Ершир

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ершир
Ершир

Координати 55°27′39″ пн. ш. 4°38′09″ зх. д. / 55.46105300002777483° пн. ш. 4.635836000027778070° зх. д. / 55.46105300002777483; -4.635836000027778070Координати: 55°27′39″ пн. ш. 4°38′09″ зх. д. / 55.46105300002777483° пн. ш. 4.635836000027778070° зх. д. / 55.46105300002777483; -4.635836000027778070

Країна Шотландія
Графство Ер (Ayr)
Межує з

сусідні нас. пункти
Wigtownshired, Керкубрі, Dumfriesshired, Ланаркшир, Ренфрюшир[d] ?
Площа 1,129 mi² (2,924 км2) км²
Офіційна мова англійська мова, шотландська ґельська мова, шотландська рівнинна мова (Шотландія)
Населення 366 976 осіб (2011)
Агломерація Місце 7 з 34
Часовий пояс UTC+0, UTC+1 (Шотландія)
Поштовий індекс AYR
GeoNames 2656700
OSM 58446 ·R (Шотландія)
Ершир. Карта розташування: Велика Британія
Ершир
Ершир
Ершир (Велика Британія)
Мапа

Ершир ( шотл. гел. Siorrachd Inbhir Àir , pronounced [ˈʃirˠəxk iɲiˈɾʲaːɾʲ] ) — історичне графство та реєстраційне графство на південному заході Шотландії, розташоване на березі затоки Ферт-оф-Клайд. Його головні міста включають Ер, Кілмарнок та Ірвін, і він межує з графствами Ренфрюшир і Ланаркшир на північному сході, Дамфрісшир на південному сході та Кіркубрі і Вігтауншир на півдні. Як і багато інших графств Шотландії, наразі він не має адміністративних функцій, натомість поділений на райони ради: Східного Ерширу, Північного Ерширу і Південного Ерширу. Його населення становить приблизно 366 800 осіб.

Виборча та оціночна територія(діапазон цінових значень) під назвою Ершир охоплює три райони ради: Східний Ершир, Північний Ершир і Південний Ершир, таким чином охоплюючи все історичне графство Ершир, а також охоплюючи острів Арран, Великий Камбре та Малий Камбре з історичного графства Б'ютшир. Три райони ради разом також утворюють район лейтенантства[1] Ершир і Арран[2].

Найбільшим населеним пунктом в Ерширі є Кілмарнок, за яким слідує місто графства Ер.

Географія[ред. | ред. код]

Ершир має приблизно форму півмісяця і є переважно рівнинним графством з невисокими пагорбами; він є частиною географічного регіону Південна височина Шотландії. На півночі округу знаходяться основні міста та основна частина населення. На схід від Ларгса можна знайти Ренфрюширські височини[3], які продовжуються на південь до пагорбів навколо озера Блей-Лох.[4]

Південний Ершир поділяє з графствами Галловей гірську місцевість, відому як Галловей Хіллс[5]. Ці пагорби знаходяться на захід від A713 (дорога Ейр до Касл Дуглас) і тягнуться на південь від району Лох Дун майже до Солвей-Ферт. На схід від цього маршруту через пагорби знаходяться пагорби Карсферн і Скоур, які розташовані на південний схід від Далмелінгтона[6] та на південь від Нью-Камнока[7]. Глен Афтон пролягає вглиб цих пагорбів.

Ершир є одним із найбільш родючих у сільськогосподарському відношенні регіонів Шотландії. Картопля вирощується на полях поблизу узбережжя з використанням добрив на основі морських водоростей, а також у регіоні вирощують продукти зі свинини, інші коренеплоди та велику рогату худобу (див. нижче); [8] і літні ягоди, такі як полуниця, вирощуються в достатку.

Кілька невеликих островів у затоці Ферт-оф-Клайд є частиною Ершира, головними з яких є Хорс-Айл[9], Леді-Айл[10] і Айлса-Крейг[11].

