Емвей-центр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Емвей-Центр
Amway Center
англ. Amway Center (1 жовтня 2010)
англ. Kia Center (20 грудня 2023)
Оригінал назви англ. Amway Center (1 жовтня 2010)
англ. Kia Center (20 грудня 2023)
Країна  США
Розташування США США, Орландо
Координати 28°32′21″ пн. ш. 81°23′01″ сх. д. / 28.53917° пн. ш. 81.38361° сх. д. / 28.53917; 81.38361Координати: 28°32′21″ пн. ш. 81°23′01″ сх. д. / 28.53917° пн. ш. 81.38361° сх. д. / 28.53917; 81.38361
Побудовано 1 жовтня 2010
Відкрито 1 жовтня 2010
Власник Емвей
Ціна 480 мільйонів доларів
Архітектор Волтер Мур
Команда (-и)

Орландо Меджик (НБА) (2010—дотепер)
Орландо Предаторс (AFL) (2011—дотепер)

Орландо Солар Берз (ECHL) (2012—дотепер)
Види спорту баскетбол
Вміщує 18 846
Вебсайт Офіційний сайт

Мапа
Емвей-центр у Вікісховищі

Емвей-центр (англ. Amway Center) — спортивно-розважальний комплекс у місті Орландо (штат Флорида, США), права на назву якого належать компанії Amway. Призначений для проведення змагань з різних видів спорту (баскетбол, хокей з шайбою, лакрос). Окрім цього комплекс має можливість проводити такі заходи як: льодові шоу, родео, конвенти, циркові виступи, музичні концерти та ін. Є домашньою ареною для команд «Орландо Меджик» з Національної баскетбольної асоціації, «Орландо Предаторс» з Футбольна ліга Арена[en] та «Орландо Солар Берз» з ECHL. Власником стадіону є муніципалітет міста Орландо (права на назву належать компанії Емвей). Будівництво арени стало частиною проекту з оновлення ділового центру Орландо. Будівництво розпочали 25 липня 2008 року, а відкриття відбулося 1 жовтня 2010 року. Ціна будівництва склала 480 млн доларів. 2012 року арена приймала матч всіх зірок НБА.

Історія[ред. | ред. код]

Історія створення[ред. | ред. код]

Незадовго до прийняття третього генерального плану розвитку Орландо, власник «Орландо Меджик» мільярдер Річард Девос і його зять Боб Вандер Вейд звернулися до керівництва міста з проханням про будівництво нової арени протягом найближчих десяти років. «Емвей-арена», де на той час проводили домашні ігри «Меджик», була побудована в 1989 році, незадовго до революції в будівництві спортивно-розважальних споруд. Попри те, що її проектували відповідно до тогочасних стандартів НБА, будівництво арени почалося незадовго до того, як VIP-ложі і клубні місця середнього рівня стали де-факто стандартом для споруд такого класу. Невелика кількість магазинів, барів і ресторанів також негативно впливала на доходи «Меджик»[1]. В підсумку, на початок 2000-х років «Емвей-арена» виявилася однією з найстаріших арен у НБА. Через це в 1990-х роках команда навіть вела переговори про можливий переїзд до Канзас-Сіті, Оклахоми-Сіті або Лас-Вегаса. 1996 року фірма Conventions Sports & Leisure провела дослідження щодо можливостей провести реконструкцію споруди. Згідно з дослідженням, навіть при реконструкції вартістю 75 млн доларів, майбутні доходи не покриють іпотечні платежі. Крім того, арену доведеться закрити на рік, через що «Меджик» доведеться шукати собі новий домашній майданчик, а місто втратить доходи від проведення концертів[2].

