Еліана Рішпен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еліана Рішпен
фр. Éliane Richepin
Основна інформація
Дата народження 23 листопада 1910(1910-11-23)
Місце народження VI округ Парижа, Париж
Дата смерті 9 березня 1999(1999-03-09) (88 років)
Місце смерті Париж
Громадянство Франція
Професії піаністка, композиторка, музична педагогиня
Освіта Паризька вища національна консерваторія музики й танцю
Вчителі Henri Büsserd і Georges Falkenbergd
Відомі учні Demis Visvikisd
Інструменти фортепіано
CMNS: Файли у Вікісховищі

Еліана Рішпе́н (фр. Éliane Richepin, уроджена Прадель, фр. Pradelle; 23 листопада 1910, Париж — 9 березня 1999, Париж) — французька піаністка.

Біографія[ред. | ред. код]

Закінчила Паризьку консерваторію, де її викладачами фортеп'яно були Жорж Фалькенберг, Альфред Корто, Маргеріт Лонґ та Ів Нат, вивчала також композицію у Анрі Бюссе. Вийшла заміж за Трістана Рішпена, автора популярних пісень, сина композитора Тьярко Рішпена й онука поета Жана Рішпена.

Протягом декількох десятиліть вела інтенсивну концертну діяльність, виступивши близько 700 разів з оркестром і давши близько 1200 сольних концертів. Передусім фахово виконувала Фридерика Шопена і Клода Дебюссі. В розквіті кар'єри вправлялась також як композитор — зокрема, Фантазія для фортеп'яно з оркестром Рішпен, вперше виконана нею з Оркестром Падлу під керівництвом Альбера Вольфа, була нагороджена премією.

Викладала в різних країнах і навчальних закладах, в тому числі в заснованому нею самою Паризькому міжнародному музичному університеті (фр. l’Université Musicale Internationale de Paris); серед учнів Рішпен, зокрема, Роже Мюраро. Заснувала національний (надалі міжнародний) конкурс піаністів у Монтевідео (1963) і музичний фестиваль в Аннесі (1967).