Жук Віра Никанорівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Віра Никанорівна Жук
Народилася 12 квітня 1928(1928-04-12)
село Кривуші, Полтавської області
Померла 3 листопада 2008(2008-11-03) (80 років)
Діяльність історик
Alma mater Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Галузь історія
Заклад Полтавський національний педагогічний університет імені Володимира Короленка
Вчене звання професор
Науковий ступінь кандидат історичних наук
Нагороди
Заслужений працівник культури України
Заслужений працівник культури України

Жу́к Ві́ра Никано́рівна (нар. 12 квітня 1928, Кривуші — пом. 3 листопада 2008) — відомий український вчений-історик, краєзнавець, професор, кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України.

Біографія[ред. | ред. код]

Жук Віра Никанорівна народилася 12 квітня 1928 року в селі Кривуші Кременчуцького району Полтавської області.

У 1950 році Віра Никанорівна вступила на історичний факультет (історико-архівний відділ) Київського державного університету імені Т. Г. Шевченка.

У 1955 році закінчила його з відзнакою і була направлена на роботу в Полтавський обласний державний архів (нині — Державний архів Полтавської області), де пропрацювала до 1978 року на різних посадах, спочатку — наукового і старшого наукового співробітника, потім — начальника відділу використання і публікації документів.

В 1978 перейшла працювати в Полтавський національний педагогічний університет імені Володимира Короленка. Спочатку на посаду асистента, потім — викладача, старшого викладача, доцента кафедри історії СРСР і УРСР.

Науковий доробок[ред. | ред. код]

Віри Никанорівна займалася дослідженням проблем історії України, краєзнавства, архівної справи, допоміжних історичних дисциплін та багатьох інших. У 70-х роках XX століття вона зацікавилася питаннями українсько-болгарських зв'язків та впродовж багатьох років глибоко і скрупульозно досліджувала стародавні болгарські літописи.

У травні 1977 року Віра Никанорівна Жук захистила кандидатську дисертацію в Інституті історії Академії наук Української РСР на тему «Громадськість України в російсько-болгарських відносинах у 60-70-і роки XIX ст.».

Віра Никанорівна написала більше 800 наукових робіт (статей, монографій, методичних посібників та ін.), зокрема, «Із сивої давнини. Нариси з історії України та Полтавщини (VII ст. до н. е. — XVI ст. н. е.)», «Полтава. Історичний нарис». Останньою виданою працею Жук Віри Никанорівни став «Новий погляд на історію Полтавщини й України (За давньобулгарськими літописами)».

Вшанування пам'яті[ред. | ред. код]

На честь Віри Жук названо вулицю в Полтаві.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]