Розжолобок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ендова)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Розжолобок на черепичній покрівлі
Облаштування розжолобку із м'якої черепиці

Розжолобок[1], жолобниця[2], іноді єндова́ (від рос. ендова, буквально — «яндола») — конструктивний елемент покрівлі, внутрішній кут, що утворюється в місці стиковки двох схилів. Є одним з ключових вузлів у влаштуванні всієї покрівельної системи.

Зі схилів даху в розжолобок сходяться і по ньому відводяться атмосферні опади, що піддає розжолобок значним навантаженням. Він більше і довше інших частин покрівлі зазнає кліматичного впливу: стікання води, скупчення снігу, на сонячній стороні — посилений вплив сонячного світла. Ці фактори висувають підвищені вимоги як до покрівельного матеріалу, так і до якості виготовлення самого розжолобку.

Його проектуванню і влаштуванню завжди приділяється особлива увага. Будь-яка помилка у виготовленні може призвести до чималих збитків — від інтенсивного протікання, до повного обвалення конструкції в результаті, наприклад, скупчення снігу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Розжолобок [Архівовано 16 січня 2020 у Wayback Machine.] // Тимофієнко В. І. Архітектура і монументальне мистецтво: Терміни та поняття / Академія мистецтв України; Інститут проблем сучасного мистецтва. — К. : Видавництво Інституту проблем сучасного мистецтва, 2002. — 472 с. — ISBN 966-96284-0-7.
  2. Жолобниця [Архівовано 16 січня 2020 у Wayback Machine.] // Тимофієнко В. І. Архітектура і монументальне мистецтво: Терміни та поняття / Академія мистецтв України; Інститут проблем сучасного мистецтва. — К. : Видавництво Інституту проблем сучасного мистецтва, 2002. — 472 с. — ISBN 966-96284-0-7.

Посилання[ред. | ред. код]