Річки[ред. | ред. код]

Основні річки, що течуть до узбережжя Клайда, з півночі на південь:

Історія[ред. | ред. код]

Територія, яка сьогодні утворює Ершир, була частиною території на південь від стіни Антоніна, яка була короткочасно окупована римлянами під час правління імператора Антоніна Пія (див.: Римська Британія#Окупація та відступ з південної Шотландії). Його населяли дамнонії[18], які, як припускають, були бритами. Пізніше він увійшов до складу Британського королівства Стратклайд, яке було включено до Шотландського королівства в XI столітті. У 1263 році шотландці успішно відбили норвезьку лейданг[19] армію в сутичці, відомій як битва при Ларгсі.

Залишки замку Тернберрі

Визначною історичною будівлею в графстві Ершир є замок Тернберрі, який датується XIII століттям або раніше і, можливо, був місцем народження Роберта Брюса.

Історичне графство або шерифство Ейр було поділено на три округи або двори, які пізніше склали графство Ершир. Ці три райони були:

  • Керрік на півдні. Він розташовувався між Дуном і диким районом Геловей у прилеглих Стюартрі, місцевості, яка була лише величезним масивом пагорбів і мохів.[20]
  • Кайл у центрі, який включав королівське місто Ейр, займав центральний район між річкою Ірвайн на півночі та річкою Дун на півдні та південному заході, територія, яка є досить горбистою всередині країни. Воно поділялося на «Кайл Стюарт» (іноді його називають «Стюарт Кайл»[20] або «Кайл Уолтера»[21]) і «Королівський Кайл», перший охоплював країну між Ірвайном і річкою Ер; і остання, трикутна частина між Ером і Дуном, яка вшановується як місце народження та дім юності Роберта Бернза.[20]
  • Каннінгем на півночі, який включав королівське місто Ірвайн, був тією частиною графства, яка лежала на північ від води Ірвіна, і була в місцевості, яка загалом є рівною та родючою.[20]

Раніше ця територія була сильно індустріалізованою, тут виробляли сталь і вугілля, а в Кілмарноку — численні приклади конвеєрного виробництва, найвідоміший — віскі Johnnie Walker . У новітній історії компанія Digital Equipment мала великий виробничий завод поблизу Ера приблизно з 1976 року, поки компанія не була поглинена Compaq у 1998 році. Деякі компанії-постачальники виросли, щоб обслуговувати цей сайт і більш віддалений завод IBM у Гріноку в Ренфрюширі. Авіаційна промисловість Шотландії протягом тривалого часу базувалася в Прествіку та навколо нього та його міжнародному аеропорту, і хоча виробництво літаків на колишньому заводі British Aerospace було припинено в 1998 році, значна кількість авіаційних компаній все ще базується на території Прествіка. Проте рівень безробіття в регіоні (за винятком більш сільської місцевості Південного Ерширу) вище середнього по країні.

Протягом XVII століття величезна кількість людей з Ерширу переїхала до Ольстера, північної провінції Ірландії, як частини Плантації Ольстера, багато з них мали такі прізвища, як Бернс, Гамільтон, Морроу, Стюарт, Фланаган, Кеннеді та Каннінгем. Сьогодні діалект ольстерської шотландської мови значною мірою є відгалуженням версії низинної шотландської мови, якою розмовляють в Ерширі. Ольстерський шотландський діалект все ще широко розповсюджений у графстві Антрім і в деяких частинах графства Даун і графстві Лондондеррі, а також широко поширений у Західному Тір-Еогайні та деяких частинах графства Донегол (головним чином Східний Донегол та Інішоуен).