29 вересня 2006 року, після кількох років переговорів, мер Орландо Бадді Даєр, мер округу Орандж Річард Кротті й керівництво «Орландо Меджик» оголосили, що вони досягли угоди про будівництво нової арени в діловій частині Орландо на розі Черч-стріт і Хагі авеню. Вартість проекту склала 480 млн доларів: 380 млн доларів — вартість будівництва арени і 100 млн доларів — вартість землі та інфраструктури. Це будівництво повинно було стати частиною 1,05 мільярдного проекту з оновлення Орландо Центроплекса. Крім нової арени мав бути побудований центр виконавських мистецтв вартістю 375 млн і проведено розширення стадіону «Сітрус Боул», вартість реконструкції якого оцінювали в 175 млн доларів. Пізніше через спад економіки реконструкцію відклали до 2020 року. Цей проект назвали «Потрійною короною даунтауна» (англ. Triple Crown for Downtown)[3].

Оскільки компанія Amway була титульним спонсором «Емвей-арени», то вона отримала першочергове право стати титульним спонсором нової споруди і, скориставшись цим правом, 3 серпня 2009 року уклала 10-річний контракт на суму 40 млн доларів про купівлю права на назву, давши їй ім'я «Емвей-центр»[4].

Фінансування[ред. | ред. код]

Арена після закінчення баскетбольного матчу

Остаточний варіант договору оголошено 22 грудня 2006 року. Згідно з ним місто Орландо стане власником нової арени, тоді як «Меджик» отримають контроль над плануванням і будівництвом споруди доти, поки вони будуть виконувати свої зобов'язання згідно з встановленими правилами і договорами. Додатково, місто буде отримувати частину грошей від продажу титульних прав і квитків на VIP-ложі. Приблизно цю суму оцінили в 1.75 млн доларів в перший рік роботи арени. «Меджик» отримуватимуть усі гроші від продажу квитків на свої ігри, а місто від продажу квитків на всі інші заходи. «Орландо Меджик» авансом заплатять 50 млн доларів готівкою, покриють можливі перевитрата коштів під час будівництва і щорічно сплачуватимуть 1 млн доларів орендної плати. Місто Орландо заплатить за оренду землі та інфраструктуру. Решта грошей буде виплачена облігаціями округу Орандж, які будуть погашатися грошима, отриманими з податку з розвитку туризму, який 2006 року збільшено на 6 %. «Меджик» стануть гарантами виплати 100 млн доларів за цими облігаціями[5][6].

22 травня 2007 року міська рада Орландо схвалила кілька угод, пов'язаних з будівництвом нової арени[7]. Офіційно план будівництва схвалено 23 липня[8]. Увечері 26 липня, після цілого дня громадських слухань, рада окружного фінансового управління округу Орандж остаточно схвалила план будівництва. 1 грудня 2007 року Місто і «Меджик» прийшли до угоди з трьома власниками землі, де планувалося побудувати арену, заплативши їм 8,5 млн доларів[9].

Боргові проблеми[ред. | ред. код]

3 квітня 2010 року Fitch Rating Agency перевела облігації, використані для фінансування будівництва арени в розряд сміттєвих і попередила їх власників, що протягом найближчих 30 місяців «Емвей-центр» буде визнаний банкрутством, якщо його фінансовий стан не зміниться. Керівництво міста і округу Оріндж відразу ж поширило в ЗМІ інформацію, що це ніяк не вплине на терміни здачі арени і що необхідні кошти для завершення будівництва будуть знайдені. Однак зниження процентної ставки призведе до збільшення ціни будівництва «Емвей-центру» і місту буде складніше знайти кредиторів для здійснення наступних етапів плану будівництва 425 мільйонного Dr. Phillips Center і 175 млн реконструкції стадіону «Цитрус Боул»[10].

