Жайворонок білокрилий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жайворонок білокрилий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Жайворонкові (Alaudidae)
Рід: Жайворонок (Alauda)
Вид: Жайворонок білокрилий
Alauda leucoptera
Pallas, 1811
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року     На міграції     Зимування
Ареал виду     Гніздування     Проживання впродовж року     На міграції     Зимування
Синоніми
Alauda leucoptera
Melanocorypha sibirica
Посилання
Вікісховище: Category:Alauda leucoptera
Віківиди: Category:Alauda leucoptera
EOL: 1048053
ITIS: 561039
NCBI: 1365152
Fossilworks: 370408
яйце Alauda leucoptera - Тулузький музей

Жайворонок білокрилий[1] (Alauda leucoptera) — невеликий горобцеподібний птах родини жайворонкових (Alaudidae). Вид, поширений у степових районах Європи та Азії. В Україні залітний взимку на півдні степової зони.

Таксономія і систематика[ред. | ред. код]

До 2014 року жайворонка білокрилого відносили до роду Степовий жайворонок (Melanocorypha).[2]

Опис[ред. | ред. код]

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Птах більший за горобця. Маса тіла 39—48 г, довжина тіла до 18 см, довжина крила 105—126 мм. Самки менші за самців. У дорослого самця в шлюбному вбранні верх голови, покривні пера вух і значна частина верхніх покривних пер крил руді; над оком білувата «брова»; спина сірувата; низ білий, з бурими рисками на боках тулуба і вола; махові пера темно-бурі, по краю внутрішніх першорядних і другорядних махових пер проходить широка біла смуга; хвіст бурий, зовнішня частина крайніх стернових пер біла; дзьоб бурий, біля основи світліший; ноги бурі; у позашлюбному оперенні забарвлений тьмяніше завдяки світлій облямівці на перах. У дорослої самки в шлюбному вбранні верх сірувато-бурий, з темними рисками; верхні покривні пера крил рудуваті; у позашлюбному оперенні сіріша. Вбрання молодого птаха схоже на позашлюбну дорослу самку.[3] В осінньо-зимовий період забарвлення менш яскраве і не таке контрастне.

Від інших жайворонків відрізняється широкою білою смугою на задньому краю крил.

Линяння раз на рік, повне, відбувається в післягніздовий період.

Звуки[ред. | ред. код]

Пісня — високотональні флейтові трелі, подібна до польового жайворонка. Іноді імітує окремі строфи пісень інших птахів; поклик — щебетливе «тррріт». Співає на землі, або (рідше) злітаючи на невелику висоту.

Поширення та місця існування[ред. | ред. код]

Населяє сухі відкриті степи та рівнини. Ареал простягається від рівнинної частини Дагестану та Ергенів на схід до західних передгір'їв Алтаю і котловини озера Зайсан. На північ у долині Волги до района Саратова, до района Пугачова, Бузулука, Міасу, Челябінську, Омську, озера Чани, звідки межа ареалу опускається до західних перегір'їв Алтаю. На південь в Дагестані до району Махачкали, в Казахстані до північного краю Устюрта, далі на схід південна межа проходить приблизно по 47-й паралелі.[4]

Білокрилий жайворонок тяжіє до не надто густої і невисокої рослинності. На гніздуванні трапляється на солончаках в типчаково-полинових асоціаціях з ділянками голої глини, невеликими ділянками кокпеку (Atriplex canum) і дерновинами ковили, по степах з ковилою Stipa lessigniana на темно-каштанових ґрунтах. Надає перевагу типчаково-полиновим ділянкам на схилах плато. В чорно-полиновому степу трапляється рідше. На пирійних луках і на полях вкрай рідкісний. На прольоті і зимівлі зустрічається як на цілині, так і на орних полях.

Гніздування[ред. | ред. код]

Гніздиться окремими парами з кінця квітня — початку травня до початку серпня. Гнізда влаштовує на землі із зелених трав'янистих рослин та полину, лоток вистеляє тонкою травою. Гнізда більші, ніж у польового жайворонка, глибші і краще укриті. Кладки складається з 3—6 (зазвичай з 4-6) яєць. Яйця менші, ніж у степового жайворонка, але схожі за забарвленням: блідо-зеленуваті або блідо-жовтуваті з оливково-бурими, сірими або сірувато-бурими цятками, що утворюють віночок біля тупого кінця. Насиджує самка протягом 12 днів. Поршки починають зустрічатися з кінця травня — червня. У червні — на початку липня буває друга кладка.

Живлення[ред. | ред. код]

Влітку, як і інші жайворонки, живиться переважно комахами. Серед них домінують жуки і прямокрилі. До складу рослинної їжі влітку входить насіння лободових, щавлю та інших рослин. Взимку — насіння Setaria viridis, Carex stenophylla і зелені паростки злаків.

Чисельність[ред. | ред. код]

Чисельність в Європі оцінюють в 10—50 тис. пар, світової популяції — близько 50—250 тис. пар. Чисельність виду в цілому скрочується.[5]

Охорона[ред. | ред. код]

Вид занесено до Додатку ІІ Бернської конвенції. Головними загрозами для виду вважають розорювання степів.[5]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.
  2. Taxonomy 4.1 to 4.4 – IOC World Bird List. www.worldbirdnames.org. Процитовано 25 грудня 2023.
  3. Фесенко Г. В., Бокотей А. А. Птахи фауни України (польовий визначник). — К., 2002. — 416 с. — ISBN 966-7710-22-X.
  4. Степанян Л. С. Конспект орнитологической фауны СССР. — М. : Наука, 1990. — 727 с. — ISBN 5-02-005300-7.
  5. а б BirdLife International. 2017. Alauda leucoptera. (amended version published in ) The IUCN Red List of Threatened Species 2017: e.T22717298A118715791. http://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2017-3.RLTS.T22717298A118715791.en. Downloaded on 03 January 2018.

Джерела[ред. | ред. код]