Садовий жасмин вінцевий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Жасмин садовий пахучий)
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Садовий жасмин звичайний
Philadelphus coronarius
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Евдикоти (Eudicots)
Клада: Айстериди (Asterids)
Порядок: Дереноцвіті (Cornales)
Родина: Гортензієві (Hydrangeaceae)
Рід: Садовий жасмин (Philadelphus)
Вид:
Садовий жасмин звичайний (P. coronarius)
Біноміальна назва
Philadelphus coronarius

Садовий жасмин вінцевий[1], Садовий жасмин звичайний[2][3] (лат. Philadelphus coronarius L.[4]) — вид кущів з родини гортензієвих. Не зовсім правильно називають жасмином (жасмин — зовсім інший вид рослини). У природі зустрічається в Туреччині, на островах Егейського моря, центральній і північній Італії та Австрії, аж до Кавказу [5] ; крім того, культивується і здичавів в багатьох країнах світу [6].

Морфологія[ред. | ред. код]

Форма
Кущ висотою до 3 м, досить сильно зростаючий, з жорсткими, прямостоячими пагонами та дугоподібно звисаючими старшими гілками. Молоді пагони швидко втрачають волосяний покрив, старші мають червонувато-бурий колір, кора на них відшаровується[5].
Листя
Еліптичні, загострені, дрібнозубчасті, голі (лише на нижній стороні є пучки волосся на нервах). Листя 4–8 см завдовжки, мають 6–11 пар зубчиків.
Квіти
Цвіте на рубежі травня і червня, зазвичай дуже рясно. Має досить великі кремово-білі квіти, що складаються з чотирьох голих чашолистків, чотирьох пелюсток, однієї маточки та численних тичинок. Квітки 2,5-3,5 см в діаметрі мають сильний приємний аромат.
Плоди
Плоди — чотирикамерні кулясті коробочки, що розкриваються чотирма стулками. Дозрівають у жовтні. Вони містять численні дрібні подовжені насіння [5].

Застосування[ред. | ред. код]

Декоративна рослина. Рекомендується в основному для озеленення парків і садиб. Високо цінується за сильний квітковий аромат [5] (не всі сорти мають запашні квіти). До ґрунту невимогливий і морозостійкий. Може рости як на сонці, так і в півтіні. Найкраще виглядає, посаджений поодиноко або невеликими групами.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Садовий жасмин вінцевий. www.ieenas.org. Процитовано 31 травня 2023.
  2. Національна мережа інформації з біорізноманіття. ukrbin.com. Процитовано 31 травня 2023.
  3. Philadelphus // Словник українських наукових і народних назв судинних рослин / Ю. Кобів. — Київ : Наукова думка, 2004. — 800 с. — (Словники України). — ISBN 966-00-0355-2.
  4. Kadereit J. W., Albach D. C., Ehrendorfer F., Galbany-Casals M. i inni. Which changes are needed to render all genera of the German flora monophyletic?. „Willdenowia”. 46, ss. 39–91, 2016. doi:10.3372/wi.46.46105. 
  5. а б в г Tykač, Jan (1990). Krzewy ozdobne. Leksykon przyrody. DELTA. ISBN 83-85817-11-5.
  6. Taxon:Philadelphus coronarius. Germplasm Resources Information Network (GRIN). Процитовано 1 березня 2010.