Жозефіна Каблик

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Жозефіна Каблік)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жозефіна Каблик
Народилася 9 березня 1787(1787-03-09)[1][2][3]
Врхлабіd, Трутнов, Східно-Чеська область[2]
Померла 21 липня 1863(1863-07-21)[1][2] (76 років)
Врхлабіd, Трутнов, Східно-Чеська область[2]
Поховання Vrchlabí cemeteryd
Країна  Австрійська імперія
 Австрія
Діяльність палеонтолог, ботанік, ботанічна колекціонерка, zoological collector

Жозефіна Каблик (англ. Josephine Ettel Kablick, чеськ. Josefína Kablíková; 1787—1863) — чеська першодослідниця в області ботаніки та палеонтології. Колекціонувала зразки скам'янілостей і рослин для інститутів Європи. Багато зі скам'янілостей і рослин, які вона зібрала, були названі на її честь. Входить в число жінок, включених у інсталяцію «Поверх спадщини» Джуді Чикаго.

Біографія[ред. | ред. код]

Жозефіна Каблик народилася в родині виробника паперу Девіда Еттела. Вже в молодому віці у неї прокинувся інтерес до рідної флори. Жозефіна перебувала в сім'ї до 12 років. Потім її відправили ​​до монастиря Урсулінок у Празі, щоб виховати в традиційних для жінки умовах. Після свого шлюбу в 1806 році з Адельбертом Кабликом, Жозефіна почала в 1822—1823 роках вивчати ботаніку у Венцелі Манні (1799—1839) в Празі. 1823 року вона повернулася до Хоенельбе. Дослідниця під час подорожей збирала рослини та створила систематичний гербарій. На додаток до загального гербарію, вона побудувала велику спеціальну колекцію з рослинності Гігантських гір. Каблик брала активну участь у нім. Opizschen Pflanzentauschanstalt,, яке було засновано в Празі в 1825 році. Товариство щорічно збирало близько 2400 екземплярів рослин, які відправлялись в усьому світі. Це дозволило Жозефіні встановити контакти з численними вченими свого часу та ботанічними інститутами. Крім рослин, Жозефіна Каблик також збирала палеонтологічний матеріал, який використовувався в музейних і навчальних колекціях. Навіть у старості вона проводила експедиції по Німеччині, Італії та Швейцарії за несприятливих погодних умов. Її підтримував в дослідженнях чоловік, який також був зацікавлений в науці як фармацевт. Таким чином, пара мала колекції, які можна було порівняти з музейними колекціями[5].

Наукова робота[ред. | ред. код]

Завдяки своїм ботанічним діям Джозефіна Каблик змогла зробити свій внесок у краще розуміння рослинності Гігантських гір. Вона також відкрила кілька нових видів. В області палеонтології вона відкрила досі невідомі види. Прикладами є риба «лат. Palaeoniscus kablikae» і вимерлий трилобіт «лат. Kablikia silurica»[6].

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

Кілька видів, відкритих Жозефіною Каблик, були названі в її честь. Так рослина лат. Rhizolithes Kablikae і викопна рибина лат. Palaeoniscus Kablikae. Дж. Мейлі визнав її заслуги в сфері дослідження флори Німеччини та Австрії в контексті передмови до його праці. Густав Лорінсер висловив вдячність у своїй опублікованій книзі нім. Flora Deutschlands und der Schweiz[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б https://pantheon.world/profile/person/Josephine_Kablick
  2. а б в г Czech National Authority Database
  3. Dr. Constant v. Wurzbach Kablik, Josephine // Biographisches Lexikon des Kaiserthums Oesterreich: enthaltend die Lebensskizzen der denkwürdigen Personen, welche seit 1750 in den österreichischen Kronländern geboren wurden oder darin gelebt und gewirkt habenWien: 1856. — Vol. 10. — S. 342.
  4. IPNI,  Kablík.
  5. The Biographical Dictionary of Women in Science B. Архів оригіналу за 7 червня 2014. Процитовано 16 червня 2019.
  6. The Biographical Dictionary of Women in Science B
  7. The Biographical Dictionary of Women in Science B

Посилання[ред. | ред. код]