Завжди на дисплеї

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Pixel 3a XL, що відображає постійно ввімкнений дисплей

Завжди на дисплеї (ЗНД) (англ. Always on Display (AOD)) — це функція смартфона, яка відображає обмежену інформацію, поки телефон спить. Він широко доступний на телефонах Андроїд. На деяких телефонах Андроїд ця функція називається Навколишній дисплей або Активний дисплей залежно від її реалізації та поведінки. Залежно від дизайну телефону, він може бути функцією заміни або доповненням до світлодіодного індикатора сповіщення.

Огляд[ред. | ред. код]

Телефон з увімкненим ЗНД утримує обмежену частину екрана ввімкненому в режимі сну. Замість того, щоб індикатор сповіщень блимав, щоб служити індикатором для будь-яких вхідних повідомлень або сповіщень, які користувачеві може знадобитися перевірити, на дисплеї Завжди ввімкнено відображається час, дата та стан заряду за замовчуванням, але його можна також налаштувати на відображення різних типи сповіщень по мірі надходження або заставки.

Усі поточні телефони Android мають різну поведінку щодо цієї функції. Деякі телефони ненадовго вмикають дисплей Ambient, коли надходять сповіщення, а потім екран вимикається. У деяких моделях екран вимкнений для економії заряду акумулятора, вмикається, коли надходять сповіщення, і залишається увімкненим, доки їх не відхиляють і не читають. Залежно від того, підтримує це виробник, не всі програми можуть підтримуватися для показу сповіщень за допомогою цієї функції - можуть підтримуватися лише сторонні програми або популярні програми, або можуть підтримуватися всі сторонні програми, але, можливо, потрібно чітко ввімкнути.

Функцію Завжди на дисплеї / Навколишнього дисплею також можна налаштувати на деяких телефонах для пробудження подвійним або одним натисканням, жестом руки або підняттям телефону.

Історія[ред. | ред. код]

Ця технологія була вперше представлена Nokia у 2009 році на N86, а більш широко застосована до наступного покоління телефонів AMOLED Symbian у 2010 році (Nokia N8, C7, C6-01 та E7). Це стало стандартною функцією на більшості телефонів Nokia Lumia Windows у 2013 році в парі з додатком Nokia Glance Screen.[1] З тих пір ця функція стала більш доступною на телефонах Android, включаючи Huawei ( Mate 10 Pro, P20 Pro ), Motorola (Moto X, Z, G), LG (G5, G6, G7, V30, V35, V40, V60), Samsung (Galaxy A3 (2017), A7 (2017, 2018), A30, A50, S7, S8, S9, S10, S20, S20 FE, S21, Примітка FE / 8/9/10/20) та Google Pixel (Pixel 2, Pixel 3, Pixel 3a, Pixel 4, Pixel 4a).

Вплив батареї[ред. | ред. код]

Функція Завжди на дисплеї споживає енергію, хоча телефони Samsung Galaxy S7 і S7 Edge, а також пізніше телефони, які зробили цю функцію знову популярною, побудовані на екранах AMOLED, які вимикають чорні пікселі. На сьогоднішніх дисплеях AMOLED-телефонів, правда, можливо, потрібно буде ввімкнути лише кілька пікселів, але їх потрібно перемістити, щоб запобігти спалюванню пікселів. Кольори, датчики та процесори споживають енергію, поки використовується AOD, що призводить до додаткового споживання приблизно 3% акумулятора.[2][3]

Також на РК-дисплеях підсвічування має бути ввімкнено, навіть якщо частина екрана відображає інформацію, тому ця функція споживає значну кількість енергії порівняно зі світлодіодним індикатором сповіщення.

Як правило, рішення оточуючого дисплея, яке вмикається на екрані лише за наявності сповіщень, залишається увімкненим, але вимикається при їх відключенні, споживаючи найменшу кількість заряду акумулятора, при цьому все ще привертаючи увагу користувача, на відміну від Always- на дисплеї, який буде постійно утримувати екран увімкненим, щоб відображати деяку інформацію, навіть якщо сповіщень може не бути. Оскільки дата та час менш важливі, ніж стан батареї або сповіщення, що може вимагати негайної уваги користувача, AOD може бути налаштований у багатьох реалізаціях на основі додатків, щоб відображати сповіщення лише або вибірково вибирати те, що відображається.

Запланований час увімкнення / вимкнення[ред. | ред. код]

У деяких телефонах функцію Завжди на дисплеї / Навколишній дисплей можна налаштувати на включення, за розкладом та вимкнення, наприклад, вночі або коли знаходиться в кишені, за допомогою датчика наближення. Крім того, деякі телефони більшу частину часу вимикають екран, але світяться лише для сповіщень і нічого іншого, і як тільки користувач підтверджує або відхиляє сповіщення, екран знову вимикається.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Symbian's 'little feature that could' still to be equalled, even on Windows Phone. All About Symbian (англ.). Архів оригіналу за 10 серпня 2019. Процитовано 17 березня 2018.
  2. How the Always On Display of the Galaxy S7 and S7 edge Keeps You on Track. September 2017. Архів оригіналу за 20 жовтня 2020. Процитовано 13 вересня 2017.
  3. Tested: The Galaxy S7's always-on display consumes very little battery. TechSpot (en-us) . Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 9 лютого 2018.