Етнофобія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Етнофобія — упереджене, вороже ставлення до представника певного етносу, себто народу, яке не засновується на раціональних (наприклад, війна певною країною, яку той представляє) міркуваннях та, найголовніше, індивідуальних його рисах.

У деяких випадках людина проявляє етнофобію у відношенні до свого власного народу.

Дослідження етнофобій[ред. | ред. код]

Російський вчений М.Долбілов зазначає, що вивченні етнофобій, особливо в регіоні Східної Європи є, мабуть, щось магічне і таке, що зачаровує дослідника[1]. Прояви міжетнічної неприязні, недовіри і ненависті — делікатні, конфліктогенні феномени, про які в «доброму суспільстві» довгий час було прийнято не згадувати, а то і зовсім заборонено розмірковувати. Напевно саме тому сьогодні спеціалізація в цій області стала з академічної точки зору досить престижною. Саме вже звернення до аналізу етнофобій стає немов би натяком на наявність у вченого першокласного методологічного та інтерпретативного інструментарію, посвідченням його епістемологічної сміливості і незалежності[1]. Не випадково «фобії» зараз у явно більшій пошані, ніж «філії»[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в [mion.sgu.ru/empires/docs/dolbilov-rusifikacija.doc Долбилов М.Д Полонофобия и политика русификации в Северо-Западном крае империи в 1860-е гг. // Образ врага / Под ред. Л. Гудкова. М.: О. Г.И., 2005. (Нация и культура: Новые исследова-ния: Россия/Russia). С. 127–174.]

Див. також[ред. | ред. код]