Ерміт болівійський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ерміт болівійський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Ермітні (Phaethornithinae)
Рід: Ерміт (Phaethornis)
Вид: Ерміт болівійський
Phaethornis nattereri
Berlepsch, 1887
Ареал виду
Ареал виду
Посилання
Вікісховище: Phaethornis nattereri
Віківиди: Phaethornis nattereri
ITIS: 555044
МСОП: 22686982
NCBI: 1109086

Ермі́т болівійський[2] (Phaethornis nattereri) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Бразилії і Болівії.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина птаха становить 10 см, вага 2,3-3 г. Довжина крила становить 4,5 см, довжина хвоста 4,8 см, довжина дзьоба 2,3 см. Верхня частина голови тьмяна, темно-коричнева, спина бронзово-зелена, нижня частина спини, надхвістя і верхні покривні пера хвоста рудувато-коричневі. Через очі ідуть широкі чорнувато-коричневі смуги, над очима охристі "брови", нижня частина тіла охриста. Крила темно-фіолетово-коричневі, стернові пера бронзово-зелені, крайні стернові пера мають світло-рудувато-коричневі кінчики і края, центральні стернові пера мають білі кінчики. Дзьоб зверху чорний, знизу жовтий з чорним кінчиком, лапи світло-коричневі. Самці є дещо меншими за самиць, дзьоб у них більш вигнутий.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Болівійські ерміти поширені від східної Болівії до штатів Сеара і Мараньян на північному сході Бразилії. Вони живуть у вологих і сухих тропічних лісах, в саванах серрадо, каатинзі і галерейних лісах, на висоті до 500 м над рівнем моря. Живляться нектаром квітів, пересуваючись за певним маршрутом, а також доповнюють раціон дрібними комахами і павуками. Ведуть переважно осілий спосіб життя. На сході Бразилії сезон розмноження триває з листопада по квітень.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Phaethornis nattereri: інформація на сайті МСОП (версія 2021.3) (англ.) 29 липня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.1. International Ornithologists' Union. Процитовано 29 липня 2022.