Місцевий уряд[ред. | ред. код]

Адміністративні підрозділи, що охоплюють Ершир. Арран управляється як частина району ради Північного Ерширу, але історично є частиною Бутеширу.
Будівлі округу, колишня штаб-квартира ради округу Ершир

Уповноважені з постачання[22] були створені в 1667 році для кожного графства і становили головний адміністративний орган області, доки в 1890 році відповідно до Закону про місцеве самоврядування (Шотландія) 1889 року не було створено ради графств. Акт[23] 1889 року також призвів до перегляду кордонів багатьох графств Шотландії; у випадку з Ерширом дві парафії Бейт і Данлоп, які обидві були між Ерширом і Ренфрюширом, були повністю включені в Ершир.[24] Міста Ер і Кілмарнок були виключені з території, контрольованої радою графства, коли вона була створена в 1890 році, будучи визнаними здатними надавати власні служби.[25][26]

У 1930 році був реалізований Закон про місцеве самоврядування (Шотландія) 1929 року. Це поставило Ер і Кілмарнок під контроль ради графства, і всі міста були перейменовані як великі або малі міста. Ер і Кілмарнок обидва були класифіковані як великі міста, що дозволило їм зберегти контроль над багатьма функціями, тоді як інші міста округу були класифіковані як малі міста, передавши багато функцій раді графства. Акт 1929 року також скасував парафіяльні ради. В Ерширі понад 30 парафій були об'єднані в десять районних рад. Районними радами були Ер, Камнок, Далмелінгтон, Гірван, Ірвайн, Кілбірні, Кілмарнок, Мейбол, Трун і Солткоутс. Рада округу Ершир базувалася в будівлях округу на площі Веллінгтон в Ері.

У травні 1975 року рада округу була скасована, а її функції передано регіональній раді Стратклайду . Територія округу була поділена між чотирма новими округами в межах дворівневого регіону Стратклайд[27]: Камнок і Дун Веллі, Каннінгем, Кілмарнок і Лудаун і Кайл і Керрік. Округ Каннінгем включав острів Арран, Великий Камбре та Малий Камбре, які до того часу входили до складу графства Б'ют. Для цілей лейтенантства останній лорд-лейтенант графства Ершир був призначений лордом-лейтенантом для об’єднаної території чотирьох округів, коли реформи набули чинності в 1975 році, а область лейтенанта була перейменована на Ершир і Арран у 1996 році.

У 1996 році дворівнева система регіонів і районів була скасована, і Ершир був розділений між районами унітарної ради Східного Ершира (охоплює територію колишнього округу Кілмарнок і Лудаун і округу Долина Камнок і Дун), Північного Ершира (охоплює територію колишньої окружної ради Каннінгем) і Південний Ершир (охоплює територію колишнього округу Кайл і Керрік).

Межі історичного графства Ершир досі використовуються для деяких обмежених офіційних цілей, пов’язаних із реєстрацією землі, будучи реєстраційним графством.[28]

Парламентські виборчі округи[ред. | ред. код]

Існував округ Ершир до Палати громад парламенту Великої Британії з 1708 по 1801 рр. і парламенту Сполученого Королівства з 1801 до 1868 р., коли виборчий округ був розділений на Північний Ершир і Південний Ершир.[29]

Протягом усього періоду з 1708 по 1868 рік і до 1950 року міста Ер та Ірвайн були парламентськими містами, представленими як компоненти Ер-Бергса. У 1832 році Кілмарнок став парламентським містом, яке до 1918 року було представлено як компонент Кілмарнока. Ер Бургс і Кілмарнок Бургс були районами бургів[30] і за характером досить відрізнялися від пізніших виборчих округів Ер і Кілмарнок. 

З 1918 по 1983 рік Ершир і Б'ютшир розглядалися як одна територія для цілей парламентського представництва, причому їх сукупна територія була поділена на різні виборчі округи в різний час. Шотландські округи місцевого самоврядування були скасовані в 1975 році на користь регіонів і округів, але наступна реформа меж виборчих округів була проведена лише в 1983 році. 

