Єлизавета: Золотий вік

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Елізабет: Золота доба)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Єлизавета: Золотий вік
Elizabeth: The Golden Age
Жанр драма,
історичний
біографічний
Режисер Шекхар Капур
Продюсер Тім Беван
Джонатан Кавендіш
Ліза Чейсін
Кріс Емпросімато
Ерік Феллнер
Дебра Геярд
Майкл Гірст
Сценарист Вільям Ніколсон
Майкл Герст
У головних
ролях
Кейт Бланшетт
Клайв Оуен
Саманта Мортон
Джеффрі Раш
Жорді Молья
Аймі Кінг
Джон Шрнпнел
Том Голландер
Оператор Ремі Адефарасін
Композитор Крейг Армстронг
АР Рагман
Художник Річард Робертс
Кінокомпанія Studio Canal
Working Title Films
Дистриб'ютор Universal Pictures
Тривалість 114 хв.
Мова англійська
іспанська
французька
Країна Велика Британія Велика Британія
Рік 2007
Кошторис 50-60 млн. $
Касові збори 74 237 563 $
IMDb ID 0414055
Попередній Єлизавета
elizabeththegoldenage.net
CMNS: Єлизавета: Золотий вік у Вікісховищі

«Єлизавета: Золотий вік» (англ. Elizabeth: The Golden Age) — британсько фільм-драма 2007 року про період правління з 1585 по 1590 роки англійської королеви Єлизавети I під час англо-іспанської війни, перемогу над Іспанською Армадою, а також про складні взаємини королеви з шукачем пригод сером Волтером Релі.

Фільм є продовженням фільму 1998 року «Єлизавета». Сценарій фільму був написаний Вільямом Ніколсоном і Майклом Герстом, режисером фільму, так само як і першої частини, став Шекхар Капур. Головні ролі зіграли Кейт Бланшетт і Клайв Оуен.

Прем'єра фільму відбулась 9 вересня 2007 року на щорічному кінофестивалі в Торонто. Фільм є лауреатом премії «Оскар» в номінації «Найкращі костюми» і був номінований і на премію «Золотий глобус» у категорії «Найкраща акторка (драма)» (Кейт Бланшетт за роль Єлизавети I)[1].

Сюжет[ред. | ред. код]

Події фільму відбуваються 1585 року. Католицька Іспанія на чолі з королем Філіпом II — одна з найсильніших держав світу того часу. Вважаючи протестантську Англію загрозою для Іспанії, а також незадоволений частими нападами англійських піратів на іспанські судна, Філіп розгорнув кампанію із захоплення Англії, плануючи приєднати її землі до Іспанії та зробити свою доньку Ізабеллу королевою Англії.

Тим часом в Англії радник королеви Френсіс Вослінгем (Джеффрі Раш) наполягає на шлюбі королеви Єлизавети I (Кейт Бланшетт) з одним із претендентів, серед яких були Іван Грозний, король Швеції Ерік XIV і австрійський ерцгерцог Карл. У неодруженої королеви немає спадкоємців, і після її смерті трон Англії може перейти до Марії Стюарт (Саманта Мортон).

Включавшись у боротьбу проти планів Філіпа Іспанського, Єлизавета несподівано виявляється вирваною з виру державних подій зустріччю з авантюристом і піратом Волтером Релі (Клайв Оуен). Він щойно повернувся з Нового Світу, захоплений своїми ідеями, повний знань про незвіданий світ за величезним океаном, і змусив Єлизавету відчути те, як холодно знаходитися одній на високому троні, усвідомити, що зроблений багато років тому вибір «одружитися з Англією» позбавив її радості ділити свою долю не просто з коханою людиною, але просто відчувати близькість, єдність і спорідненість з ким-небудь, позбавив радості материнства і прирік на вічну самотність. Але свій жереб вона кинула вже давно і не зверне зі шляху.

В ролях[ред. | ред. код]

Касові збори[ред. | ред. код]

За перші вихідні в США та Канаді «Єлизавета: Золотий вік» зібрав 6,1 млн доларів, посівши шосте місце в чарті. У Великій Британії та Ірландії фільм зайняв 4 місце зі зборами за прем'єрні вихідні 2,7 мільйона доларів. Сумарні збори по всьому світу за станом на грудень 2007 року склали 52 340 000 доларів[2].

Під час показу в Україні, що розпочався 15 листопада 2007 року[3], протягом перших вихідних фільм демонстрували на 70 екранах, що дозволило йому зібрати $307,500 і посісти 1 місце в кінопрокаті того тижня. Фільм опустився на 2 позицію українського кінопрокату наступного тижня, хоч ще демонструвався на 70 екранах і зібрав за ті вихідні ще $135,004.[4] Загалом фільм в кінопрокаті України зібрав $632,288, посівши 25 місце серед найбільш касових фільмів 2007 року.[5]

Зміни[ред. | ред. код]

Так само як і в першому фільмі творці картини змінили деякі факти та дати з історії. Нижче перераховані основні відмінності фільму від реальних подій:

  • 1585 року Єлизаветі I виповнилося вже 52 роки. Сцени демонстрації можливих наречених королеви насправді відбувалися набагато раніше. Іван Грозний помер роком раніше — 1584. Мало того, Єлизаветі пред'являють портрет Івана IV, написаний Віктором Васнєцовим 1897 року.
  • Під час військових дій 1588 року інфанті Ізабеллі виповнився 21 рік, у фільмі її роль грає маленька дівчинка.
  • Любовний зв'язок і таємний шлюб між Волтером Релі і Єлизаветою Трокмортон датується 1591 роком, того ж року народився їхній первісток, який помер від чуми у віці півроку. Єлизавета I перша дізналась про шлюб 1592 року, після чого Релі був ув'язнений в Тауер на п'ять років. У фільмі Єлизавета I дізнається про шлюб свого фаворита та фрейліни до нападу Іспанської Армади, яке датується 1588 роком.

Факти[ред. | ред. код]

  • Натурні зйомки проходили в Тауері, Кембриджі та старовинних соборах Англії. Сцени за участю іспанців також знімались в Англії.
  • Спеціально для зйомок фільму з колод і сталевих рам був побудований 54-метровий макет корабля з механізмом для імітування качки[6].
  • Кейт Бланшетт вже грала роль королеви Єлизавети у фільмі «Єлизавета» 1998 року.

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

  • Єлизавета — художній фільм 1998 року про королеву Англії Єлизавету I.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Список номінантів [Архівовано 15 грудня 2007 у Wayback Machine.] на премію «Золотий глобус» 2008 року (англ.)
  2. http://www.boxofficemojo.com/movies/?page=main&id=goldenage.htm [Архівовано 11 листопада 2012 у Wayback Machine.] (англ.)
  3. Elizabeth: The Golden Age: Release Info. imdb.com. Архів оригіналу за 3 липня 2016. Процитовано 12 листопада 2017. (англ.)
  4. Elizabeth: The Golden Age: Foreign Grosses. boxofficemojo.com. Процитовано 12 листопада 2017. (англ.)
  5. 2007 Ukraine Yearly Box Office. boxofficemojo.com. Архів оригіналу за 11 листопада 2017. Процитовано 12 листопада 2017. (англ.)
  6. Про фільм [Архівовано 17 жовтня 2007 у Wayback Machine.] (рос.)

Посилання[ред. | ред. код]