Будівництво та відкриття[ред. | ред. код]

3 серпня 2007 року названо генерального підрядника проекту. Ним стало архітектурне бюро Populous (колишнє HOK Sport), а компанії Smith Seckman Reid і Walter P Moore Engineers and Consultants його партнерами. У будівництві також взяли участь місцеві архітектурні бюро C. T. Hsu + Associates і Baker Barrios Architects. Частиною угоди з Populous була умова, що принаймні 18 % будівельних робіт будуть виконувати компанії, якими володіють національні меншини, а 6 % компанії, якими володіють жінки. Таким чином, у будівництві взяли участь: 61 компанія, якими володіють афро-американці, 51 — жінки, 36 — латиноамериканці, 20 — азіати і 2, якими володіють корінні американці. Загалом у будівництві взяли участь 2250 осіб[11].

Будівництво арени розпочалося 25 липня 2008 року. Будівництво розгорнулося на площі 35 500 м2. 3 серпня 2009 року арена отримала назву «Емвей-центр». 14 липня 2009 року розпочалося встановлення ферм, які виготовлялися в декількох милях від арени. 5 листопада 2009 року пройшла церемонія встановлення останньої сталевої балки споруди на якій було присутнє і керівництво міста[12]. Компанія Alpha Manufacturing займалася виготовленням сталевих конструкцій башти, розташованої в північно-східному куті арени, а компанія C. T. Windows займалася виготовленням і установкою 48 скляних панелей розміром 305 на 305 см[13]. Офіційне відкриття та церемонія перерізання стрічки відбулися 1 жовтня 2010 року. Того дня жителі міста були запрошені відвідати новий стадіон, де мер Орландо Бадді Даєр зачитав своє щорічне звернення. Наступного дня, 2 жовтня, в «Емвей-центрі» продовжився день відкритих дверей. Відвідувачам була надана можливість оглянути арену, їх пригощали безкоштовним попкорном і лимонадом[14].

Параметри[ред. | ред. код]

Архітектура[ред. | ред. код]

Головний вхід в «Емвей-центр»

На будівництво арени пішло 122 500 тонн цементу і більш як 4000 тонн сталі. Площа споруди становить понад 80 000 м2, що майже втричі більше, ніж площа «Емвей-арени». Екстер'єр будівлі виконаний з сучасного поєднання скла і металу, а вздовж одного фасаду розташований великий дисплей. У передній частині будівлі розміщується вежа зі шпилем, заввишки 60 м, яку добре помітно на міському горизонті[15]. Кожна сторона будівлі має дизайн, схожий на прилеглу територію до нього. У дизайні будівлі використані елементи як горизонтальних, так і вертикальних поверхонь. Головний вхід, Disney atrium, виходить на Черч-стріт, яка в цьому місці переходить у Черч-стріт-плазу — пішохідну зону під час ігор, де можуть збиратися глядачі. У просторих вестибулях пропонуються розваги як для дорослих, так і для дітей. Каліфорнійський арт-куратор Sports and the Arts займався монтажем художньої колекції в «Емвей-центрі». Колекція являє собою понад 340 робіт, включаючи близько 200 високоякісних фотографій. 14 з 19 виставлених художників представляють центральну Флориду[16]. У кутовий вежі розташований ресторан Grey Goose Lounge, який охочі можуть відвідати не лише під час ігор, але й в інші дні[17].

«Емвей-центр» є однією з технологічно найпередовіших спортивних споруд у світі. Всередині будівлі встановлена унікальна відеосистема, розроблена компанією Daktronics з Брукінгз, Південна Дакота, яка є найвищою серед усіх арен НБА (13 метрів заввишки). Система має високу роздільну здатність і використовує 6 мм пікселі. Складається з 18 дисплеїв, включаючи два кругових. У систему також входить 640 метрів стрічкових дисплеїв, найбільший з яких завдовжки 340 метрів, повністю охоплюючи арену. На дисплеях показуються як події гри в реальному часі, так і додаткова статистична інформація. З-зовні будівлі розташований великий дисплей, який складається з 5000 сегментів Daktronics ProPixel® LED, завдовжки метр кожен. Екран має розмір 14 на 16 метрів і встановлений таким чином, щоб його бачили автомобілісти, які проїжджають повз «Емвей-центр» трасою Interstate 4[18].

