Ернестинська лінія Веттінів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ернест, родоначальник ернестинців. Елемент плиткового панно «Хода князів»

Ернестинська лінія Веттінів — нащадки курфюрста Саксонії Ернеста.

Виникнення[ред. | ред. код]

Ернест та Альбрехт III Саксонські, сини курфюрста Фрідріха II (14121464), довгий час спільно правили батьківським спадком, при цьому Ернст, як старший, мав звання курфюрста. В 1485 брати поділили володіння між собою (так званий Лейпцігський поділ), заснувавши дві гілки династії Веттінів — Ернестинську і Альбертинську лінії. Альбрехт і його нащадки отримали власну територію з центром в Дрездені, якою вони правили з тих пір як саксонські герцоги.

У той час як ернестинський курфюрст Фрідріх III підтримав реформацію, Альбертинский герцог Георг Бородатий виступив проти неї. Тільки його брат Генріх V (15381541), який успадкував Георгу як герцог, ввів реформацію в Альбертинській Саксонії.

Втрата курфюрства[ред. | ред. код]

Попри те, що він був протестантом, альбертинець Мориць Саксонський в 1546 став на бік імператора Карла V проти протестантських князів Шмалькальденського союзу, очолюваних його двоюрідним братом курфюрстом Йоганном-Фрідріхом Великодушним.

Після поразки протестантів в Шмалькальденській війні в 1547, Мориц, у винагороду за надані послуги, отримав від імператора титул курфюрста і більшу частину володінь Ернестинської лінії. З тих пір Альбертинська лінія стала головною в династії Веттинів.

З втратою курфюрства і постійними поділами спадщини (і пов'язаним з цим дробленням володінь) ернестинська лінія з середини XVII ст. назавжди втратила своє значення в Священній Римській імперії.

Саксен-Кобург-Гота[ред. | ред. код]

Пізніша побічна гілка Ернестинської лінії, яка правила герцогством Саксен-Кобург-Гота, завдяки вдало укладеним шлюбам, в XIX ст. набула міжнародного значення. Члени цієї лінії вступили на престоли кількох європейських країн. Сьогодні члени ернестинської лінії правлять в Бельгії та у Великій Британії (під назвою Віндзорська династія).

Побічні лінії і ернестинські доми[ред. | ред. код]

Веттінські лінії і князівства 1485–1918 (зображення)[ред. | ред. код]

Огляд ліній і князівств Веттінів, які виникли з Лейпцігського поділу 1485 (для збільшення клацнути на зображення).

Гілки Ернестинської і Альбертинської ліній з 1485 р.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]