Енергетичний ліс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Штучні лісонасадження в Буркіна-Фасо

Енергетичний ліс — дерева і чагарники, що вирощуються для енергетичних потреб.

Види рослин[ред. | ред. код]

Вирощуються швидкозростаючі культури — евкаліпт, тополя, верба тощо. Випробувано близько 20 різних видів рослин — деревних, чагарникових і трав'янистих, в тому числі кукурудза та цукрова тростина. Кожні 4-7 років дерева зрізають і річний урожай може становити близько 7 т/га. Зібрана біомаса використовується для виробництва теплової та електричної енергії, може слугувати сировиною для виробництва рідкого біопалива.

У ряді країн, таких як Італія, Німеччина, Аргентина, Польща та ін. на сьогоднішній день широко практикується створення спеціальних плантацій швидкоростучих порід деревини тополі і верби. У Північній Індії посадки швидкорослої тополі і евкаліпта займають приблизно від 50 до 60 тис. га. Щорічно на таких плантаціях заготовлюється близько 3,7 млн тонн деревини.[1]

У помірній кліматичній зоні для енергетичних лісів найбільш підходять різновиди швидкозростаючих сортів тополі (волосистоплідної і канадської) і верби (кошикової та козячої), а в Україні — акація та евкаліпт. Період ротації рослин 6-7 років.

Вирощування[ред. | ред. код]

Рослини в енергетичних лісах висаджуються саджанцями або черешками квадратно-гніздовим способом, або в шаховому порядку. Ширина міжрядь до 2 метрів. На одному гектарі землі висаджують до 3-5 тисяч тополь. Застосовуються комбіновані посадки — в міжряддях висаджуються сільськогосподарські культури. У Великій Британії тополю комбінують з ячменем. Тополю, ясен, вільху комбінують з горохом, конюшиною, ячменем.

Екологія[ред. | ред. код]

Рубальна машина для переробки деревної біомаси на тріски.

Енергетичні плантації біомаси попереджають ерозію ґрунту, сприяють поліпшенню стану навколишнього середовища. При спалюванні біомаси на електростанції в атмосферу викидається стільки ж СО2, скільки рослина поглинула під час зростання.

Приклади використання[ред. | ред. код]

  • Найбільша в Європі електростанція, що працює на деревній біомасі, знаходиться в Зіммерінзі (Австрія). Потужність електростанції 66 МВт. Електростанція щорічно споживає 190 000 тонн біомаси, яка збирається в радіусі 100 км від станції. Робота станції дозволяє скоротити щорічні викиди СО2 на 144 000 тонн.[2]
  • Німеччина щорічно може виробляти в енергетичних лісах 20000000 м³ деревини.[2]
  • У травні 2008 року Конгрес США прийняв закон «HR2419, the Food, Conservation, and Energy Act of 2008», який передбачає щорічне фінансування енергетичного лісівництва в США в розмірі $ 15 млн[3]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Швидкозростаючі плантації тополі — нова енергетична сировинна база. Архів оригіналу за 5 вересня 2012. Процитовано 13 квітня 2012.
  2. а б Biomass Heat and Electricity Plants on the Rise in Europe[недоступне посилання]
  3. H.R.2419 (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 7 грудня 2010. Процитовано 26 січня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]