Арена поділяється на два яруси. Нижній ярус — рівень 100 (розділений на сектори від 101 до 118), а верхній — 200 рівень (сектору 301-232). Між двома ярусами розташовуються VIP-ложі і клубні місця. З двох боків арени розташовані VIP-ложі рівнів[19]. Під час будівництва арени проектувальники відійшли від принципу, чим вище місця, тим менше вони комфортні. У «Емвей-центрі» сидіння на верхньому ярусі такі ж, як і на нижніх. Це ж стосується барів і ресторанів, які розташовані на всіх ярусах арени. Сидіння в новій арені на 10-30 % ширші, ніж на старому стадіоні[20].

Під дахом арени звисає прапор із закріпленим номером клубу — 6, присвяченим шостому гравцеві команди та вболівальникам, а також два прапори, присвячені чемпіонству «Меджик» у Східній конференції в сезонах 1994/95 і 2008/09[21].

Вартість квитків на ігри «Меджик» варіюється від 5 доларів на верхній ярус до 295 000 доларів за річну оренду VIP-ложі[22].

Порівняння з «Емвей-ареною»[ред. | ред. код]

«Емвей-центр» має велику кількість VIP-лож і клубних місць середньої цінової категорії, розташованих між нижнім і верхнім ярусами[23]. Таке розташування прямо протилежне розташуванню їх в «Емвей-арені», де вони були підвішені до стелі і перебували над звичайними місцями. Підлога «Емвей-центру» була розроблена спеціально, щоб була можливість приймати ігри американського футболу в закритих приміщеннях. Розташування секцій з сидіннями також спроектоване таким чином, щоб вони утворювали правильний прямокутник, що раніше неможливо було зробити під час ігор «Предаторс».

Порівняння з «Емвей-ареною»[24]
Емвей-центр Емвей-арена
Місткість:

Хокей/американський футбол в приміщенні
Баскетбол НБА
Баскетбол NCAA
Концерти зі сценою в кінці майданчика
Концерти зі сценою посередині


17 200
18 500
20 000
16 000
19 000


15 948
17 282
17 282
12 592
18 039

Площа в квадратних метрах 81 290[25] 34 100
VIP-ложі[26] 38 Founders Suites

30 Presidents Suites
70 Loge Boxes
2 Legends Suites
14 MVP Tables
4 Suites Silver
4 IOA Suites Hardwood
2 All-Star Decks
1 AirTran Flight Deck
3 Hospitality Club Rooms

26 Скайбоксів
Клубні місця 1428 0
Вестибулі 4 1
Туалети 18 чоловічих

19 жіночих

4 чоловічих

4 жіночих

Магазини 3 0 (4 стенди)
Торговельні лотки 1:150 глядачів 1:215 глядачів

Захист навколишнього середовища[ред. | ред. код]

7 квітня 2011 року Рада з архітектури і будівництва екологічно чистих будівель у США (англ. US Green Building Council) присудила арені рейтинг «LEED Gold». Це стало можливим після проведення низки модифікацій та заходів щодо захисту навколишнього середовища. Серед них:

  • зменшення споживання води, завдяки встановленню сучасного обладнання;
  • використання в будівництві понад 8000 тонн будівельного сміття зі звалища;
  • збір зливових вод з даху та зберігання їх у спеціальних цистернах з подальшим використанням при іригації;
  • під час будівництва використано понад 20 % перероблених матеріалів, а також 30 % будівельних матеріалів були вироблені недалеко від місця будівництва;
  • будівництво арени проведено в місці наявної міської забудови, замість того, щоб розчищати нові землі, будувати нові дороги та іншу інфраструктуру[27].

