Елізар Аваран

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Елізар Аваран
Помер 162 до н. е.
·загиблий у бою
Країна Держава Селевкідів
Діяльність воїн
Рід Макавеї
Батько Маттафія Хасмоней
Брати, сестри Юда Маккавей, John Gaddid, Йонатан Хасмоней і Симон Хасмоней
Героїзм Елізара, вигравірувана пластина в Біблії Макліна за картиною Філіпа Джеймса де Лутербура, 1815.

Елізар Аваран, також відомий як Елізар Макавей, Елізар Гачорані/Хорані (іврит : אלעזר המכבי Елеазар Ха -Макабі, אלעזר החוורני, помер 162 р. до н. е.) — четвертий син Маттафія Хасмонея і молодший брат Юди Макавея. Він був убитий у битві при Бет-Захарії ([[|1]] Maccabees6:32-33) під час повстання Макавеїв.

Про Елізара, крім його героїчної смерті, відомо небагатояк. Згідно з сувоєм Антіоха, його батько бачив у ньому зилота серед фанатиків, як Пінхас. У [[|2]] Maccabees8:21-23 розповідається, що перед тим, як почалася остання битва Елізар читав Танах перед людьми [[|3]] Maccabees6:1-15.

Смерть[ред. | ред. код]

Згідно з [[|1]] Maccabees6:43-46, під час битви при Бейт-Захарії Елізар визначив бойового слона, який, на його думку, ніс царя Селевкідів Антіоха V, завдяки особливим обладункам, які носив слон. Він вирішив поставити під загрозу своє життя, напавши на слона і встромивши спис у його черево. Потім мертвий слон впав на Елізара, убивши його.[1] Незважаючи на ці героїчні зусилля, в битві менша єврейська армія зазнала поразки. Йосип Флавій писав, що Елізар, хоча й убив багато ворожих солдатів, не отримав жодного реального ефекту, крім імені, яке він зробив для себе. В іншому варіанті цієї історії, який з'являється в Мегілат Антіохі, тіло Елізара знайшли в екскрементах слона.[2]

Аваран[ред. | ред. код]

Смерть Елізера (ілюстрація Гюстава Доре з Біблії La Sainte 1866 року)

Усі члени сім'ї Маттатія отримали прізвиська на додаток до їхніх особистих імен, як це можна побачити в [[|1]] Maccabees2:1-5 (наприклад, Юді було дано ім'я «ха'Макабі», що означає «Молот».) Елізар отримав ім'я «Аваран» («Сауран» в александрійській версії книги 1 Маккавеїв), яке вважалося як «пробник» (щодо його смерті) або «бути білим» (мається на увазі його світлий колір обличчя).[3] Інші версії — «Horan», можливо, похідне від «Hor»="hole", схоже на позначення «piercer»; і «Еран» (насторожений, енергійний).[4]

Нащадки[ред. | ред. код]

Єврейський історик Йосип Флавій також наводить інформацію, яка, схоже, свідчить про те, що Ірод Великий також мав макавейське (хасмонейське) походження.[5][6]

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Смерть Елізара була популярною темою для мистецтва середньовіччя, де їй надавалося типологічне значення як прообраз Христової жертви Себе за людство.[12] Художники також вітали можливість зобразити слона, хоча більшість із них ніколи не бачила слона, результати часто дуже дивні. Він також зображений на картині французького художника ХІХ століття Гюстава Доре.

Ізраїльське поселення Елазар в Гуш-Еціоні, поблизу місця битви при Бет-Захарії, названо на його честь. Його ім'ям названі вулиці в Єрусалимі та Тель-Авіві.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Scullard, Howard Hayes (1974). The Elephant in the Greek and Roman World. Cornell Univ Press. с. 186. ISBN 978-0801409318.
  2. Megillat Antiochus. London: Jewish Antiquarian Society. 1851.
  3. Avaran. Net Bible. Bible.org. Процитовано 18 листопада 2012.
  4. Bar-Kochva, Bezalel (1989). Judas Maccabaeus: The Jewish Struggle Against the Seleucids. Cambridge University Press. с. 334. ISBN 0521323525.
  5. Archived copy. Архів оригіналу за 24 січня 2008. Процитовано 12 листопада 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  6. T. Stanford Mommaerts (11 квітня 2005). Ancient Genealogy chart - Ansbertus.
  7. Josephus, Antiquities of the Jews, Book XII/Chapter 9/Section 4/page 263)
  8. Antiquities of the Jews, Book XII/Chapter 10/Section 6/page 265)
  9. Antiquities of the Jews, Book XIII/Chapter 5/Section 8/page 274)
  10. Antiquities of the Jews, Book XIV/Chapter 1/Section 3/page 289)
  11. Antiquities of the Jews, Book XIV/Chapter XVI/Section 4/page 314)
  12. Speculum Woodcuts and Miniatures. UC Press E-Books Collection, 1982-2004. Процитовано 18 листопада 2012.

Посилання[ред. | ред. код]