Виборчі округи, що охоплюють Ершир, можуть бути перераховані за періодами, як показано нижче, але історія дещо складніша, ніж списки можуть мати на увазі: до 1918 року Ер Бургс і Кілмарнок Бургс включали міста, що лежали за межами Ершира та Б'ютширу; назва конкретного виборчого округу може представляти різні кордони в різні періоди; у 1974 році відбулися зміни меж без створення нових назв виборчих округів. 

Крапка Виборчі округи
1708-1832 Ершир і Ер Бургс
1832-1868 Ершир, Кілмарнок Бургс і Ер Бургс
1868-1918 Північний Ершир, Кілмарнок Бургс, Ер Бургс і Південний Ершир
1918-1950 Б'ют і Північний Ершир, Кілмарнок, Ер Бургс і Південний Ершир
1950-1983 роки Б'ют і Північний Ершир, Центральний Ершир, Кілмарнок, Ер і Південний Ершир

Транспорт[ред. | ред. код]

В’їзд до Ерширу по A77, що прямує на північ

Кілька залізничних ліній з'єднує міста північного Ершира одне з одним, а також із Глазго, а також на південь із Странраером і на південний схід із Дамфрісом.

Пороми сполучають Ершир з островами Арран і Великий Камбре в Б'ютширі.

Міжнародний аеропорт Глазго Прествік, який обслуговує Глазго та західну Шотландію загалом, розташований за 32 miles (51 km) від Глазго в Ерширі; забезпечує різноманітні пасажирські рейси до Іспанії, Португалії, Італії та Польщі. Назву «Глазго» було додано перед «Прествік» відповідно до конвенцій про найменування американських військових аеропортів, оскільки в минулому аеропорт часто використовувався як зупинка військового персоналу США на шляху до та з військових баз у Німеччині. Крім того, він відомий в історії рок-музики як єдине місце в Британії, яке відвідав Елвіс Преслі, повертаючись додому після служби в армії в Німеччині в 1960 році.[31][32]

Міста та села в Ерширі[ред. | ред. код]

Ейр, місто графства Ершир
Камнок
Дарвел
Кілмарнок
Кілмаурс
Ларгс
Патна

Цікаві місцини[ред. | ред. код]

  • Auchenharvie Castle[33]
  • Barony and Castle of Giffen[34]
  • Cleeves Cove[35]
  • Clyde Muirshiel Regional Park[36]
  • Corsehill[37]
  • Culzean Castle[38]
  • Dalgarven Mill – Museum of Ayrshire Country Life and Costume[39]
  • Dean Castle[40] - Kilmarnock
  • Eglinton Country Park[41]
  • Laigh Milton viaduct[42]
  • Thurgartstone[43]
  • Ayr Seafront Playpark
  • Burns National Heritage Park
  • The Low Green, Ayr
  • Turnberry (golf course)[44]