Розташування[ред. | ред. код]

«Емвей-центр» розташований у діловому районі Орландо поруч з магістраллю Interstate 4. Поруч з ним проходять Черч-стріт, Хагі авеню, Саут-стріт і Дивізіон авеню. Головний вхід виходить на Черч-стріт[28]. Неподалік від арени розташовані численні ресторани, бари і клуби. Під час ігор, рух по Черч-стріт перекривається. Поряд з ареною розташовані дві парковки, місткістю 7400 паркомісць. Одна з парковок, Geico гараж, з'єднана з ареною спеціальним переходом. Місця на них замовляються заздалегідь і їхня вартість становить 20 доларів[29][30]. На найвищому, восьмому поверсі, гаража Geico розташований вертодром[31]. Поряд з ареною планують відкрити станцію міської залізниці SunRail[32]. Будівництво арени сильно вплинуло на розвиток прилеглих територій. За шість місяців після відкриття «Емвей-центру» поруч з ним відкрилося понад 20 комерційних закладів[33].

Орендарі[ред. | ред. код]

Основним орендарем «Емвей-центру» є команда «Орландо Меджик» з НБА. 22 серпня 2010 року команда «Орландо Предаторс» з AFL уклала п'ятирічний контракт з ареною, згідно з яким клуб буде щорічно виплачувати по 280 000 доларів за право проведення домашніх ігор в «Емвей-центрі[34]». У жовтні 2011 року місто, керівництво арени і «Предаторс» переглянули умови контракту, зменшивши орендну плату до 106 000 за 9 матчів (один сезон), виділивши 300 паркомісць на кожну гру, а також змінили розподіл коштів від реклами і продажу. Різницю в орендній платі буде виплачувати міський бюджет. Такий хід міської влади пояснюється бажанням міста посилити команду, яка буде залучати більше людей в ділову частину міста, що сприятливо позначиться на економіці[35].

1 листопада 2011 року керівництво ECHL оголосило про створення нової хокейної команди в Орландо — «Орландо Солар Берз», яка почне виступати з сезону 2012/13. Власники «Солар Берс» уклали з керівництвом арени трирічний договір, відповідно до якого зобов'язуються проводити щонайменше 36 ігор на рік, виплачуючи по 22 000 доларів за гру в перший рік і за 25 000 другий і третій. Додатково клуб буде виплачувати по 10 000 за кожну гру, якщо буде використовуватися верхній ярус арени.[36]

Заходи[ред. | ред. код]

Першим заходом на новій арені повинен був стати концерт гурту Eagles, проте через хворобу одного з членів колективу, Дона Генлі, виступ було перенесено на 26 жовтня[37]. Тому першим заходом став концерт Вісенте Фернандеса, який пройшов 8 жовтня. Свою першу гру в новій арені «Орландо Меджик» зіграли 10 жовтня проти «Нью-Орлеан Горнетс»[38]. У цій грі «Меджик» перемогли з рекордним у своїй історії розривом у 54 очки. Першу офіційну гру сезону 2010/11 команда з Орландо провела 28 жовтня проти «Вашингтон Візардс»[39]. Під час першого сезону середня відвідуваність домашніх ігор становила 18 972 особи, а загалом за рік матчі «Меджик» наживо прийшло подивитися 777 852 особи, що стало 9 показником в лізі. У наступному сезоні середня відвідуваність практично не змінилася, але у зв'язку з локаутом сезон був скорочений і в Орландо пройшло лише 33 матчі[40]. 26 лютого 2012 року в «Емвей-центрі» пройшов зоряний вікенд НБА. На головну подію заходу, Матч всіх зірок НБА, прийшло подивитися 17 125 осіб[41].

На арені з концертами виступали Леді Гага, Брітні Спірс, Red Hot Chili Peppers, Sade, Рікі Мартін, Bon Jovi, Ашер, Nickelback та багато інших. У «Емвей-центрі» проходили шоу WWE Raw і SmackDown[42][43].

