Ет-Тариф

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Стела з лучником. Ет-Тариф. XI династія

Ет-Тариф (араб. إلطارف‎ — «кінець») — некрополь, розташований на західному березі Нілу в Фівах. Це найпівнічніший некрополь серед поховань Долини знаті, і містить здебільшого усипальниці часів Першого, Другого перехідних періодів і початку Середнього Царства. Простягається на краю пустелі в довжину приблизно на 1 200 метрів і на 500—600 метрів у ширину.

Некрополь відноситься до часу правління перших фараонів Фів з XI династії.[1]

Некрополь складається з вкопаних у ґрунт гробниць скельного типу. Перед гробницями виритий поглиблений у землю на 3-4 метра переддвір'я, таким чином задня стіна двору утворювала передню сторону ряду гробниць, виритих всередині пагорба. Арабська назва подібних гробниць «Саффі», що означає «ряд». Вхідні отвори в стіні вели у внутрішні приміщення гробниць, які здавалися обрамленими з передньої сторони колонами, які утворюють відкриту галерею. Внутрішні приміщення малі і дуже скромно прикрашені.

Найбільші та найкраще збереглися гробниці, належали фараонам XI династії Ініотефу I, Ініотефу II і Ініотефу III. У пагорбах навколо гробниць фараонів розташовувалися гробниці їх придворних сановників.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Стучевський І. А. Фиванский місто мертвих // Замаровский В. Їх величності піраміди. М., 1986.