Жовта чапля

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жовта чапля
Чапля індійська
Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Пеліканоподібні (Pelecaniformes)
Родина: Чаплеві (Ardeidae)
Підродина: Чаплині (Ardeinae)
Рід: Жовта чапля (Ardeola)
(Friedrich Boie, 1822)
Види
Посилання
Вікісховище: Ardeola
Віківиди: Ardeola
ITIS: 174860
NCBI: 188374
Fossilworks: 142806

Жовта чапля (Ardeola) — рід пеліканоподібних птахів родини чаплевих (Ardeidae). Вони мають ріст 40 — 50 см і розмах крил 80 — 100 см. Розповсюджені тільки у Старому світі. Зустрічаються у Південній Європі, Африці та частині Азії.

Опис[ред. | ред. код]

Птахи мають міцну статуру, коротку шию, короткий та міцний дзьоб. Їх спини бежевого або буро-коричневого кольору. На шиї та грудях смугасте оперення. Під час розмноження на шиї у птахів з'являється довге пір'я. Під час польоту чаплі виглядають білими завдяки блискучим білим крилам.

Жовта чапля живе на болотах невеличкими колоніями часто з іншими видами птахів. Гнізда будують на деревах або серед чагарнику. Самки жовтої чаплі відкладають від двох до п'яти яєць.

Жовта чапля живиться молюсками, комахами, ракоподібними, земноводними, павукоподібними, а іноді й рибою. Їжа чаплі у лиманах півдня України складається здебільшого з безхребетних, іноді і хребетних тварин. Серед хребетних переважають риби, земноводні зустрічаються зрідка. Безхребетні представлені молюсками, комахами, серед яких переважають жуки, бабки, ракоподібні, павукоподібні та п'явки. Свою здобич ці птахи ловлять на мілководді та по краях водойм.

В Україні зустрічається під час міграцій, в тому числі, двічі, навесні і восени затримується для прогодування і відпочинку перед далекими маршрутами польоту в Національному природному парку «Тузловські лимани». Охороняється Червоною книгою України (статус — рідкісний), Бернською конвенцією та Директивою ЄС 2009/147/ЄС про захист диких птахів[1].

Класифікація[ред. | ред. код]

Рід Жовта чапля (Ardeola) включає шість видів[2]:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. До Тузлівських лиманів Одещини прилетіли червонокнижні жовті чаплі. 01.05.2021, 20:25. Архів оригіналу за 1 травня 2021. Процитовано 1 травня 2021.
  2. Родина Чаплеві : [англ.] // IOC World Bird Names (ver 10.2). — Дата звернення: 28.11.2020.

Література[ред. | ред. код]

  • James A. Kushlan & James A. Hancock: Herons. Oxford University Press, 2005, ISBN 0-19-854981-4(англ.)