Премії та нагороди[ред. | ред. код]

  • «Honor Award» від Орландського відділення Американського інституту архітектури (2011)[44]
  • «Архітектурне бюро року» — Baker Barrios Architects від Орландського відділення Американського інституту архітектури (2011)[45]
  • Merit Awards в категорії «Economic and Business Development» (2011)[46]
  • Найкраща арена НБА на думку ESPN (2011)[47]
  • Номінація на Pollstar Awards в категорії «Best New Major Concert Venue»[48]
  • Sports Business Awards в категорії «Спортивна споруда» (2012)[49]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mark Schlueb (28 лютого 2005). Odds Improve For Td Waterhouse Upgrade. Orlando Sentinel. Архів оригіналу за 18 квітня 2012. Процитовано 6 липня 2012.
  2. Dan Tracy (8 листопада 1997). Magic's Goal: New O-rena. Orlando Sentinel. Архів оригіналу за 29 липня 2012. Процитовано 6 липня 2012.
  3. CULTURAL ARTS ELEMENT (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 1 квітня 2010. Процитовано 28 березня 2012.
  4. So what's in a name? $40 million when it comes to new Amway Center. Архів оригіналу за 21 травня 2011. Процитовано 5 грудня 2010.
  5. David Damron (23 грудня 2006). Orlando, Magic reach `fair' deal on arena details. Архів оригіналу за 27 квітня 2010. Процитовано 5 грудня 2010.
  6. #11 Orlando Magic. Forbes.com. Архів оригіналу за 11 квітня 2012. Процитовано 28 березня 2012.
  7. David Damron (22 травня 2007). Orlando council OKs $1.1B spending plan. Архів оригіналу за 3 березня 2010. Процитовано 5 грудня 2010.
  8. Mark Schlueb (23 липня 2007). Orlando OKs venues: big hurdle awaits. Архів оригіналу за 4 липня 2010. Процитовано 5 грудня 2010.
  9. Mark Schlueb (1 декабря 2007). Land For Venues In Reach. Orlando Sentinel. Архів оригіналу за 26 липня 2014. Процитовано 28 березня 2012.
  10. Mark Schlueb and David Damron (03 квітня 2010). Orlando risks default on Magic arena bonds, analysts warn. Архів оригіналу за 6 вересня 2010. Процитовано 5 грудня 2010.
  11. About Amway Center (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 24 березня 2012. Процитовано 29 березня 2012.
  12. Amway Center Topping Ou. Архів оригіналу за 22 березня 2012. Процитовано 1 квітня 2012.
  13. Making Magic: Amway Center Success Stories. Архів оригіналу за 26 лютого 2011. Процитовано 1 квітня 2012.
  14. Amway Center Events. Архів оригіналу за 25 вересня 2010. Процитовано 5 грудня 2010.
  15. Amway Center enters final stretch. Архів оригіналу за 21 жовтня 2010. Процитовано 19 березня 2011.
  16. Art Connects Amway Center, Orlando. 6 октября 2011. Архів оригіналу за 23 травня 2012. Процитовано 29 березня 2012.
  17. Steve Fall. .
  18. Daktronics Helps Orlando Magic Open Amway Center. 1 ноября 2010. Архів оригіналу за 3 березня 2012. Процитовано 28 березня 2012.
  19. Seating Maps. Архів оригіналу за 11 березня 2012. Процитовано 28 березня 2012.
  20. USA Today Amway Center Feature. Архів оригіналу за 30 липня 2014. Процитовано 28 березня 2012.
  21. Retired numbers. Архів оригіналу за 2 липня 2012. Процитовано 31 березня 2012.
  22. Don Muret (8 ноября 2010). Magic's Kingdom. SportsBusiness Daily. Архів оригіналу за 3 лютого 2012. Процитовано 28 березня 2012.
