Етиленвінілацетат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Етиленвінілацетат
Інші назви кополімер етилену та вінілацетату
Ідентифікатори
Абревіатури ЕВА
Номер CAS 24937-78-8
Номер EINECS 607-457-0
SMILES
InChI
Властивості
Густина 0,931
Тпл залежить від вмісту вінілацетату:
VA=28% +65 °C [1]
VA=8% +96 °C[2]
Небезпеки
NFPA 704
0
0
0
Якщо не зазначено інше, дані наведено для речовин у стандартному стані (за 25 °C, 100 кПа)
Інструкція з використання шаблону
Примітки картки

Етиленвінілацетат, ЕВА — полімерна речовина, що належить до класу складних ефірів, отримується внаслідок кополімеризації етилену і мономеру вінілацетату.

Вінілацетатні ланки довільно розподіляються в макромолекулі кополімеру. Вміст вінілацетату визначає механічні властивості кополімеру, а також його тип (еластомер чи термопласт). Найчастіше використовують ЕВА з 10-50 % вмістом вінілацетату. При 100 % вінілацетату отримують полівінілацетат (PVAC). При високому вмісті вінілацетату етиленвінілацетат набуває високої стійкості до олій, розчинників, озону і високої температури. Кополімери з низьким вмістом ацетату мають властивості, близькі до властивостей поліетилену низької щільності. До того ж властивості кополімерів етиленвінілацетату залежать від утворення бічних ланцюжків і молекулярної маси.

Етиленвінілацетат — легкий і пружний матеріал, що має хороші амортизаційні властивості, перевершує поліетилен за прозорістю та еластичністю за низьких температур, має підвищену адгезію до різних матеріалів.

Фізичні властивості[ред. | ред. код]

Діапазон робочих температур від −80 °C до +55 °C, допускається короткочасне нагрівання до +70 °C.

Виробництво та застосування[ред. | ред. код]

З ЕВА різними методами виготовляють:

Кополімер ЕВА застосовують для приготування компаундів з іншими полімерами, наприклад, каучуком, ПВХ або поліетиленом, а також сумішей з наповнювачами та добавками.

Етиленвінілацетат у вигляді водної дисперсії застосовується як плівкоутворювач у водно-дисперсійних фарбах. Редиспергований порошок етиленвінілацетату (висушена спеціальним способом водна дисперсія) використовується в сухих будівельних сумішах.

Застосовується для ручок у рибальських вудилищах як заміна корку.

Зі спіненого ЕВА з додаванням барвників виробляють листовий матеріал для рукоділля і виробництва сувенірів (варіанти назви: фоам (англ. foam), фоаміран (foamiran))[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ЭВА Evathene UE653-04. // MAS. — Руспласт.
  2. ЭВА Evathene UE508. // MAS. — Руспласт.
  3. What is Flower Making Foam (aka Foamiran)? // Foamiran. — 2018. — 22 July. — Дата звернення: 05.07.2020.