Жан Ніколя Моро де Бразе

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Жан Ніколя Моро де Бразьє)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жан Ніколя Моро де Бразе
Народився 1663
Діжон
Помер 1723
Бріансон
Діяльність мемуарист, солдат
Учасник Прутський похід
Військове звання полковник

Жан Ніколя́ Моро́ де Бразе́ (де Бразьє́) (фр. Jacques Moreau de Brasey, 1663, Діжон — 1723, Бріансон) — французький дворянин, мемуарист.

Біографія[ред. | ред. код]

До 1710 року служив то у Франції, то в Іспанії. 1710 року прибув до Риги. Наступного року московський цар Петро I прийняв його на службу в чині полковника. Брав участь у Прутському поході, був поранений, отримав відставку і чин бригадира та повинен був залишити Росію. Після цього він багато років поневірявся по Європі, скрізь пропонував свої послуги, але майже звідусіль діставав відмови.

Бразе був людиною вельми освіченою, добре знав древніх авторів, переважно поетів. Залишив після себе декілька творів. Серед них тритомні «Записки політичні, потішні та сатиричні пана Жана Ніколя де Бразе, графа Ліонського, полковника Казанського драгунського полку та бригадира військ його царської величності». Опис Прутського походу з цих мемуарів перекладено російською мовою та опубліковано в журналі «Современник» (Санкт-Петербург, 1837) з передмовою та примітками Олександра Пушкіна. У цьому описі Бразьє не приховує свого невдоволення Москівщиною та злоби на Петра I.

Література[ред. | ред. код]

  • Пушкин А. С. Записки бригадира Моро-де-Бразе: (Касающиеся до Турецкого похода 1711 года) // Пушкин А. С. Полное собрание сочинений: В 16 т. — Москва; Ленинград: Издательство АН СССР, 1937—1959. — Т. 10. История Петра. Записки Моро-де-Бразе. Заметки о Камчатке. — 1938. — С. 293—339.
  • В. Р. Бразье или Бразе, Иоанн-Николай Моро де (Brasey) [Архівовано 10 листопада 2011 у Wayback Machine.] // Энциклопедический Словарь Брокгауза и Ефрона. — Т. 4а. — Санкт-Петербург, 1891. — С. 549.