Герб Жемайтії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Герб Жемайтії
Версії
Малий герб
Деталі
Затверджений 21 червня 1994 року
Девіз лат. PATRIA UNA

Ге́рб Жема́йтії (лит. Žemaitijos herbas, жумуд. Žemaitėjės herbs) — офіційний символ Жемайтії, історичного регіону Литви. У червоному полі чорний ведмідь, що стоїть на задніх лапах, зі срібним озброєнням і нашийником. Старий герб — ведмідь, що крокує. Відомий з XV ст., з печаток литовських великих князів Вітовта[джерело?], Сигізмнуда[джерело?] та інших. Використовувався як герб Жемайтійського (Жмудського) князівства і староства у складі Великого князівства Литовського (до 1795), а також як символ «Самогітії» в складі Російської імперії (до 1917). Сучасної форми набув у XVII столітті. За російської доби чорного ведмедя зображали без нашийника, на золотому тлі. Нині є складовою герба Тельшяйського і Шяуляйського повітів Литви (з 2004), а також — гміни Жмудь в Польщі (з 1997). Інша назва за гербовою фігурою — жемайтійський ведмідь, жмудський ведмідь (лит. Žemaitijos lokys, пол. Żmudzki niedźwiedź).

Опис[ред. | ред. код]

  • Малий герб: у червоному полі чорний ведмідь, що стоїть, зі срібними кігтями і срібним нашийником.
  • Середній герб (неофіційний): у червоному полі чорний ведмідь, що стоїть, зі срібними кігтями і срібним нашийником. Щит увінчаний князівською короною.
  • Великий герб: у червоному полі чорний ведмідь, що стоїть, зі срібними кігтями і срібним нашийником. Щит увінчаний князівською короною. Щитотримачі: праворуч — лицар в обладунках, який спирається на меч; ліворуч — жінка, яка спирається на якір. Під щитом девіз латинською мовою PATRIA UNA (Єдина батьківщина).

Історія[ред. | ред. код]

В основі жемайтійського герба лежить зображення ведмедя. Цей звір фігурує на печатках великого князя Вітовта від 1404 і 1407 років. На них, поряд із гербами Литви (погоня), Русі (хрест) й Троків (піхотинець), намальований щиток із ведмедем, який крокує. Такий самий щиток зустрічається на великій печатці великого князя Сигізмунда Кейстутовича. В традиційній історіографії ХІХ ст. цей герб вважали символом Жемайтії, проте частина дослідників ХХ ст. пов'язували його з Київщиною (за гіпотезою В. Семковича), або Смоленщиною (за гіпотезою А. Хеймовського)[1].

Схожий герб із ведмедем зустрічається на гербовій чаші великого князя Олександра, датованій між 14921501 роками[2]. На чаші намальовано червоний щит із чорним ведмедем, який ледве здіймається на задні лапи і має на шиї зі срібний нашийник[2]. Оскільки герб немає підпису, дослідники вбачають у ньому символ Жемайтії або Смоленщини. Таке саме зображення фігурує на золотій монеті Сигізмунда Августа 1548 року[2].

Герб Жмуді був згаданий Бартошем Папроцьким 1584 року в його книзі «Герби польського лицарства». На печатці Великого князя ведмідь вперше був названий гербом Жмуді 1669 року. Виникнення герба пов'язують з давньою легендою: одне з римських племен, що оселилися в Литві носило ім'я Урсінаї (від латинського «ведмідь» — «ursus»)[3].

На Великому гербі Російської імперії Жемайтія (Самогітія) була представлена у золотому полі чорним ведмедем на задніх лапах, з червоними очима і язиком.

Ґрунтуючись на історичних та іконографічних традиціях, Альгіс Альгіс, член литовської Геральдичної комісії розробив проект великого і малого герба регіону. Малий герб затверджено 21 червня 1994 року, великий — 1999 року[4].

Вплив[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Išsamiau apie Žemaitijos herbą [Архівовано 2 квітня 2008 у Wayback Machine.][1] [Архівовано 16 листопада 2019 у Wayback Machine.]
  2. а б в Krokuvos Jogailos universitetas Valdovų rūmams padovanojo Aleksandro taurės kopiją [Архівовано 16 листопада 2019 у Wayback Machine.] // Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai.
  3. Исторические области Литвы // Геральдикум. Архів оригіналу за 5 лютого 2022. Процитовано 14 березня 2012.
  4. Aiškinamasis raštas dėl Lietuvos Respublikos. Архів оригіналу за 16 листопада 2019. Процитовано 16 листопада 2019.
  5. Herb Naszej Gminy [Архівовано 16 листопада 2019 у Wayback Machine.] // Gmina Żmudź

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Błaszczyk, Grzegorz. Herbarz szlachty żmudzkiej (Tom I-VI). Warszawa: Wydawnictwo DiG, 2015—2016. ISBN 978-83-7181-897-4

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Герб Жемайтії