Жак Жаб'є

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олег Жовтанецький
Псевдонім Жак Жаб’є
Народився 3 жовтня 1976(1976-10-03) (47 років)
Львів
Громадянство УкраїнаУкраїна
Національність українець
Діяльність науковець, письменник
Alma mater Львівський національний університет імені Івана Франка
Мова творів українська

Жак Жаб'є (літературне псевдо, повне ім'я: Олег Мстиславович Жовтанецький) 3 жовтня 1976 року, м. Львів, Львівська область, (Українська РСР) — український дитячий письменник.

Біографія[ред. | ред. код]

Дитинство[ред. | ред. код]

Народився 3 жовтня 1976 року у місті Львові. Ранні роки провів у селі Задністрянськ Галицького району, Івано-Франківської області, де навчався у місцевій середній школі.

Згодом, закінчив СШ № 13 у місті Івано-Франківську. У шкільні роки брав участь у художній самодіяльності, серед іншого як читець гумористичних текстів.

Студентські роки[ред. | ред. код]

У студентські роки займав проактивну громадську позицію. Брав участь у міжнародних та національних заходах Міжнародної студентської організації AIESEC.

З 1994 по 1997 рр. обіймав посаду заступника голови профбюро студентів економічного факультету ЛНУ ім. І.Франка.

У 1996 році на конференції освітянських профспілок підтримав акції студентської непокори у зв'язку із систематичною невиплатою стипендій.

У цей же період, з однодумцями заснував громадську організацію «Фонд економічного та соціального розвитку „Екосор“», яка стала майданчиком для популяризації прогресивних ідей економічної науки та розвитку місцевої демократії серед студентства.

Разом із Василем Буняком, став співініціатором та натхненником святкування на економічному факультеті ЛНУ ім. І.Франка Дня економіста й проведення щорічної студентсько-аспірантської наукової конференції.

Долучився до появи на шпальтах економічного часопису «Діло» рубрики «Діло молоде», згодом у співпраці із виданням ініціював конкурс на кращу економічну публікацію серед студентів.

У 1998 році пройшов стажування у Львівській обласній державній адміністрації у рамках Програми стажування молоді у Верховній Раді України заснованої Асоціацією колишніх членів Конгресу США та Верховною Радою України.

Професійна діяльність[ред. | ред. код]

У 1998 р. був зарахований асистентом кафедри Економічної теорії ЛНУ ім. І.Франка й розпочав навчання в аспірантурі, яку успішно завершив у 2002 р., захистивши кандидатську дисертацію з економіки на тему: «Фіскальна політика у перехідній економіці України». У цей же час, працював на посаді молодшого наукового співробітника в Інституті педагогіки і психології Академії педагогічних наук. У 2001—2002 роках стипендіат стипендії Кабінету міністрів України для молодих науковців. У 2002—2004 рр. викладач кафедри фінансів Львівської комерційної академії

З 2004 до 2008 доцент кафедри обліку і аудиту Львівського національного університету імені Івана Франка

У 2006—2007 роках стипендіат Стипендії ім. Л.Кіркланда (Пройшов стажування у Варшавському університеті, Польща).

У 2008—2018 докторант кафедри Державного управління та місцевого самоврядування Львівського інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України

У 2010 за фінансової підтримки Фонду Й.М'яновського та Польського фонду промоції науки пройшов стажування в Інституті права Польської академії наук.

У 2011 стипендіат Національної стипендії Словацького уряду (Пройшов стажування в Економічному університеті в Братиславі, Словаччина)

2012—2017 доцент кафедри філософії мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка

У 2014—2015 рр. в рамках Програми Erasmus Mundus — IANUS пройшов стажування в Яґелонському університеті, Краків, Польща.

Зараз на посаді доцента кафедри культурології Українського католицького університету. Читає курси «Економіка культури» та «Вступ до економіки».

У 2017 спільно із Надіє Чубою ініціював проведення у Львові Форуму культурних індустрій [Архівовано 2 січня 2021 у Wayback Machine.]. Перший захід було реалізовано у рамках 23 Книжкового форуму, а два наступних — у рамках публічної діяльності кафедри культурології УКУ із ширшим складом організаторів. [Архівовано 26 липня 2018 у Wayback Machine.] Основна ідея Форуму — представити досягнення у сфері культурних та креативних індустрій на українських прикладах, розкрити виклики та визначити перспективи розвитку галузі.

