Жолоб Бофорта

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Жолоб Бофорта
Жолоб Бофорта

Жолоб Бофортаокеанічний жолоб між Північною Ірландією і Шотландією в Північній протоці.

  • Довжина 50 км,
  • Ширина 3,5 км і 2
  • Глибина 200-300 м.

Через свою глибину і близькість до військового порту Кайрнріан, він став у Великій Британії найбільшим звалищем для звичайних і хімічних боєприпасів після Другої світової війни, у липні 1945 року, 14,500 тонн 5-дюймових артилерійських ракет в спорядженні фосгеном були скинуті у жолоб Бофорта[1].

Боєприпаси згодом випливають на пляжах у цьому районі. Зокрема, у 1995, запальні пристроїв були виявлені на узбережжі Шотландії і Північної Ірландії. Це збіглося з прокладкою Трубопроводу Шотландія Північна Ірландія, 24-дюймовий газопровід будується компанією British Gas.

Проекти будівництва залізничного тунелю між Ірландією і Шотландією були запропоновані в різні періоди з кінця дев'ятнадцятого століття. Жолоб Бофорта завжди був провідною проблемою для таких пропозицій, як з точки зору практичності і вартості.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 27 червня 2009. Процитовано 24 липня 2009.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)