Ечеверія щетиниста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ечеверія щетиниста
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Порядок: Ломикаменецвіті (Saxifragales)
Родина: Товстолистові (Crassulaceae)
Рід: Ечеверія (Echeveria)
Вид:
Ечеверія щетиниста (E. setosa)
Біноміальна назва
Echeveria setosa

Ечеверія щетиниста[1] (Echeveria setosa) — вид квіткових рослин роду ечеверія (Echeveria) родини товстолистих (Crassulaceae).

Ілюстрація

Опис[ред. | ред. код]

Ечеверія щетиниста — сукулентна багаторічна трав'яниста рослина. Висота стебла у старому віці до 10 см. Розетка в діаметрі має 15 см. Листя зворотноланцетоподібне, завдовжки 5 см, приблизно 2 см завширшки, яскраво-зелене, з довгими білими волосками. Квіти червоно-жовтого кольору[2].

Поширення[ред. | ред. код]

Ечеверія щетиниста — ендемічний вид, поширений у горах мексиканського штату Пуебла. Також культивують як декоративну рослину.

Таксономія[ред. | ред. код]

Rose та Purpus описали ечеверію щетинисту та опублікували відомості в Contributions from the United States National Herbarium 13(2): 45. 1910[3].

Швейцарський ботанік Альфонс Декандоль у 1828 році назвав рід сукулентних рослин, до яких належить описуваний вид, на честь Атанасіо Ечеверрії (ісп. Atanasio Echeverría), мексиканського художника та натураліста XVIII століття, який ілюстрував книжки з флори Мексики[4]. Видова ж назва setosa в перекладі з латинської означає покрита щетиною, щетиниста. Звідси й український варіант.

Див. також[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Широбокова Д. Н., Нікітіна В. В., Гайдаржи М. М., Баглай К. М. Кактуси та інші сукулентні рослини. — К. : Українські пропілеї, 2003. — 110 с. — ISBN 966-7015-28-9.
  2. Удалова Р. А. Агавы, алоэ и другие суккуленты. — СПб.: Агропромиздат, 1994. — ISBN 5-86466-012-4
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 жовтня 2013. Процитовано 22 липня 2013.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Scientific Expedition in Mexico 1787–1804. Архів оригіналу за 30 листопада 2012. Процитовано 24 липня 2013.

Посилання[ред. | ред. код]