Ернан Лаборде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ернан Лаборде
Hernán Laborde
Фотографія Ернана Лаборде
Народився 15 листопада 1895(1895-11-15)
Веракрус
Помер 1 травня 1955(1955-05-01) (59 років)
Мехіко
Громадянство Мексіканське
Національність Мексиканець
Діяльність політик
Посада Member of the Chamber of Deputies of Mexicod
Партія Мексиканська комуністична партія

Ернан Лаборде (ісп. Hernán Laborde; 15 листопада 1895, Веракрус1 травня 1955, Мехіко) — мексиканський комуніст і активіст, який відіграв значну роль у комуністичному русі в Мексиці.

Біографія[ред. | ред. код]

Ернан Лаборде народився 15 листопада 1895 року у місті Веракрус, Мексика. Він був сином Франціско Лаборде та Розенди Родрігес. По професії Ернан був службовцем-залізничником і займався цією роботою з 19-річного віку. Змалку він був захоплений політикою та соціальними питаннями, що стимулювало його прагнення допомагати робітникам і боротися за справедливість у суспільстві.

Політична кар'єра[ред. | ред. код]

У 1925 році, у віці 30 років, Лаборде вступив до Мексиканської комуністичної партії[en] (МКП). Він швидко став активним учасником робітничого руху Мексики. Зокрема, він був одним з організаторів перших незалежних профспілок залізничників у країні. У 1924 році Лаборде приєднався до професійного союзу мексиканських залізничників (Alianza de los Ferrocarrileros Mexicanos) і став одним з лідерів залізничних страйків, що відбулися в 1926—1927 роках. За свою активну участь в страйках, уряд Плутарко Кальєса наказав його арештувати, і Лаборде був ув'язнений.

У липні 1928 року Лаборде був обраний депутатом і займав цю посаду до травня 1929 року. Однак як єдиний представник комуністів у парламенті, він був позбавлений мандата та звинувачений в сприянні католицьким заколотникам і контрреволюціонерам.

З 1929 по 1940 роки Лаборде був генеральним секретарем Мексиканської комуністичної партії (МКП). У 1932 році на нього було скоєно замах, під час якого загинув його співробітник Беньямін Хіменес. Він також був висунутий як кандидат на пост президента Мексики від компартії та Робітничо-селянського блоку на виборах 1934 року, але посів останнє місце.

Вплив на історію[ред. | ред. код]

Ернан Лаборде відіграв важливу роль у робітничому русі Мексики та боротьбі за права працівників. Його організаторські здібності та активна участь у страйках і профспілковому русі сприяли формуванню незалежних професійних союзів. Він був принциповим комуністом, який незалежно відстоював свої переконання і критикував політику "єдності за будь-яку ціну" Комінтерну.

Ернан Лаборде був одружений зі співачкою, композитором та громадською діячкою Кончою Мішель.

Після свого виключення з Мексиканської комуністичної партії, Лаборде разом з Валентіном Кампою організував Робітничо-селянську партію Мексики (PCOM).

Примітки[ред. | ред. код]