Видатні люди з Ершира[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lieutenancy areas of Scotland. Wikipedia (англ.). 29 листопада 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  2. Ayrshire and Arran. Wikipedia (англ.). 30 грудня 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  3. Windy Hill, Renfrewshire. Wikipedia (англ.). 11 квітня 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  4. Blae Loch (Beith). Wikipedia (англ.). 5 липня 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  5. Galloway Hills. Wikipedia (англ.). 12 листопада 2021. Процитовано 3 лютого 2023. 
  6. Dalmellington. Wikipedia (англ.). 28 листопада 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  7. New Cumnock. Wikipedia (англ.). 31 липня 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  8. Farms in Ayrshire - numbers, types and income: FOI release. www.gov.scot (англ.). Scottish Government. Процитовано 26 жовтня 2022. 
  9. Horse Isle. Wikipedia (англ.). 11 вересня 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  10. Lady Isle. Wikipedia (англ.). 3 лютого 2023. Процитовано 3 лютого 2023. 
  11. Ailsa Craig. Wikipedia (англ.). 28 грудня 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  12. River Garnock. Wikipedia (англ.). 10 листопада 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  13. River Irvine. Wikipedia (англ.). 23 жовтня 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  14. River Ayr. Wikipedia (англ.). 19 липня 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  15. River Doon. Wikipedia (англ.). 24 січня 2023. Процитовано 3 лютого 2023. 
  16. Water of Girvan. Wikipedia (англ.). 21 вересня 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  17. River Stinchar. Wikipedia (англ.). 11 квітня 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  18. Damnonii. Wikipedia (англ.). 19 квітня 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  19. Leidang. Wikipedia (англ.). 15 листопада 2022. Процитовано 3 лютого 2023. 
  20. а б в г Douglas, William Scott (1874). In Ayrshire; a descriptive picture of the County of Ayr, with relative notes on interesting local subjects, chiefly derived during a recent personal tour. Kilmarnock M'Kie & Drennan. с. 2. 
  21. Murray, David (1924). Early burgh organization in Scotland: as illustrated in the history of Glasgow and of some neighbouring burghs. Т. 2. Maclehose, Jackson & Co. 
  22. Commissioner of Supply. Wikipedia (англ.). 30 липня 2020. Процитовано 4 лютого 2023. 
  23. Local Government (Scotland) Act 1889. Wikipedia (англ.). 31 грудня 2022. Процитовано 4 лютого 2023. 
  24. Shennan, Hay (1892). Boundaries of counties and parishes in Scotland as settled by the Boundary Commissioners under the Local Government (Scotland) Act, 1889. Edinburgh: W. Green. с. 296. Процитовано 30 грудня 2022. 
  25. Local Government (Scotland) Act 1889, sections 8 and 105
  26. Notes on local and current topics. Irvine Herald. 24 січня 1890. с. 4. Процитовано 30 грудня 2022. 
  27. Strathclyde. Wikipedia (англ.). 26 січня 2023. Процитовано 4 лютого 2023. 
  28. Land Mass Coverage Report. Registers of Scotland. Архів оригіналу за 3 March 2016. Процитовано 16 травня 2015. 
  29. CHEFFINS, RICHARD H. A. PARLIAMENTARY CONSTITUENCIES AND THEIR REGISTERS SINCE 1832. British Library. с. 40. 
  30. District of burghs. Wikipedia (англ.). 8 квітня 2022. Процитовано 5 лютого 2023. 
  31. Elvis anniversary: Blue suede shoes and bobby socks. BBC. 3 березня 2010. Процитовано 8 січня 2015. 
  32. Were you there when Elvis landed in Prestwick?. maybole.org. 
  33. Auchenharvie Castle. Wikipedia (англ.). 7 грудня 2022. Процитовано 5 лютого 2023. 
  34. Barony and Castle of Giffen. Wikipedia (англ.). 29 серпня 2022. Процитовано 5 лютого 2023. 
  35. Cleeves Cove. Wikipedia (англ.). 15 січня 2023. Процитовано 5 лютого 2023. 
