Єнні Гавриїл Гавриїлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Енні Гавриїл Гавриїлович)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гавриїл Гавриїлович Єнні
Jenny Gabriel
Народився 1860(1860)
Помер 1936(1936)
Поховання Люцерн. Швейцарія
Підданство Російська імперіяШвейцарія Швейцарія
Діяльність Підприємець, Дипломат
Відомий завдяки Швейцарський консул в Києві
Alma mater Дрезденський політехнічний інститут

Гавриїл Гавриїлович Єнні — підприємець, швейцарський дипломат. Консул Швейцарії в Києві в 1910-1919 рр.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився поблизу Санкт-Петербурга, в Новосаратовській колонії, заснованій у XVIII ст. німецькими колоністами, вихідцями з Бранденбурга й Вюртембурга. Він належав до стану спадкоємних почесних громадян Російської імперії — привілейованого прошарку міських обивателів. Середню освіту Гавриїл Єнні отримав у Швейцарії — у реальному училищі Цюриха. У 1882 році закінчив Дрезденський політехнічний інститут, за фахом інженер-механік.

У 1879—1880 рр. — працював на машинобудівному заводі Cail, Halot et C-ie у Брюселі.

У 1882—1883 рр. — працював у Варшаві на заводі Акціонерного товариства механічних і гірських заводів «Лильпот, Рау и Левенштейн», отримав досвід участі підприємства в XV Всеросійській художньо-промисловій виставці (Москва, 20 травня — 15 вересня 1882 р.).

У 1884 року — переїхав на українські терени для роботи в цукровій промисловості.

З 1887 року — директор-розпорядник Кальнакського цукрового заводу, окрім цього він увійшов до правлінь Товариства Київського пивовареного заводу, Товариства Маловисківського цукробурячного заводу, Товариства машинобудівельного заводу «Прогрес» у Бердичеві, Товариства Черкаського цукрорафінадного заводу та ін.

З 1910 року займав посаду швейцарського консула в Києві, яку продовжив виконувати і після проголошення у грудні 1917 року Української Народної Республіки. Виїхав до Швейцарії (м. Люцерн) після встановлення в Україні більшовицької влади.

Г.Г. Єнні був одружений, мав двох синів та доньку. [1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Українська консульська служба 1917—1923 рр. як державний інститут: становлення, функціонування, персоналії [Текст] / Ірина Борисівна Матяш. — Київ: Інститут історії України НАН України, 2016. — 482 c.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Міжнародні зв’язки України: наукові пошуки і знахідки. — Вип. 25: Міжвідомчий збірник наукових праць / Відп. ред. С.В. Віднянський. — К.: Ін-т історії України НАН України, 2016. — 458 с.