Жировицьке Євангеліє

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Жировицьке Євангеліє (біл. Жыровіцкае Евангелле, також відоме як Євангеліє Сапіги) — білоруська рукописна пам'ятка XV століття, яка отримала назву від православного монастиря в містечку Жировичі (зараз в Слонімському районі Гродненської області), де зберігалася до середини XIX століття.

Зараз знаходиться в Науковій бібліотеці Литви.

Опис[ред. | ред. код]

Книга написана на 404 сторінках. Прикрашена заставками, мініатюрами із зображеннями євангелістів, численними ініціалами. Мініатюри взяті в широкі позолочені рамки, орнаментовані ґеометричним і рослинним візерунками в готичному стилі. У виконанні слайдами простежується зв'язок із візантійським і західноєвропейськими традиціями.

Картинки виділяються пластичністю, яскравою індивідуальністю осіб, жанровим задумом і мажорним колоритом (червоні, сині, зелені, вохристо-золотисті фарби).

Минуле[ред. | ред. код]

На 376-му і 377-му аркушах є підпис канцлера Великого князівства Литовського Льва Сапеги (звідси друга назва — «Євангеліє Сапеги»), на замовлення якого було створено Євангеліє. 22 серпня 1616 року, в день освячення Успенського собору Сапега подарував Євангеліє монастиреві.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]