Ентузіязм: Симфонія Донбасу

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Ентузіазм (фільм))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ентузіязм: Симфонія Донбасу
Энтузиазм: Симфония Донбасса
Жанр документальний фільм
Режисер Дзиґа Вертов
Сценарист Дзиґа Вертов
Оператор Борис Цейтлінd
Композитор Шостакович Дмитро Дмитрович
Кінокомпанія Українфільм
Тривалість 67 хв.[1]
Мова українська,російська
Країна СРСР
Рік 1930
IMDb ID 0021375
CMNS: Ентузіязм: Симфонія Донбасу у Вікісховищі

«Ентузіязм (Симфонія Донбасу)» — перший український звуковий кінофільм, який зняв 1930 року метр світового кіноавангарду Дзиґа Вертов[2] на Київській кінофабриці «Українфільм»[3]. Стрічка стала першим фільмом, в якому реальні промислові та буденні звуки слугували створенню музичного образу, а не лише ілюстрували візуальний ряд[4].

Займає 28-му позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Опис[ред. | ред. код]

«Ентузіязм» присвячений першому п'ятирічному плану, звеличує індустріалізацію та колективізацію і пропагує боротьбу з неписьменністю та релігією. Стрічку зняли 1930 року, коли в УРСР почали згортати програму українізації, проте її ознаки на Донбасі камера оператора Бориса Цейтліна ще рясно фіксує[5].

2011 року фільм відреставрували на базі Національної кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка на замовлення Державного агентства України з питань кіно[5].

Чарлі Чаплін: «Я ніколи не міг уявити, що ці індустріальні звуки можна організувати так, аби вони здавалися прекрасними. Я вважаюЕнтузіязмоднією з найбільш зворушливих симфоній, які я коли-небудь чув. Містер Дзиґа Вертов — музикант. Професори мають учитись у нього, а не сперечатися з ним»[5].

На думку історика Валерія Снєгірьова, місцевість для знімання фільму була обрана свідомо: «Між Донбасом і Москвою не було прямого залізничного сполучення. Донбас був таким собі таємним островом, де для всіх усе було добре. Ніхто не знав, а як там насправді. Кузбас тоді лише починав розвиватися, на Уралі теж поки що нічого не було. А ось Донбас позиціювали як еталон перемоги пролетаріату та вільної праці»[6].

Творча група[ред. | ред. код]

  • Режисер та автор сценарію — Дзиґа Вертов
  • Асистент — Єлизавета Свілова
  • Оператор — Борис Цейтлін
  • Звукооператор — Микола Тимарцев, Петро Штро
  • Композитор — Микола Тимофєєв, Дмитро Шостакович
  • Директор картини: Немировський

Прем'єра[ред. | ред. код]

Вийшов на екрани 2 квітня 1931 року. Чарлі Чаплін назвав стрічку однією з найбільш зворушливих звукових симфоній, невдовзі вона була вилучена з прокату й забута[7]. Фільм було перевідкрито лише у 1960-х роках, з відновленням інтересу до радянського авангарду на Заході.

Технічні дані[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. Олександр ТЕЛЮК. Між ентузіазмом і катастрофою: образ Донбасу в українському радянському кіно. www.historians.in.ua. Архів оригіналу за 23 квітня 2019. Процитовано 7 лютого 2022.
  3. Першому українському звуковому фільму – 90 років | Антиквар (укр.). 6 листопада 2020. Архів оригіналу за 12 лютого 2021. Процитовано 7 лютого 2022.
  4. Ентузіязм. Симфонія Донбасу. ВУФКУ (англ.). Процитовано 4 лютого 2022.
  5. а б в Фільми Вертова у Маріуполі. Dovzhenko Center (укр.). 4 листопада 2016. Архів оригіналу за 4 лютого 2022. Процитовано 4 лютого 2022.
  6. Битва за схід України. Що треба знати про Донецьк, Луганськ та Харків. The Village Україна. 15 листопада 2023. Процитовано 24 січня 2024.
  7. Як звучить Донбас: «Симфонія», якою захоплювався Чарлі Чаплін. Радіо Свобода (укр.). Архів оригіналу за 12 квітня 2020. Процитовано 7 лютого 2022.

Посилання[ред. | ред. код]