Ефект узо

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ефект узо при додаванні води до абсенту.

Ефект у́зо — поява молочно-білого забарвлення в узо та інших анісових напоїв (таких як раки, арак, самбука та абсент) при додаванні води. Ефект з'являється при мінімальному додаванні води і є стабільним.[1]

Анісова олія містить багато анетолу[en], який розчиняється в алкоголі і майже не розчиняється у воді. Суміш води та ефірних олій утворює емульсію, яка й спричиняє видиме помутніння. Це помутніння має фізичну природу і не пов'язане з хімічною реакцією.

Без додавання води цього ефекту можна досягти охолодженням. При низькій температурі знижується розчинність олій в алкоголі і таким чином утворюються крапельки олії.

Цим ефектом можна порівнювати місткість анісу в різних напоях. Чим мутніша речовина при однаковій температурі і місткості алкоголю, тим більше в ній анісу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Sitnikova, Natalia L.; Rudolf Sprik; Gerard Wegdam; Erika Eiser (2005). Spontaneously Formed trans-Anethol/Water/Alcohol Emulsions: Mechanism of Formation and Stability (PDF). Langmuir. 21 (16): 7083—7089. doi:10.1021/la046816l. PMID 16042427. Архів оригіналу (PDF) за 18 березня 2009. Процитовано 29 січня 2007.

Посилання[ред. | ред. код]