  36. Clyde Muirshiel Regional Park. Wikipedia (англ.). 5 грудня 2022. Процитовано 5 лютого 2023. 
  37. Barony and Castle of Corsehill. Wikipedia (англ.). 18 травня 2022. Процитовано 5 лютого 2023. 
  38. Culzean Castle. Wikipedia (англ.). 2 лютого 2023. Процитовано 5 лютого 2023. 
  39. Dalgarven Mill – Museum of Ayrshire Country Life and Costume. Wikipedia (англ.). 17 листопада 2022. Процитовано 5 лютого 2023. 
  40. Dean Castle. Wikipedia (англ.). 26 грудня 2022. Процитовано 5 лютого 2023. 
  41. Eglinton Country Park. Wikipedia (англ.). 1 листопада 2022. Процитовано 5 лютого 2023. 
  42. Laigh Milton Viaduct. Wikipedia (англ.). 15 листопада 2022. Процитовано 5 лютого 2023. 
  43. Thurgartstone. Wikipedia (англ.). 11 квітня 2022. Процитовано 5 лютого 2023. 
  44. Turnberry (golf course). Wikipedia (англ.). 16 грудня 2022. Процитовано 5 лютого 2023. 
  45. а б в Who Was Who in America, Historical Volume, 1607-1896. Chicago: Marquis Who's Who. 1963. 
  46. Kris Boyd Profile. www.eurosport.com. Процитовано 14 січня 2023. 
  47. Kirk Broadfoot Profile. www.eurosport.com. Процитовано 14 січня 2023. 
  48. Craig Burley | Scotland | Scottish FA. www.scottishfa.co.uk. Процитовано 14 січня 2023. 
  49. George Burley | Scotland | Scottish FA. www.scottishfa.co.uk. Процитовано 14 січня 2023. 
  50. Paul Caddis Profile. www.eurosport.com. Процитовано 16 січня 2023. 
  51. A tribute to Cumnock's finest player Eric Caldow and his amazing career. Cumnock Chronicle (англ.). Процитовано 16 січня 2023. 
  52. Do You Remember ? Paul Clarke 1974-86. www.killiefc.com (англ.). Процитовано 16 січня 2023. 
  53. Craig Conway Profile. www.eurosport.com. Процитовано 16 січня 2023. 
  54. Billy Dodds | Scotland | Scottish FA. www.scottishfa.co.uk. Процитовано 16 січня 2023. 
  55. Kris Doolan Profile. www.eurosport.com. Процитовано 16 січня 2023. 
  56. Alan Forrest Profile. www.eurosport.com. Процитовано 14 січня 2023. 
  57. James Forrest Profile. www.eurosport.com. Процитовано 14 січня 2023. 
  58. Billy Gilmour Profile. www.eurosport.com. Процитовано 14 січня 2023. 
  59. Jamie Hamill Profile. www.eurosport.com. Процитовано 16 січня 2023. 
  60. Garry Hay | Former Players. www.killiefc.com (англ.). Процитовано 16 січня 2023. 
  61. Jack Hendry: Press-ups before bed has helped me push my way into Celtic and Scotland sides. HeraldScotland (англ.). Процитовано 16 січня 2023. 
  62. Gary Holt Profile. www.eurosport.com. Процитовано 16 січня 2023. 
  63. Life and times of Lou Macari. Largs and Millport Weekly News (англ.). Процитовано 14 січня 2023. 
  64. Robby McCrorie Profile. www.eurosport.com. Процитовано 16 січня 2023. 
  65. Scotland - R. McCrorie - Profile with news, career statistics and history - Soccerway. uk.soccerway.com. Процитовано 16 січня 2023. 
  66. Scotland - A. McInally - Profile with news, career statistics and history - Soccerway. uk.soccerway.com. Процитовано 14 січня 2023. 
  67. Rory McKenzie Profile. www.eurosport.com. Процитовано 16 січня 2023. 
  68. Gordon McQueen | Scotland | Scottish FA. www.scottishfa.co.uk. Процитовано 14 січня 2023. 
  69. Steven Naismith Profile. www.eurosport.com. Процитовано 14 січня 2023. 
  70. Jamie Ness Profile. www.eurosport.com. Процитовано 16 січня 2023. 
  71. Steve Nicol Profile. www.eurosport.com. Процитовано 14 січня 2023. 
  72. Craig Samson | Former Players. www.killiefc.com (англ.). Процитовано 16 січня 2023. 
  73. Scotland - R. Stevenson - Profile with news, career statistics and history - Soccerway. int.soccerway.com. Процитовано 16 січня 2023. 
  74. Scotland - R. Stewart - Profile with news, career statistics and history - Soccerway. uk.soccerway.com. Процитовано 16 січня 2023. 
  75. Gordon Smith Profile. www.eurosport.com. Процитовано 16 січня 2023.