Елізабет Спір

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елізабет Джордж Спір

Елізабет Джордж Спір (англ. Elizabeth George Speare) (21 листопада 1908 — 15 листопада 1994) — американська дитяча письменниця. Нагороджена багатьма відзнаками за історично-пригодницькі романи, зокрема двома медалями Ньюбері. Внесена до списку ста найпопулярніших дитячих письменників США, її твори вивчають у школах Сполучених Штатів.

Біографія[ред. | ред. код]

Елізабет Джордж Спір народилася в місті Мелроуз, штат Массачусетс. Батьки — Гаррі та Деметрія Джордж. Згодом Спір описувала край свого дитинства як "ідеальне місце, щоб у ньому рости, поруч поля, ліси, де ми гуляли й влаштовували пікніки, і близько до Бостона, де ми часто ходили родиною в театри й на концерти"[1]. Значну частину свого життя Спір провела в Новій Англії. Саме там і відбувається дія більшості її творів.

Елізабет Спір відчула потяг до творчості з 8 років, а в старшій школі вже писала оповідання. 1930 року Спір стала бакалавром мистецтв в коледжі Сміта (англ. Smith College), відтак отримала ступінь магістра з англійської мови в Бостонському університеті (англ. Boston University). З 1932 до 1936 року викладала англійську мову в кількох приватних школах штату. 1936 року вона зустріла майбутнього чоловіка Алдена Спіра (англ. Alden Speare). Удвох вони переїхали до штату Коннектикут, де одружилися й виростили двох дітей. Алден-молодший народився 1939 року, а донька Мері — 1942. Материнство змусило забути про творчість на певний час. Спір знову почала писати, лише коли її діти вже деякий час навчалися в школі.

Літературна кар'єра[ред. | ред. код]

Першою публікацією Спір була стаття в журналі про катання на лижах з дітьми. Відтак вона написала чимало журнальних статей про досвід материнства й експериментувала з одноактовими п'єсами. Її роботи публікувалися в журналах "Better Homes and Gardens", "Woman's Day", "Parents", "American Heritage".

Перший роман Спір «Calico Captive» опубліковано 1957 року. Наступного року вона завершила роботу над історико-фантастичним романом "The Witch of Blackbird Pond", за який отримала Медаль Ньюбері — одну з двох найпочесніших премій США у сфері дитячої літератури. Роман 1961 року "Мідний лук" (англ. "The Bronze Bow") вдруге приніс авторці цю нагороду. Спір — одна з 5 авторів, які отримували Медаль Ньюбері більше одного разу. Роман 1984 року "The Sign of the Beaver" отримав відзнаку Ньюбері (англ. Newbery Honor Citation), Christopher Award, а також нагороду Scott O'Dell Award for Historical Fiction. За внесок у розвиток дитячої літератури 1989 року Елізабет Спір нагороджено премією Laura Ingalls Wilder Award. Під час вручення цієї премії підкреслено властиві творам Спір "життєву силу та енергію, вишуканість письма, історичну достовірність, а також неймовірне відчуття місця й характеру"[2].

Елізабет Спір померла 15 листопада 1994 року від аневризми аорти в лікарні міста Тусон, Аризона[2].

Найвідоміші твори[ред. | ред. код]

  • «Calico Captive» (1957)
  • «The Witch of Blackbird Pond» (1958), Медаль Ньюбері 1959 року
  • «The Bronze Bow» (1961), Медаль Ньюбері 1962 року
  • «Life in Colonial America» (1964)
  • «The Prospering» (1967)
  • «The Sign of the Beaver» (1983)

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 8 травня 2008. Процитовано 22 квітня 2010. 
  2. а б Elizabeth G. Speare, 84, Author Of Children's Historical Novels. The New York Times. 16 листопада 1994. Архів оригіналу за 18 грудня 2022. Процитовано 19 лютого 2023.  (англ.)