  23. Brian Schmitz (15 листопада 2007). Magic's Vander Weide officially takes over reins from owner Rich DeVos. Архів оригіналу за 24 жовтня 2010. Процитовано 5 грудня 2010.
  24. Orlando Events Center/Amway Arena Comparison. НБА. Архів оригіналу за 4 серпня 2012. Процитовано 3 липня 2012.
  25. GEICO Joins Magic And Amway Center as Champions of the Community Partner. NBA.com. 30 августа 2010. Архів оригіналу за 9 листопада 2012. Процитовано 3 липня 2012.
  26. Premium Seating. Официальный сайт. Архів оригіналу за 26 червня 2012. Процитовано 3 липня 2012.
  27. Amway Center Achieves LEED Gold Certification. 7 апреля 2011. Архів оригіналу за 22 червня 2012. Процитовано 27 березня 2012.
  28. Venue Information. Архів оригіналу за 15 квітня 2012. Процитовано 27 березня 2012.
  29. Amway Center. Архів оригіналу за 1 березня 2012. Процитовано 27 березня 2012.
  30. GEICO Garage. Архів оригіналу за 30 березня 2012. Процитовано 29 березня 2012.
  31. Helistop. Архів оригіналу за 26 березня 2012. Процитовано 1 квітня 2012.
  32. Church Street Station. Архів оригіналу за 31 липня 2012. Процитовано 2012-07-2.
  33. Pumping Energy into Downtown. Populous. Архів оригіналу за 28 червня 2012. Процитовано 3 липня 2012.
  34. Coast to Coast. 6 вересня 2010. Архів оригіналу за 8 листопада 2014. Процитовано 27 березня 2012.
  35. Mark Schlueb (31 жовтня 2011). Orlando Predators win more revenue from City Hall. Orlando Sentinel. Архів оригіналу за 26 липня 2014. Процитовано 27 березня 2012.
  36. Don Money (18 жовтня 2011). Orlando says yes to ECHL bid. Архів оригіналу за 31 січня 2012. Процитовано 27 березня 2012.
  37. Eagles concert at Amway Center postponed until Oct. 26. October, 5 2010 6. Архів оригіналу за 9 жовтня 2010. Процитовано 6 грудня 2010.
  38. Magic crush Hornets in preseason debut at Amway Center. 10 жовтня 2010. Архів оригіналу за 14 жовтня 2010. Процитовано 5 грудня 2010.
  39. Dwight Howard leads Magic to rout of Wizards in John Wall's debut. 28 жовтня 2010. Архів оригіналу за 18 листопада 2010. Процитовано 5 грудня 2010.
  40. NBA Attendance Report - 2011. ESPN. Архів оригіналу за 6 червня 2011. Процитовано 11 червня 2011.
  41. 2012 NBA All-Star Game Box Score. Архів оригіналу за 1 березня 2012. Процитовано 27 березня 2012.
  42. WWE Raw: Amway Center hosts weekly wrestling show. Архів оригіналу за 28 листопада 2010. Процитовано 27 березня 2012.
  43. WWE presents SMACKDOWN. WWE. Архів оригіналу за 9 липня 2012. Процитовано 3 липня 2012.
  44. Awards. Архів оригіналу за 16 лютого 2012. Процитовано 28 березня 2012.
  45. Baker Barrios Architects Named Firm of the Year, American Institute of Architects Grants Highest Honor. 11 квітня 2011. Архів оригіналу за 2 липня 2012. Процитовано 28 березня 2012.
  46. Congratulations to 2011 Downtown Achievement Award Winners!!. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 28 березня 2012.
  47. Orlando Business Journal (20 червня 2011). ESPN The Magazine ranks Amway Center tops in NBA. Sports Business. Архів оригіналу за 29 грудня 2011. Процитовано 28 березня 2012.
  48. Pollstar Awards 2012. Pollstar. Архів оригіналу за 2 травня 2013. Процитовано 6 липня 2012.
  49. Ross Nethery (28 травня 2012). On a night of honors, uniting theme emerges. Sports Business Journal. Архів оригіналу за 2 січня 2018. Процитовано 2 липня 2012.

Посилання[ред. | ред. код]