако, Флоренсія
Sky Airline Сантьяго-де-Чилі
Spirit Airlines Форт-Лодердейл — Голлівуд, Маямі,[11] Орландо
Turkish Airlines Стамбул2
Ultra Air[12] Калі, Картахена, Медельїн–ХМС, Сан-Андрес, Санта-Марта
United Airlines Х'юстон-Інтерконтінентал, Ньюарк-Ліберті
VivaAerobús Канкун, Мехіко[13]
Viva Air Colombia Барранкілья, Букараманга, Калі, Картахена, Кукута, Ліма, Медельїн–ХМС, Мехіко, Монтерія, Перейра, Ріоача, Сан-Андрес, Санта-Марта
Viva Air Perú Ліма
Volaris Канкун, Мехіко[14]
Wingo Аруба, Калі, Канкун, Каракас, Картахена, Кюрасао, Гуаякіль, Ліма, Гавана, Медельїн–ХМС, Мехіко, Панама–Токумен, Пунта-Кана, Кіто, Сан-Андрес, Сан-Хосе–Хуан Сантамарія, Санта-Марта, Санто-Домінго – Лас-Амерікас

Примітки:

  •   Переліт KLM з Боготи до Амстердама робить зупинку в Картахені. Однак, авіакомпанія не має дозволу на перевезення пасажирів за напрямком Богота — Картахена.
  •   Переліт Turkish Airlines з Боготи до Стамбула робить зупинку в Панамі. Однак, авіакомпанія не має дозволу на перевезення пасажирів за напрямком Богота — Панама.

Світлини[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. http://www.aerocivil.gov.co/servicios-a-la-navegacion/servicio-de-informacion-aeronautica-ais/Documents/01%20AD%200.6.pdf
  2. The World's Best Airport Staff in 2014. Архів оригіналу за 26 червня 2017. Процитовано 13 травня 2019.
  3. El Dorado Lounge. Архів оригіналу за 23 вересня 2021. Процитовано 19 березня 2022.
  4. Vuelve el Mapache: Air Canada retoma los vuelos a Argentina, Colombia, Brasil y Chile. Aviacionline (ісп.). 14 October 2021. Архів оригіналу за 14 жовтня 2021. Процитовано 14 October 2021.
  5. Avianca programa reinicio de vuelos entre Bogotá y Asunción. Aeronauticapy (ісп.). 2 June 2021. Архів оригіналу за 2 червня 2021. Процитовано 2 June 2021.
  6. Avianca volverá a tener vuelos en Perú. Aviacionline (ісп.). 10 жовтня 2021. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 17 жовтня 2021.
  7. Aerolíneas Gol y Avianca retoman conexión con Montevideo e Iberia aumenta frecuencias. El País (ісп.). 16 August 2021. Архів оригіналу за 16 серпня 2021. Процитовано 17 October 2021.
  8. Avianca retoma voos entre RJ e Bogotá em setembro; confira. 17 серпня 2021. Архів оригіналу за 7 квітня 2022. Процитовано 19 березня 2022.
  9. LATAM Airlines inicia venta de su nueva ruta entre Bogotá y Neiva. 8 листопада 2021. Архів оригіналу за 9 листопада 2021. Процитовано 19 березня 2022.
  10. Nieves Dolande, Rainer. Plus Ultra to launch new flights to Colombia and Dominican Republic. Aviacionline. Архів оригіналу за 18 січня 2022. Процитовано 18 січня 2022.
  11. Spirit Airlines makes MIA debut with first flights planned for October. Архів оригіналу за 9 червня 2021. Процитовано 19 березня 2022.
  12. Casey, David. Analysis: Colombian Startup Ultra Air Faces Tough Domestic Competition. Routesonline. Архів оригіналу за 23 лютого 2022. Процитовано 23 лютого 2022.
  13. Viva Aerobus will inaugurate the Mexico City-Bogotá route in summer. Transponder1200 (Spanish) . April 2021. Архів оригіналу за 23 квітня 2021. Процитовано 23 квітня 2021.
  14. Volaris anuncia rutas entre México y Colombia. 17 червня 2021. Архів оригіналу за 7 жовтня 2021. Процитовано 19 березня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]