Олег Жовтанецький під час публічної лекції в УКУ, Фото: Гуманітарний факультет УКУ

Громадська діяльність[ред. | ред. код]

Виконуючи свій громадянський обов'язок, Олег Жовтанецький був учасником протестів на Майдані у Києві у часі Помаранчевої революції та Революції Гідності.

У 2004 разом із Надією Чубою, Степаном Троханяком, Ростиславом Михайлишиним та студентами львівських ВНЗ узяв участь у виборчому процесі як спостерігач від кандидата на посаду Президента України Віктора Ющенка на виборчій дільниці у СМТ Чаплине, що на Дніпропетровщині.

У 2017 році в рамках проекту «Жива бібліотека» поряд з іншими митцями відвідав прифронтові міста Краматорськ, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Лисичанськ, того ж року з творчою програмою узяв участь у фестивалі Кальміус у м. Краматорську. [Архівовано 8 серпня 2020 у Wayback Machine.]

У 2016 році спільно з Надією Чубою ініціювали створення у Львові Парку науки та креативності [Архівовано 9 липня 2019 у Wayback Machine.] (Панакре). У 2017 р. у розширеному складі, разом з Юлією Кірієнко, Оксаною Луцко презентували ідею парку на пітчингу проектів від Британської ради. Цього ж року за фінансової підтримки Британської ради у Центрі Шептицького відбулось публічне представлення першого приладу майбутнього парку та проведено конкурс дитячого малюнку серед школярів м. Львова «Як я бачу Парк науки та креативності у Львові».

У 2018 році ідею було презентовано на Інноваційній весні у стартап-школі Національного університету «Львівська політехніка».

У 2018 р. став експертом Громадського руху «Дамо дітям рухатись!».

У 2019 у Видавництві «Ґвара Медіа» вийшла друком книга Олега Жовтанецького «Таліта кум» — дитино, встань і йди, або як зрушити з мертвої точки реформи шкільної освіти" у співавторстві із Володимиром Закалюжним, у книзі висвітлено досвід запровадження компоненти здоров'я у реформі освіти в різних країнах світу.

Книга отримала схвальні відгуки від професійного середовища, зокрема від Євгена Комаровського, Пауля Пшенічки, Ігора Сергети.

Особисте життя[ред. | ред. код]

Одружений з Надією Чубою. Разом з дружиною виховує троє дітей та провадить публічну літературну діяльність.

Літературна творчість[ред. | ред. код]

Перша збірка дитячих віршів Жака Жаб'є, «Баранцеві сниться лука» з ілюстраціями львівської художниці Олі Кваші [Архівовано 11 серпня 2018 у Wayback Machine.] побачила світ у 2015 р. й отримала ІІ місце кращих україномовних видань львівських видавництв премії Львівської міської ради у номінації «Дитяча література» . [Архівовано 7 серпня 2020 у Wayback Machine.]

У 2017 спільно із львівським художником Тарасом Кебом, світ побачив арт-бук «Що у татка в бороді?»

У 2019 у київському видавництві «Мамино» готується до друку поетична книжка-руханка «Людина-восьминіжка» з ілюстраціями львівської художниці Наталі Кудляк (Кащак). За мотивами твору у Музеї Андрія Шептицького у м. Львові Центр музичного розвитку «Темпо» уже встиг поставити однойменну інтерактивну музично-літературну казку. Твір отримав музичний супровід, перетворившись на дитячу пісеньку.

У харківському видавництві «Віват» готується до друку дитяча книжечка Жака Жаб'є «Ми з татком летимо у космос» з ілюстраціями київської художниці Марисі Рудської. Планова поява книги на полицях книгарень — 2019 р.

Характерною особливістю літературної діяльності Жака Жаб'є є його інтерактивна й яскрава презентація власної творчості. Письменник не тільки, залучає до процесу спілкування юних читайликів та їхніх батьків і наставників, які прийшли на зустріч, але й сміливо вступає у творчу колаборацію із творчими особистостями як-от, музикант Вадим Войтович, актори театру й кіно, Олег Онещак, Денис Соколов, композитор Євген Петров та власна сім'я письменника.

Поетичний ретро-дворик. У рамках святкування Дня міста Львова. Львів, Дзиґа, 2019 р. Фото Галини Чуби

Книги та наукової монографії[ред. | ред. код]