Заболонник дубовий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Заболонник дубовий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі
Клас: Комахи
Родина: Короїди (Ipidae)
Посилання
Вікісховище: Scolytus intricatus
EOL: 532114
NCBI: 878976
Fossilworks: 320714

Заболонник дубовий ( лат. Scolytus intricatus[1]) - вид жуків-довгоносиків з родини короїдів[2]. Поширений по всій території Європи, в Європейській частині Росії, на Кавказі[3].

Морфологічні ознаки[ред. | ред. код]

Довжина тіла дорослих комах 2,5-4 мм[3]. Тіло широке, короткоовальне, темно-буре. Передньоспинка майже чорна, з боків з густими цяточками. Надкрила червоно-бурі, матові, між поцяткованими рядами в косих зморшках. Черевце скошене, без зубчиків і горбочків, пунктироване, у дрібних волосках[2]. Вусики і лапки жовті[3].

Поширення[ред. | ред. код]

Трапляється в дубово-грабових лісах, може зустрічатися і в лісах, в яких не ростуть дуби. У масі розвиваються на різних видах дубів, але також і інших деревах - граб звичайний, береза повисла, верба, бук європейський, бук східний, Castanea vesca, кінський каштан звичайний, Ulmus campestris, Ulmus effusa, тополя біла, осика, хмелеграб звичайний. Заселяють переважно молоді дерева, діаметром стовбура 17-19 см, але трапляються і на старих ослаблених деревах у розріджених насадженнях, в заплавних дібровах.

Особливості біології[ред. | ред. код]

Літ жуків - у червні-липні. Личинки перезимовують під корою дерев.

Маточні ходи поперечні, одиночні, короткі, по 1-3 см. Личинкові ходи повздовжні, дуже довгі, добре відбиваються на деревині[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Систематика и синонимия (англ.). BioLib. Процитовано 10 грудня 2011.
  2. а б в В. І. Гусєв, В. М. Єрмоленко, В. В. Свищук, К. А. Шмиговський (1962). Атлас комах України (ua) . Рад. шк. Архів оригіналу за 8 липня 2020.
  3. а б в Шаблон:Книга:ФаунаСССР

Література[ред. | ред. код]

Атлас комах України / В. І. Гусєв, В. М. Єрмоленко, В. В. Свищук, К. А. Шмиговський. — К.: Рад. шк., 1962. — 252 с.