Еріон золотогрудий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Еріон золотогрудий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Серпокрильцеподібні (Apodiformes)
Родина: Колібрієві (Trochilidae)
Підродина: Lesbiinae
Триба: Heliantheini
Рід: Еріон (Eriocnemis)
Вид: Еріон золотогрудий
Eriocnemis cupreoventris
(Fraser, 1840)
Ареал виду
Ареал виду
Синоніми
Trochilus cupreo-ventris
Trochilus cupreoventris
Eriocnemis cupreo-ventris
Посилання
Вікісховище: Eriocnemis cupreoventris
Віківиди: Eriocnemis cupreoventris
ITIS: 555253
МСОП: 22687930
NCBI: 689212

Еріон золотогрудий[2] (Eriocnemis cupreoventris) — вид серпокрильцеподібних птахів родини колібрієвих (Trochilidae)[3]. Мешкає в Колумбії і Венесуелі.

Опис[ред. | ред. код]

Золотогруді еріони

Довжина птаха становить 9-10 см, вага 4,2-5,6 г. У самців верхня частина тіла зелена, блискуча, надхвістя і верхні покривні пера хвоста синьо-зелені, блискучі. Нижня частина тіла зелена, блискуча, центральна частина живота золотисто-мідна, нижні покривні пера хвоста фіолетові, блискучі. Лапи покриті білим пуховим пір'ям. Хвіст роздвоєний, синювато-чорний. Дзьоб прямий, чорний. У самиць горло поцятковане сірувато-білими плямками, нижня частина тіла менш мідно-червона. У молодих птахів груди чорнуваті, мідний відтінок в оперенні відсутній.

Поширення і екологія[ред. | ред. код]

Золотогруді еріони мешкають в горах Східного хребта Колумбійських Анд (на південь від Кундінамарки) і в горах Кордильєра-де-Мерида на північному заході Венесуели. Вони живуть на узліссях вологих гірських тропічних лісів і карликових лісів та на порослих чагарниками високогірних луках парамо. Зустрічаються на висоті від 1950 до 3000 м над рівнем моря, переважно на висоті понад 2900 м над рівнем моря. Здійснюють сезонні висотні міграції. Живляться нектаром квітучих чагарників і невисоких дерев, квіти яких мають короткі віночки, зокрема з родів Palicourea, Cavendishia і Pernettya, а також комахами, яких ловлять в польоті. Сезон розмноження триває з вересня по січень. Гніздо відносно велике, чашоподібне. розміщується в густій рослинності. В кладці 2 білих яйця.

Збереження[ред. | ред. код]

МСОП класифікує стан збереження цього виду як близький до загрозливого. Золотогрудим еріонам загрожує знищення природного середовища.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Eriocnemis cupreoventris: інформація на сайті МСОП (версія 2022.1) (англ.) 25 жовтня 2022
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  3. Gill, Frank; Donsker, David (ред.). Hummingbirds. World Bird List Version 12.2. International Ornithologists' Union. Процитовано 25 жовтня 2022.